Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenē hepatīta un vēdervīrusu laikā skolas tualetē nav šķidro ziepju

Sandra Pētersone

2009. gada 11. februāris 08:03

3159
Smiltenē hepatīta un vēdervīrusu laikā skolas tualetē nav šķidro ziepju

Sabiedrības veselības aģentūra Smiltenē skolēnu vidū jaunus saslimšanas gadījumus ar vīrusu hepatītu A nav reģistrējusi. Taču Gulbenes slimnīcas infekcijas nodaļā ievietots 1973. gadā dzimis smiltenietis ar neskaidras izcelsmes hepatītu.

 

"Ziemeļlatvija" jau rakstīja, ka Smiltenē reģistrēti 4 vīrusu hepatīta A saslimšanas gadījumi. Visi saslimušie ir skolas vecuma bērni, Smiltenes Centra vidusskolas un Smiltenes Trīs pakalnu pamatskolas audzēkņi.

 

Smiltenē praktizējošie ģimenes ārsti ir informēti par saslimušo ģimenes locekļiem un klases biedriem, lai viņus varētu medicīniski novērot un savlaicīgi diagnosticēt saslimšanu.

 

Sabiedrības veselības (SVA) aģentūras Vidzemes reģionālās filiāles speciāliste Rasma Grauda informē, ka saslimušais vīrietis nav bijis kontaktpersona ar sasirgušajiem skolēniem.

 

SVA speciāliste noliedz skolēnu teikto "Ziemeļlatvijai", ka vīrusu hepatīts A parādījies arī Smiltenes ģimnāzijā. "Starp skolēniem neviens jauns saslimšanas gadījums nav nācis klāt," informē R. Grauda.

 

Smiltenē šobrīd plosās vēdervīrusi. Tiem ir līdzīgi simptomi ar vīrusa hepatītu A, piemēram, slikta dūša un sāpes pakrūtē vai vēderā. "Nav tā, ka tad, ja ir slikta dūša un sāp vēders, tūlīt būs hepatīts," saka Smiltenē praktizējošā ģimenes ārste Līga Ziemele.

 

 

 Ārste skaidro, ka šobrīd ar vēdervīrusu sirgst mazi bērni, skolēni un pieaugušie. "Vēdervīrusu simptomi ir slikta dūša, vemšana, caureja. Mazajiem bērniem ir ļoti augsta temperatūra.

 

 

Tas, cik katram pacientam saslimšana ir ilga un cik katram ir grūti, atkarīgs no katra imūnsistēmas. Cits pieaugušais tiek pa dienu cauri, bet ir pacienti, kuri nonāk līdz slimnīcas nodaļai," saka ģimenes ārste.

 

L. Ziemele atgādina, ka cilvēks sevi no saslimšanas ar vēdervīrusu vai hepatītu var pasargāt, ja bieži mazgās rokas. Noteikti to vajadzētu darīt pēc tualetes apmeklējuma un pirms ēšanas.

 

R. Grauda norāda, ka hepatīta gadījumu laikā publiskajās tualetēs jāizmanto šķidrās ziepes, it īpaši skolās. Uz ziepju gabaliņa var palikt vīruss, ja ar tām rokas mazgājis vīrusa nēsātājs.

 

"Ziemeļlatvija" šo pirmdien saņēma vecāku informāciju, ka Smiltenes Centra vidusskolā otrā stāva zēnu tualetē nav šķidro ziepju. Ir tikai ziepju gabaliņš. To apliecināja arī apvaicātie skolēni. Savukārt Smiltenes ģimnāzisti un Trīs pakalnu pamatskolas audzēkņi stāsta, ka viņu skolas labierīcībās šķidrās ziepes ir.

 

Smiltenes Centra vidusskolas saimniecības daļas vadītājs Mārtiņš Ziediņš nenoliedza, ka zēnu tualetē nav šķidro ziepju, bet sola, ka šo lietu nokārtos.

 

"Saņēmām Sabiedrības veselības aģentūras ieteikumu, ka hepatīta laikā tualetē vajag šķidrās ziepes. Taču, lai tās uzliktu, nepieciešamas attiecīgas iekārtas. Tāds stends maksā astoņus līdz 10 latus. Mums skolā pagaidām nav tādu līdzekļu. Pilsētas budžets vēl nav apstiprināts," skaidro skolas saimnieks.

 

Skola izlīdzējusies, nopērkot šķidro ziepju pudelītes, taču zēni savējo ātri vien esot izlietojuši. "Puikām tas ir viens moments. Iespiež tur, kur vajag, un tur, kur nevajag, un pudelīte ir tukša. Kad apstiprinās budžetu, būs jāpērk pie sienas stiprināms stends. Skolas darbinieku tualetēs tādi jau ir," saka M. Ziediņš.

 

Ņemot vērā hepatīta gadījumus, skolā pastiprināti tiekot dezinficētas solu virsmas, durvju rokturi un citi priekšmeti.