Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2021. gada 27. augusts 08:00

1
Ķēķa stāsti

Kabaču torte ar sēnēm 

Sastāvdaļas:

mīklai

300 gramu kabaču

2 olas

150 mililitru kefīra

vismaz 2 ēdamkarotes miltu

2 ēdamkarotes augu eļļas

1 tējkarote sodas

sāls

pildījumam

200 gramu šampinjonu

1 sīpols

1 burkāns

augu eļļa

3 tomāti

2 – 3 ķiploka daiviņas

70 gramu siera

majonēze

sāls

pipari

Kurš ir teicis, ka tortēm vienmēr jābūt saldām? Arī šī mājiniekiem spēs radīt gardu pārsteigumu un mazus svētkus. Vispirms jāizcep trīs tās kārtas. Kabačus nomizoju, iztīrīju sēklas (tīrsvaram jābūt 300 gramu), sarīvēju, piekaisīju tiem sāli un atstāju minūtes 20 mierā, pēc tam nospiedu sulu. Bļodā sajaucu olas ar kefīru un sāli, piemaisīju nospiestos kabačus. Miltus (to gan man vajadzēja vairāk par norādīto daudzumu) izsijāju un kopā ar sodu piekaisīju kabaču masai, pielēju arī augu eļļu, samaisīju un atstāju mīklu atpūsties 20 minūtes. Pēc tam 22 centimetru diametra ar eļļu ietaukotā pannā izcepu trīs pankūkas, līdz tās kļuva zeltaini brūnas.

Sasmalcināju sēnes un sīpolus, sarīvēju burkānus. Tos augu eļļā sacepu, piekaisot sāli un piparus. Tomātus sagriezu plānās ripiņās. Majonēzi samaisīju ar sasmalcinātiem ķiplokiem. Sieru sarīvēju.

Apakšējo kabaču pankūku pārsmērēju ar plānu majonēzes kārtiņu, izlīdzināju pāri pusi saceptā pildījuma un pārsedzu ar tomātu ripiņām. Liku virsū otru izceptās mīklas kārtu, izlīdzinot tai pāri majonēzi, atlikušo pildījumu un tomātus. Pārsedzu ar trešo pankūku, to pārsmērēju ar majonēzi un pārkaisīju ar rīvētu sieru. Torti rotāju ar saceptām sēnēm, tomātiņiem un zaļumiem. Labu apetīti!

 

Sausās” mīklas kūka ar āboliem un biezpienu 

Sastāvdaļas:

vismaz 5 āboli

300 - 400 gramu biezpiena

160 gramu mannas

130 gramu miltu

1 ola

20 gramu sviesta

120 - 200 mililitru saldā krējuma

160 gramu cukura

vaniļas cukurs

4 ēdamkarotes pūdercukura

2 tējkarotes cepamā pulvera

2 tējkarotes malta kanēļa

šķipsniņa sāls

Tautas ticējums vēsta, ka no Labrenča dienas, 10. augusta, var sākt ēst ābolus. Nu jau tos iespējams izmantot arī, lai pagatavotu kādu gardumu. Arī pirmajai skolas dienai par godu izcepts šāds kārums ar bagātīgu pildījumu varētu priecēt gan mazākus, gan lielākus tā baudītājus.

Vispirms pagatavoju sauso mīklas maisījumu. Miltus sajaucu ar mannu, 150 gramiem cukura, vienu tējkaroti cepamā pulvera un vienu tējkaroti kanēļa. Biezpienu saberzu ar vaniļas cukuru, 3 ēdamkarotēm pūdercukura, vienu tējkaroti cepamā pulvera, olu un sāli, lai veidojas viendabīga, krēmveidīga masa. Ābolus nomizoju, sarīvēju uz rupjās rīves un samaisīju ar atlikušo cukuru un kanēli.

Veidni ieziedu ar sviestu, iebēru un izlīdzināju tajā trešdaļu miltu maisījuma, virsū liku biezpiena masu, uzbēru vēl trešdaļu miltu maisījuma, tad izkārtoju rīvētos ābolus, ko pārkaisīju ar atlikušo miltu maisījumu. Visu pārlēju ar saldo krējumu. Lai tas labāk uzsūktos, dažās vietās vēl ar nazi papletu mīklu līdz veidnes apakšai. Kūku cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 45 minūtes, tad no veidnes, šoreiz to apvēršot, izņēmu, uz restītēm atdzesēju un apkaisīju ar ēdamkaroti pūdercukura. Labāk šo gardumu izcept iepriekšējā dienā un pa nakti kūku vēl ielikt ledusskapī.

 

Ērkšķogu un zemeņu zupa ar biezpiena klimpām 

Sastāvdaļas:

zupai

1 litrs ūdens

300 gramu ērkšķogu, zemenes

100 – 150 gramu cukura

1 ēdamkarote kukurūzas cietes

klimpām

180 gramu biezpiena

cukurs

sāls

milti

garšvielas

   Ērkšķogām noknaibīju kauslapiņas un kātiņus, tās noskaloju un verdošā ūdenī kopā ar cukuru dažas minūtes pavārīju. Katlā pievienoju arī mazliet zemeņu ogu (var būt saldētās), pēc tam iemaisīju aukstā ūdenī izšķīdinātu cieti un visu uzvārīju. Zupu noņēmu no uguns un atdzesēju.

   Biezpienu samaisīju ar olu, pēc vēlēšanās garšai varam pievienot vaniļas cukuru vai apelsīna miziņu, kā arī nedaudz cukura. Iemaisīju miltus, cik šķita nepieciešams, un no iegūtās masas veidoju klimpiņas. Tās liku vārošā, pasālītā ūdenī un pēc uzpeldēšanas vārīju gatavas, pēc tam atdzesēju. Šķīvī nu varēju liet gardo ogu zupu un baudīt kopā ar biezpiena klimpām.

 

Gurķu un sīpolu salāti tomātu mērcē

Sastāvdaļas:

2 kilogrami gurķu

2 sīpoli

2 nelielas ķiploku galviņas

240 gramu tomātu mērces

800 mililitru ūdens

100 mililitru saulespuķu eļļas

100 mililitru etiķa

100 gramu cukura

2 tējkarotes sāls

melno piparu graudiņi

Šo garšīgo salātu pagatavošana ziemas krājumiem ritēja veikli. Un šim nolūkam varam izmantot arī lielos un pat pāraugušos gurķus. Tos nomazgāju, nomizoju un sagriezu 0,3 – 0,5 centimetrus biezās pusripiņās. Nomizotus sīpolus sagriezu pusgredzenos, ķiplokus – gabaliņos.

Katlā sajaucu ūdeni, tomātu mērci (pieliku visu 400 gramu burciņas saturu), eļļu, cukuru un sāli. Masu uzvārīju, liku tajā gurķus ar sīpoliem un labi samaisīju. Kad katla saturs atkal uzvārījās, pavārīju visu vismaz 5 – 10 minūtes. Tad pieliku ķiplokus, melno piparu graudiņus, pielēju etiķi, atkal visu labi samaisīju un vārīju vēl vairākas minūtes. Vārījumu izliku izkarsētās burciņās un aizvākoju. Šos salātus pēc tam varot arī nesterilizēt, tikai burciņas labi jāsasedz līdz pilnīgai atdzišanai.