Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Svarīgākais, kas jāņem vērā, izvēloties portatīvo datoru

2021. gada 10. augusts 00:00

83
Svarīgākais, kas jāņem vērā, izvēloties portatīvo datoru

Mūsdienās portatīvais dators ir daudzu cilvēku neatņemama ikdienas sastāvdaļa – tas tiek izmantots darba vajadzībām, mācībām un arī izklaidei, lai spēlētu spēles un skatītos filmas. Tā kā tehnoloģijas attīstās straujiem soļiem, piemērotākā portatīvā datora izvēle var būt liels izaicinājums. Daudz un dažādu specifikāciju, modeļu, ražotāju. Lai Jūs spētu izvēlēties labāko un būtu drošs, ka neiegādājaties novecojušu modeli, esam apkopojuši svarīgāko, kas jāņem vērā, izvēloties portatīvo datoru.

Vēlmes un vajadzības

Izvēloties portatīvo datoru, pirmais un galvenais, kas jāņem vērā – personiskās vēlmes un vajadzības. Kas Jums ir primārais, darbs un mācības vai tomēr dators paredzēts tikai izklaidei? Interneta veikalos pastāv iedalījums ''birojam'', ''spēlēm'', ''mācībām'', taču šie iedalījumi ir nosacīti, jo mūsdienās portatīvie datori ir diezgan universāli, respektīvi, dators, kas paredzēts birojam, var kalpot arī kā dators mācībām un spēlēm. Šajā sakarā viss atkarīgs no datora specifikācijām!

Operētājsistēma

Mūsdienās portatīvo datoru tirgū visbiežāk sastopamas trīs operētājsistēmas: Windows, Chrome OS un macOS.

  • Windows. Populārākā un universālākā operētājsistēma. Piedāvā gan daudz un dažādas spēles, gan lietojumprogrammas (grafiskiem darbiem, programmēšanai, pat ikdienas grāmatvedībai). Mūsdienās šādu operētājsistēmu izvēles klāsts ir milzīgs, sākot no pāris simtiem un beidzot ar tūkstošus vērtiem portatīvajiem datoriem. 
  • Chrome OS. Operētājsistēma, kas piemērota vienkāršu darbu veikšanai, taču noteikti ne grafiskiem darbiem un spēļu spēlēšanai. Portatīvie datori ar Chrome OS maksā vismazāk, tomēr jārēķinās, ka tiem nav pieejamas daudzas Windows lietojumprogrammas.
  • macOS. Operētājsistēma, kas piemērota grafiskiem darbiem, īpaši skaņas un video montāžai. Piedāvā daudz un dažādas lietojumprogrammas profesionāļiem. Tā kā macOS iespējams, ir jaudīgākā operētājsistēma, šādu portatīvo datoru cenas ir daudz augstākas nekā līdzīgu Windows modeļu cenas.

Procesors

No procesora atkarīga portatīvā datora veiktspēja. Pamatā procesori tiek iedalīti divās kategorijās: Intel un AMD. Mūsdienās portatīvajos datoros visbiežāk iebūvēti Intel procesori, kas iedalās vēl sīkāk.

  • Atom. Vājākais no procesoriem, kas tiek izmantots tikai parastākajās, zemākās veiktspējas sistēmās.
  • Celeron. Arī viens no vājākajiem procesoriem, taču ar nedaudz augstāku veiktspēju nekā Atom.
  • Pentium. Salīdzinoši labs procesors, kas piemērots ikdienas darbu veikšanai (biroja vajadzībām), vienkāršām programmām.
  • i3. Viens no visbiežāk sastopamajiem procesoriem, kas ir universāls un piemērots vairumam vajadzību.
  • i5. Augstas veiktspējas procesors, kas piemērots jaudīgām programmām, īpaši datorspēlēm.
  • i9. Šobrīd visjaudīgākais procesors, kas ļaus paveikt visus darbus bez jebkādas aizķeršanās.

Protams, jārēķinās ar faktu – jo jaudīgāks procesors, jo dārgāks portatīvais dators. Taču der atcerēties, ka ne vienmēr jāizvēlas pati jaudīgākā ierīce, galvenais, lai tā atbilst Jūsu vēlmēm un vajadzībām.

Videokarte

Videokarte ir atbildīga par to, cik raiti dators spēj apstrādāt attēlu un tā kvalitāti, arī teksta atspoguļošanu. Mūsdienās portatīvajiem datoriem ir daudz un dažādas videokartes jeb grafiskās kartes: AMD, Asus, Nvidia, MSI, Gainward, SAPPHIRE u.c. Pašreiz populārākās un patērētāju iecienītākās ir Nvidia videokartes, kas ir universālas, paredzētas gan ikdienas darbu veikšanai, gan izklaidei, īpaši spēļu spēlēšanai.

Atmiņa

Pamatā portatīvo datoru atmiņas iekārtas tiek iedalītas divās kategorijās: SSD un HHD. SSD ir modernāka un ātrāka atmiņa, taču tai ir mazāka ietilpība un parasti arī augstāka cena, savukārt HHD ir nedaudz lēnāka atmiņa, taču ar lielāku ietilpību un zemāku cenu. Ir arī portatīvie datori, kuros ir gan SSD disks, gan HDD disks.

Ja ikdienā neuzglabājat lielu datu apjomu, Jums noteikti pietiks ar SSD, taču vislabākā opcija ir abu disku kombinācija, tādējādi SSD varēsiet ierakstīt operētājsistēmu, savukārt HDD uzglabāt dokumentus, spēles, filmas u.tml.

Operatīvā atmiņa (RAM)

Ram - operatīvā atmiņa ir atbildīga par to, lai dators ''neuzkārtos''. Minimālais operatīvās atmiņas (RAM) apjoms ir 4GB, un ar to pilnībā pietiek ikdienas lietošanai, taču vienmēr labāk izvēlēties 8GB. Savukārt, ja portatīvais dators paredzēts, piemēram, videomontāžai vai spēlēm, noteikti vajadzētu izvēlēties 16GB un vairāk.

Ekrāna izmērs

Domājot par ekrāna izmēru, apdomājiet, kas Jums ir svarīgāk – mazs svars vai liels ekrāns? Ja portatīvais dators domāts regulārai pārnēsāšanai, tad izvēlieties datoru ar 13-14 collu ekrānu, ja portatīvais dators domāts ikdienas lietošanai, tad izvēlieties datoru ar 15.6 collu ekrānu (universāls), savukārt, ja portatīvais dators paredzēts darbam ar grafiku, tad izvēlieties datoru ar 17 collu ekrānu vai pat lielāku.

Akumulatora darbības laiks

Protams, ļoti svarīgs rādītājs ir arī akumulators darbības laiks. Kurš gan vēlas lietot datoru, kuram nepārtraukti jābūt pieslēgtam pie enerģijas avota? Portatīvā datora akumulatora darbības laiks atkarīgs no izmēra, procesora, ekrāna, ventilatora skaita un daudziem citiem faktoriem, tādēļ jāņem vērā itin visas specifikācijas, ko esam aprakstījuši iepriekš! Pamatā portatīvā datora akumulatora darbības laiks ir aptuveni 4h, taču jaunākiem ir modernākiem modeļiem tas var būt pat 10h un vairāk.

Tagad, kad zināt svarīgāko, kas jāņem vērā, izvēloties portatīvo datoru, atliek vien doties labākās ierīces meklējumos. Izvēlieties uzticamu pārdevēju – izvēlieties 220.lv, kur kvalitatīvi portatīvie datori un to aksesuāri pieejami plašā izvēlē!