Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Tik kārdinoši!

Sandra Pētersone

2021. gada 13. augusts 07:34

164
Tik kārdinoši!

Daudz! Tas bija pirmais, ko nodomāju. Nākamā doma bija, – cik tas izklausās garšīgi un arī interesanti! Tas ir par Mājas kafejnīcu dienu piedāvājumu Smiltenes novadā, kur viesus pieteikušās uzņemt 11 mājas kafejnīcas Raunas pusē, deviņas – Smiltenes pusē un trīs – Apē.

Mani fascinē ideja par mājas kafejnīcām, apbrīnoju uzņēmīgos, drosmīgos cilvēkus, kuri, nebūdami profesionāli ēdinātāji, nolēmuši atvērt savas mājas un pagalmus viesu uzņemšanai, cienāt ar pašu gatavotiem ēdieniem un rādīt un stāstīt, ar ko ir bagāti.

Tā šomēnes būs daudzviet, jo Mājas kafejnīcu dienas, ko rīko Latvijas Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs” un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, 2021. gadā notiek visā Latvijā, arī Smiltenes un Valkas novados. Valcēniešiem šāds pasākums nav jaunums, viņus ar to iepazīstinājuši kaimiņi, Igaunijas pilsētas Valgas iedzīvotāji. Igaunijā Mājas kafejnīcu dienas notiek jau vairākus gadus un dažādos reģionos, Latvija šo ideju aizguvusi tieši no Igaunijas un izmanto kā reģionālā tūrisma galamērķa popularizēšanu.

Mūsu valstī Mājas kafejnīcu dienas pirmo reizi tika rīkotas 2019. gadā, bet 2020. gadā aizgāja plašumā, jo ideja ieguva lielu atsaucību. Proti, līdzdalība šajā pasākumā ir laba iespēja popularizēt savu novadu vai kultūrtelpu kā interesantu tūrisma galamērķi. Uz vienu vai divām dienām saimniecību pagalmi un citas vietas, kas ikdienā nav saistītas ar uzņēmējdarbību un ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu, pārvēršas par kafejnīcām. Katra saimniecība prezentē savas mājas kafejnīcas nosaukumu, un arī piedāvātais produkts tiek pasniegts ar tam raksturīgajām kultūras īpašībām un stāstu. Lai piesaistītu plašāku sabiedrības loku, tai skaitā ģimenes ar bērniem, tiek rīkotas dažādas spor­tiskas vai kultūras aktivitātes (izstādes, radošās darbnīcas, spēles, dzīvā mūzika un citas), piedāvāta iespēja apskatīt mājdzīvniekus, kā arī izjādes ar poniju.

Skatot šā gada piedāvājumu, ir tā, ka gribas pabūt tur un tur, un vēl tur... Taču vienā dienā laika tam ir par maz, un vēl otrs aspekts – cik dāsni katrs ir gatavs atvērt savu maku, jo par ēšanu mājas kafejnīcā, protams, ir jāmaksā, bet visās ēdienkartēs iekļautie piedāvājumi izklausās tik vilinoši. Kādas tikai zupas, otros ēdienus, desertus un dzērienus māju kafejnīcu saimnieki grasās piedāvāt!  Nu, piemēram, – sidrā sautēta un liepziedu sīrupā glazēta cūkas pavēdere ar cukurzirņu pākstīm, kraukšķīgu cūkgaļas ādiņu, jāņogu želeju, kartupeļu biezputru un demi glace (piesātinātu, biezu buljona koncentrātu mērcei)! Pirkstus aplaizīt... Vai arī cepeškrāsnī cepts ābols ar melno plūmju un kanēļa pildījumu, pasniegts ar burbona saldējumu, un laima-bazilika sorbets ar pašmāju ogām! Mājas kafejnīcu piedāvātie ēdieni būs dažādām gaumēm – gan gardēžiem, gan salīdzinoši  zināmāku latviešu virtuves ēdienu cienītājiem.