Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Apceļo dzimto zemi!

Oskars Morozovs

2021. gada 27. augusts 08:23

76
Apceļo  dzimto zemi!

Šobrīd daļa Latvijas iedzīvotāju metas izmantot atvērtās robežas, dodoties tuvākos un tālākos ceļojumos. Ar prieku un draudzīgu skaudības devu noraugos draugu fotogrāfijās no teju vai pilnīgi tukšās Venēcijas vai grieķu salām, kurās nav gandrīz neviena tūrista. Šis nu ir tas laiks, kad iespējams izceļoties, nesastopoties ar lielām tūristu drūzmām.

Tomēr neesmu starp tiem, kas pie pirmās iespējas metas izmantot tuvāku un tālāku vietu apceļošanu, tā vietā izmantoju iespēju iepazīt tuvāk Latviju. Var šķist – ko tad šeit apceļot?  Latvija taču ir tik maza! Tomēr šāds priekšstats ir maldīgs. 

Ar ģimeni esam izstaigājuši teju vai visas pastaigu takas Vidzemes šajā pusē no Rīgas, kā arī vairākas citos Latvijas reģionos. Ir daudz labiekārtotu un sakoptu “Latvijas valsts mežu” apsaimniekotu taku, ir pašvaldību veidotas takas, ir arī privātas. Ir tūristu biezi apmeklētas – labiekārtotas takas, ir arī tādas, kurās jālien pa brikšņiem, tomēr katra no tām atklāj Latvijas daudzveidīgo dabas skaistumu, atklājot skaistus un teiksmainus dabas apskates objektus. Dabas taku kartes atrodamas tīmeklī, atliek viens izvēlēties vēlamo un doties izzināt nezināmo.

Draugu mudināti, beidzot saņēmāmies doties laivu braucienā pa Salacu. Vairākas stundas miera un dabas varenuma, meditācijas ūdens šalkoņas skaņās, kopā pavadīts laiks un iztīrīta galva. Ja bērnībā devāmies laivu braucienos ar pašu piepūšamajām laivām, tad šobrīd ir daudz uzņēmumu, kas nogādās laivas tur, no kurienes vēlaties veikt ceļojumu, un sagaidīs tur, uz kurieni vēlaties ceļot. Piedāvājumu klāsts ir plašs gan sezonas izvēles, gan upju un ezeru, gan arī laivu braucienu ilguma ziņā. Atliek vien atrast un izvēlēties sev vēlamo maršrutu un mesties upju vilinājumā!

Ik gadu novembra svētku brīvdienās dodamies patriotiski tematiskos ceļojumos – uz Gaiziņu, uz Daugavas lokiem, Staburagu, Latgales ezeriem, Kurzemes piekrastes ciematiem, Turaidu, Vecpiebalgas pusi, Zemgales līdzenumiem. Allaž cenšamies atrast ko jaunu, vēl neredzētu, iebraukt pilsētās, ciemos un apdzīvotajās vietās, kur vēl nav būts. Bez tam rudens skaistums Latvijā ir maģisks ar krāsainām koku lapām, kalniem, lejām, upēm, ezeriem un arvien skaistāk sakoptām apdzīvotām vietām. 

Latvija nav maza, mums ir plaša, skaista un ļoti daudzveidīga zeme, kurā allaž iespējams atrast ko neredzētu, jaunu, pat vietās, kas šķietami zināmas un pazīstamas. 

Man bērnībā pie sienas bija liela ulmaiņlaiku karte ar uzrakstu “Apceļo dzimto zemi!”. Patiešām – apceļo, jo mums ir brīnumu, pārsteigumu un noslēpumu pārbagāta zeme! Apceļo to, iepazīsti un iemīli no jauna!