Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Vidzemes slimnīca iegādājusies jaunas medicīnas iekārtas

Vidzemes slimnīca iegādājusies jaunas medicīnas iekārtas

Lai nodrošinātu kvalitatīvākus pakalpojumus, vienlaikus arī uzlabojot darba vidi personālam, Vidzemes slimnīca turpina iegādāties jaunas medicīnas iekārtas.

No septembra vidus iedzīvotājiem tiks piedāvāts jauns un Vidzemes reģionā vēl nebijis  izmeklējums – elektromiogrāfija. Tā palīdz diagnosticēt un precizēt  plaša spektra perifēro nervu un skeleta muskuļu bojājumus un to apmērus (karpālā kanāla sindroms, mugurkaula starpskriemeļu disku trūce, spondiloze, traumatiski nerva bojājumi, muskuļu distrofija, muguras smadzeņu slimības u.c.). Izmeklējumu veic ārsts neirologs. Izmeklējuma veikšanai par teju 40 tūkstošiem eiro iegādāts elektromiogrāfs un atbilstošs aprīkojums.

Lai nodrošinātu pieprasījumu pēc kvalitatīvām kataraktas operācijām, par gandrīz 51 tūkstoti eiro nopirkta jauna optikas biometrijas sistēma. Savukārt operāciju nodaļa, atjauninot kvalitatīvu instrumentu klāstu, saņēmusi traumatoloģiskajās operācijās nepieciešamos spēka instrumentus – urbjus un frēzes.

Reanimācijas nodaļas pacientu, t.sk., Covid-19 inficēto pacientu ārstēšanai saņemtas 6 plaušu mākslīgās ventilācijas iekārtas, kā arī iegādātas 32 ierīces dozētai medikamentu ievadīšanai un viena nieru aizstājterapijas iekārta. Nodaļa saņēmusi līdz šim Vidzemes slimnīcā vēl nebijušu iekārtu – asins paraugu analizatoru, kurš veic asins recēšanas pārbaudi. To izmanto pacientiem ar akūtām un masīvām asiņošanām (traumas, dzemdniecība, ķirurģija), lai operatīvi noteiktu tālāko ārstēšanas taktiku – medikamentoza terapija, asins pārliešana u.c.  Iekārtas priekšrocība ir tās automatizācija, kas ietaupa gan cilvēkresursus, gan laiku.

Rūpējoties par pacientu kvalitatīvāku aprūpi un ērtāku darba vidi personālam  stacionāra nodaļās, pret jaunām nomainītas kopā 38 funkcionālās un intensīvās aprūpes gultas, kā arī 12 pacientu transporta rati. Hemodialīzes nodaļa saņēmusi 3 jaunas hemodialīzes iekārtas. Vairāku stacionāra nodaļu aprīkojums papildināts ar 13 pacienta vitālo funkciju novērošanas monitoriem. Tāpat stacionāra nodaļās vecās elektrokardiogrāfijas iekārtas nomainītas uz 5 jaunām, modernām un pilnībā digitālām, kas ļauj izmeklējuma datus nosūtīt, izmantojot WI-FI un saglabāt elektroniski. Ņemot vērā pieprasījumu pēc elektrokardiogrammas (EKG) 24 h izmeklējuma, iegādāti 2 jauni EKG holteri.

Pavisam šī gada astoņos mēnešos jauno iekārtu un tehnoloģiju iegādē Vidzemes slimnīca investējusi vairāk par 762 tūkstošiem eiro. Līdz gada beigām vēl plānots datortomogrāfa iepirkums par aptuveni 1 milj. 300 tūkstošiem eiro un mobilā rentgena iekārta par aptuveni 125 tūkstošiem eiro.

“Visi šie pirkumi nav pašmērķis”, uzsver Uģis Muskovs, “bet nepieciešamība, kas rūpīgi apsvērta, ņemot vērā uzņēmuma stratēģiskās attīstības mērķus, rūpes par pakalpojuma kvalitātes paaugstināšanu un personāla darba vides uzlabošanu. Turklāt pie tik intensīvas iekārtu lietošanas, kāda notiek mūsu slimnīcā pieaugošas pacientu plūsmas apstākļos, iekārtas un aprīkojums nolietojas fiziski un morāli. Savukārt mūsu augsti kvalificētie speciālisti turpina tālākizglītoties, apgūst jaunākās izmeklēšanas un ārstēšanas metodes un vēlas strādāt atbilstīgi nodrošinātos apstākļos”.