Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Recepte: Netradicionālas aukstās zupas

Recepte: Netradicionālas aukstās zupas

Vasarā darbināt plīti nevienam negribas, bet sātīgi un veselīgi paēst vajag tik un tā. Ja apnikusi latviešu klasika – biešu aukstā zupa, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone aicina izmēģināt divu sātīgu, veselīgu, bet viegli pagatavojamu auksto zupu receptes.

Avokado gaspačo

Sastāvdaļas:

  • Mīkstums no 4-5 nogatavinātiem avokado
  • 4 gurķi
  • 200 g konservētu turku zirņu
  • 30 g pētersīļu
  • Sula no 1/2 laima
  • 1 maza ķiploka daiviņa
  • Ledus
  • Auksts ūdens
  • 1 tējk. maltā kumīna
  • Sāls, pipari pēc garšas

Pasniegšanai:

  • 1 nektarīns 
  • 1 gurķis
  • 1 neliels sarkanais sīpols
  • Olīveļļa un balzamiko mērce rotāšanai

Pagatavošana:

  1. Visas sastāvdaļas, izņemot produktus pasniegšanai, sablendē līdz viendabīgai masai.
  2. Pievieno ūdeni un ledu tik daudz, cik biezu zupu vēlies.
  3. Pievieno garšvielas.
  4. Gurķi, nektarīnu un sarkano sīpolu sagriez mazos kubiņos un rotā zupu, pielejot klāt nedaudz olīveļļas un balzamiko. 

Kukurūzas aukstā zupa 

Sastāvdaļas:

  • 2 kukurūzas vālītes (var izmantot arī 400g konservētas kukurūzas)
  • 1 dzeltenā paprika
  • 200 g dzelteno tomātu
  • 1 mazs sīpols
  • 1 ķiploka daiviņa
  • Ūdens
  • Sauja pētersīļu
  • Sāls, pipari pēc garšas
  • Olīveļļa rotāšanai

Pagatavošana:

  1. Kukurūzas graudus nogriez no kātiņa, papriku, sīpolu, ķiploku un tomātus sagriez gabalos.
  2. Liec dārzeņus uz nakti ledusskapī.
  3. Atvēsinātos dārzeņus liec blenderī, pievieno ūdeni un sablendē līdz viendabīgai masai.
  4. Pievieno sāli un piparus.
  5. Rotā ar olīveļļu un baudi.