Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Spēj tikai izvēlēties

Sandra Pētersone

2021. gada 3. augusts 08:21

110
Spēj tikai  izvēlēties

Nesen atvaļinājumā, kad brīva laika ir vairāk, pārliecinājos, cik bagāta ir Smiltene un tās apkārtne, – kad pēc ilgākas uzturēšanās saulē gribas nokratīt no pleciem svelmi un atveldzēties, tur ir virkne ezeru ar labiekārtotām peldvietām, kur to izdarīt.

Smilteniešu topā Nr.1 ir mežezers Niedrājs – silts, ar maigu ūdeni un smilšainu dibenu krasta tuvumā, kas nodrošina komfortablu iebrišanu ūdenī, ar labiekārtotām atpūtas vietām un laipām, par ko akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži” pelnījusi lielu pateicību. Vienīgais mīnuss ir tas, ka tad, ja ir vēlme nopeldēties klusumā, pat darba dienās tas var nesanākt, – Niedrājs patīk daudziem cilvēkiem, viņu šeit ir ļoti daudz. Var pat nebūt vietas, kur centrālajā peldētavā novietot automašīnu, bet, braucot uz peldvietu ezera tālākajā, ziemeļu galā, jārēķinās, ka uz šaurā ceļa, kam vienā pusē ir meža nogāze, bet otrā – ezers, nāksies bažīgi samainīties ar pretī braucošajām automašīnām, domājot, kā to otru neaizķert.

Mans favorīts ir arī Lizdoles ezers Launkalnes pagastā, kur, pateicoties Smiltenes novada pašvaldībai, izveidota labiekārtota peldvieta. Arī šajā ezerā ir maigs ūdens. Peldoties var priecāties par skaisto ainavu. Krastā ir pārģērbšanās kabīne un soliņi, kur piesēst. Tiesa, no Smiltenes līdz Lizdoles ezeram ir gabaliņš, ko braukt, arī pa ceļu ar grants segumu. Tuvāk Smiltenei ir Bilskas ezers, arī ar labiekārtotu peldvietu. Krastā ir soliņi un volejbola laukums. Ja ir vēlme, var pastaigāties gar ezera krastu pa koka laipu un papriecāties par skaistām ainavām. 

Smiltene piedāvā Tepera ezeru un Klievezeru ar labiekārtotu pludmali. Dzīvoju tikai aptuveni pārsimt metru attālumā no Tepera, ezers ir teju acu priekšā, tāpēc redzu, ka pat karstajā laikā tur ir salīdzinoši maz peldētāju. Zinu cilvēkus, kas dzīvo Tepera tuvumā, bet peldēties brauc uz Niedrāju vai citur. Arī pati labāk izvēlos peldi Niedrājā, bet tad jūtos kā nodevēja pret Teperi. Galu galā šā ezera apkārtne ir lieliski labiekārtota un skaista, peldoties var priecāties par skatu uz strūklaku  ezera vidū. Tomēr Teperī, cauri kuram plūst Abula upe, ūdens ir salīdzinoši aukstāks nekā Niedrājā, par Klievezeru pat nerunājot, tur ūdens esot ļoti silts, kā vannā, vienīgais mīnuss – tāds ūdens nesniedzot veldzi karstā laikā.

Tomēr vairāk par salīdzinoši vēso ūdeni Teperī man pie sirds neiet iebrišana ezerā. Mana iecienītākā peldvieta Teperī ir aiz akmens pie bērnu peldētavas, bet, lai tiktu līdz dziļumam, ir jābrien pa  seklumu, kur pēdās duras akmeņi. Atceros savu bērnību, kad šajā, tā saucamajā bērnu peldvietā izraktā kanāla dibens bija smilšains, bērni priecīgi peldēja no viena krasta līdz otram bez bēdu, ka kaut kas dursies kājās. Varbūt pašvaldība varētu ieplānot šās peldvietas sakopšanu (līdzīgi kā pie stadiona), attīrot kanāla dibenu un uzberot smiltiņas. Tad Teperis varētu kļūt pievilcīgāks ģimenēm ar bērniem, lai vienmēr nav jāmēro ceļš uz Niedrāju. Uz saliņas varētu arī novietot kāpelējamu koka tornīti bērniem, līdzīgi, kā pie Niedrāja, vai citas koka atrakcijas – tas varētu kļūt par vēl vienu magnētiņu Tepera apdzīvotībā.