Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2021. gada 6. augusts 08:00

4
Ķēķa stāsti

Sojas mērcē marinēts cūkgaļas cepetis

Sastāvdaļas:

800 – 1000 gramu cūkgaļas (karbonāde, kakla karbonāde)

5 ēdamkarotes sojas mērces

350 mililitru ūdens

1 tējkarote kaltēta bazilika

3 ēdamkarotes Dižonas sinepju

3 ķiploka daiviņas

sāls

malti melnie pipari pēc garšas

Šādi pagatavota gaļa lieliski garšos gan otrajā ēdienā kopā ar piedevām, gan arī jau atdzisusi - aukstajā galdā. Un daudz laika uzreiz tas neprasīs, jo iemarinēt to varam iepriekšējā dienā, bet cept – nākamajā.

Vispirms pagatavoju marinādi. Bļodā ielēju aukstu, novārītu ūdeni un sojas mērci, piemaisīju kaltēto baziliku un liku šķidrumā cūkgaļas karbonādi – ērtības labad to vēl pārgriezu uz pusēm. Ievietoju trauku ar gaļu ledusskapī ievilkties.

Nākamajā dienā notīrīju ķiplokus un sasmalcināju spiedē, tiem piemaisīju sinepes – šoreiz ņēmu gan franču, gan arī karoti graudu sinepju, un, tā kā ar labu mantu jau neko sabojāt nevar, piejaucu arī apmēram 3 tējkarotes šķidra medus. Marinēto cūkgaļu izņēmu no šķidruma un katru gabalu no visām pusēm apkaisīju ar sāli un pipariem. Sagatavoju divas dubultā salocītas folijas loksnes un uz tām izliku pa gabalam ar sinepju un ķiploku masu vēl bagātīgi apglaudītas gaļas. Paciņas aiztaisīju un izvietoju ar eļļu mazliet ietaukotā veidnē, to savukārt līdz 180 – 190 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc apmēram stundas pārbaudīju gaļas gatavību – iedurot jāizdalās dzidram šķidrumam. Minūtes 15 pirms cepšanas beigām foliju atvēru, lai gaļa no augšpuses vēl labāk apbrūninās. Gatavo cepeti izņēmu no krāsns un atbrīvoju no folijas.

 

Mencu aknu salāti ar kartupeļiem un gurķiem

Sastāvdaļas:

1 kārbiņa mencu aknu

2 vārīti kartupeļi

2 svaigi gurķi

3 olas

sīpolu lociņi

2 ķiploka daiviņas

sāls

2 ēdamkarotes olīveļļas

Arī šie, bez majonēzes pagatavotie, salāti ir garšīgi un, protams, veselīgāki – liec kaut vai svētku galdā. Tie ir arī ekonomiski, jo šādi no nelielas mencu aknu kārbiņas būs pamielojušies vairāki ēdāji.

   Svaigos gurķus nomazgāju un sagriezu nelielos kubiņos. Lociņus sasmalcināju, bet vārītos kartupeļus sarīvēju uz rupjās rīves. Olas izvārīju cietas un arī sarīvēju. Mencu aknas ar dakšiņu saspaidīju kopā ar konservu eļļu. Bļodā savienoju visas sagatavotās salātu sastāvdaļas, kā arī spiedē sasmalcinātus ķiplokus kopā ar eļļu. Visu vēl varam rotāt ar vārītām olām un zaļumiem.

 

Maizītes ar avokado un ceptām paipalu oliņām

Sastāvdaļas:

rupjmaize

avokado

paipalu oliņas

tomāti

augu eļļa

sāls

malti pipari

zaļumi

   Ja esat sviestmaižu cienītāji, veselīgāk tomēr sviesta vai margarīna vietā vismaz kādreiz graudu maizes šķēli pārsmērēt ar avokado masu, kam uzkaisīts sāls un pipari. Taču varam pagatavot arī šādas - vēl bagātīgākas un krāsainākas maizītes, kas lieliski noderēs uzkodām vai arī ātrām brokastīm. Paredzēto sastāvdaļu daudzums atkarīgs no ēdāju skaita, bet katram ar vienu gardo maizīti gan noteikti nepietiks. Un tad jau arī avokado, kas tomēr ne visiem garšo, aizies lejā “kā smērēts”.

   Rupjmaizes šķēles sagriezu un viegli apcepu sausā pannā. Paipalu oliņas izcepu augu eļļā, uzkaisīju tām sāli un piparus. Gatavu avokado nomizoju, pārgriezu uz pusēm, izņēmu kauliņu, bet mīkstumu ar dakšiņu saspaidīju, piemaisot arī mazliet citrona sulas, lai masa nezaudē savu zaļumu un nekļūst brūna. Tomātus nomazgāju, apsusināju un sagriezu ripiņās, tās katru – vēl uz pusēm. Apgrauzdētās maizītes pēc tam pārsmērēju ar avokado masu, liku uz tām arī pa izceptajai oliņai un tomāta pusripiņai. Arī svaigas dillītes te nekaitēja. Lai labi garšo!

 

Svaigu gurķu un piparmētru saldējums

Sastāvdaļas:

3 vidēja izmēra gurķi

3 ēdamkarotes piparmētru sīrupa vai 5 – 7 svaigu piparmētru lapiņas

1 ēdamkarote cukura

Esam pieraduši, ka saldējuma sastāvā jābūt pienam, krējumam vai ogām un augļiem, taču šis ir mazliet neparastāks – no gurķiem – un lieliski veldzē slāpes karstā dienā. Pie tam – pašu pagatavots un bez īpašiem finansiāliem ieguldījumiem.

Gurķus nomazgāju, nomizoju, pārgriezu gareniski un izņēmu sēkliņas. Mīkstumu sagriezu nelielos gabaliņos un uz trim stundām ievietoju ledusskapja saldētavā. Pēc tam ar blendera palīdzību gurķus sasmalcināju biezenī, pievienoju sīki sagrieztas piparmētru lapiņas, cukuru un atkal visu ar blenderu saputoju. Masu salēju saldējuma gatavošanai paredzētajos trauciņos – no šī daudzuma izdevās gan piepildīt tikai trīs – un ievietoju pa nakti saldētavā. Nākamajā dienā saldējums bija gatavs.