Ķēķa stāsti
Sātīgie makaroni ar dārzeņiem, pupiņām un tomātiem
Sastāvdaļas:
300 gramu makaronu radziņu, 1 burkāns, 1 sīpols, 1 ķiploka daiviņa, 1 saldais pipars, 1 kārbiņa konservētu balto pupiņu, 150 gramu konservētu sasmalcinātu tomātu, 30 gramu cietā siera, augu eļļa, pētersīļu un piparmētru zaļumi, pipari, sāls.
No šiem produktiem, daudz laika nepatērējot, izdevās garšīga un sātīga maltīte, un tad jau kāda gaļiņa klāt vēl var būt vai arī - varam bez tās iztikt. Nomazgāju, apsusināju un nomizoju burkānus un sīpolus. Tos sasmalcināju, tāpat - arī notīrītus ķiplokus. Sarkano saldo piparu atbrīvoju no sēkliņām un sagriezu salmiņos. Dziļajā pannā uzkarsēju eļļu un tajā vispirms cepu sīpolus, līdz tie mīksti, tad pievienoju burkānus un papriku un cepu vēl minūtes sešas. Pēc tam pieliku ķiplokus, notecinātas konservētās pupiņas un konservētos sasmalcinātos tomātus (visu bundžiņas saturu), piekaisīju arī garšvielas un visu sautēju zem vāka vēl vairākas minūtes.
Makaronu radziņus izvārīju pēc norādījumiem uz iepakojuma, tikai izņēmu no ūdens kādu minūti ātrāk. Tad ar putu karoti pārliku tos pannā pie mērces – te, ja nepieciešams, varam ņemt klāt arī mazliet novārījuma. Pannas saturu samaisīju un vēl mazliet pakarsēju. Nu ēdienu varēju likt šķīvjos un pārkaisīt ar sasmalcinātiem pētersīļiem, piparmētrām un rīvētu sieru.
Kabaču un siera vafeles
Sastāvdaļas:
200 gramu kabaču, 50 gramu miltu, 1 ķiploka daiviņa, 1 ola, 40 gramu siera, dilles, sāls.
Atkal pēc dīkstāves dienas gaismā izcēlu vafeļu cepamo plītiņu. Šoreiz – lai pagatavotu gardas sāļās sirsniņas, jo vēl taču ir kabaču laiks. Izmēģinājumam gan izcepu tikai trīs panniņas, un bija žēl, ka pie vienas reizes neiemaisīju lielāku mīklas porciju.
Kabacīti nomazgāju, nomizoju, izņēmu sēkliņas un mīkstumu sarīvēju uz vidēji rupjas rīves, lai kopumā būtu vajadzīgais tā daudzums. Uzkaisīju mazliet sāls, lai labāk izdalās sula, pēc tam to nospiedu. Dilles smalki sagriezu, ķiplokus sasmalcināju spiedē. Sieru sarīvēju uz vidēji rupjas rīves.
Sarīvētajiem kabačiem pievienoju olu, miltus, ķiplokus, sieru, dilles un visu rūpīgi sajaucu. Ja vēl vajag, varam piekaisīt arī sāli. Kad plītiņa bija uzkarsusi, masu ar karoti izlīdzināju pa tās apakšējo iekšējo virsmu, vāku sākumā vēl nedaudz pieturēju un cepu vafeles apmēram četras minūtes. Tās ļoti labi garšoja tāpat, bez piedevām, taču īpašākā ēdienreizē tās varam pasniegt kopā ar svaigo sieru un kādu kūpināta vai mazsālīta laša strēmelīti, rotājot ar dillītēm.
Gardie kabaču un biešu salāti ziemai
Sastāvdaļas:
2 kilogrami kabaču (bez mizām un sēklām), 1 kilograms nomizotu biešu, 1 kilograms sīpolu, 30 gramu ķiploku, 200 gramu cukura, 1 tējkarote melno piparu, 100 mililitru augu eļļas, 100 mililitru 9 % etiķa.
Šogad agrāk par citiem gadiem bija jāsāk vārīt krājumus ziemai, un vieni no pirmajiem - šie salāti. Vienkārši pagatavojami un ļoti garšīgi. To atzinu, kad otrā dienā nogaršoju burciņās vēl nesatilpušo vārījumu. No šīm sastāvdaļām tās piepildīju vairāk nekā trīs litru tilpumā.
Bietes nomazgāju, nomizoju tā, lai kopumā būtu kilograms, un sarīvēju uz rupjās rīves. Kabačus nomazgāju, nomizoju un izņēmu tiem sēklas. Mīkstumu labāk būtu sarīvēt uz rīves, kas paredzēta Korejas burkānu pagatavošanai, taču iztiku ar rupjo rīvi. Sīpolus nomizoju un sagriezu pusgredzenos, pēc tam (tas gan receptē nebija paredzēts) tomēr vēl arī apcepu nelielā augu eļļas daudzumā.
Sagatavotos dārzeņus liku katlā, pievienoju spiedē sasmalcinātus ķiplokus, cukuru, sāli, piparus un augu eļļu. Visu labi samaisīju. Katla saturu sautēju uz nelielas uguns vismaz 35 minūtes. Apmēram piecas minūtes pirms salātu gatavības piemaisīju arī etiķi. Gatavos salātus izliku pirms tam cepeškrāsnī izkarsētās burciņās un aizvākoju ar noplaucētiem vāciņiem.
Piena deserts ar ogām “Trīsreiz pa simtam”
Sastāvdaļas:
100 mililitru kefīra, 100 mililitru piena, 100 gramu skābā krējuma, ½ glāzes cukura, 2 tējkarotes želatīna, ogas.
Šis ir viegli pagatavojams maigs kārums, kas garšos gan lieliem, gan maziem tā baudītājiem. To pēc izvēles vēl varam papildināt ar tobrīd pieejamajām svaigām ogām vai arī konservētiem augļiem.
Želatīnu aplēju ar 1 glāzi atdzesēta novārīta ūdens un atstāju uzbriest. Pēc tam to uz nelielas uguns, maisot, bet neuzvārot, izšķīdināju. Ar mikseri saputoju skābo krējumu, kefīru, pienu un cukuru. Pievienoju atdzesētu želatīnu, atkal visu kopā ar mikseri vēl pakūlu un putojumu salēju saldēdiena trauciņos. Desertu ievietoju ledusskapī, lai masa sastingst. Pēc tam izrotāju ar ogām un svaigām piparmētru lapiņām.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19