Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenē skolēni saslimst ar hepatītu

Sandra Pētersone

2009. gada 5. februāris 08:20

2489
Smiltenē skolēni saslimst ar hepatītu

No netīro roku slimības var izsargāties, ievērojot higiēnu

Smiltenē reģistrēti četri vīrusu hepatīta A saslimšanas gadījumi, kas šobrīd ir vienīgie Valkas rajonā. Visi saslimušie ir skolas vecuma bērni.

 

Viņi ārstējas Vidzemes slimnīcā. Sabiedrības veselības aģentūras speciālisti jau informējuši Smiltenes skolas, kas jādara, lai šī infekcija neizplatītos tālāk. Viens saslimušais mācās Smiltenes Centra vidusskolā, otrs - Trīs pakalnu pamatskolā.

 

Sabiedrības veselības aģentūras Vidzemes reģionālās filiāles speciāliste Rasma Grauda informē, ka viens bērns ar hepatītu A inficējies, mācoties Rēzeknes rajona Adamovas internātskolā un mājās aplipinājis brāli, kurš mācās Smiltenē. Divi bērni inficējušies Rīgā.

 

Visi Smiltenē praktizējošie ģimenes ārsti ir informēti par saslimušo kontaktpersonām - ģimenes locekļiem un klasesbiedriem, lai varētu viņus medicīniski novērot un savlaicīgi diagnosticēt saslimšanu.

 

 

"Skolās ir nodrošināti apstākļi personīgās higiēnas ievērošanai. Galvenais, lai tikai bērni paši obligāti pēc tualetes apmeklējuma un pirms ēšanas mazgātu rokas, " brīdina R. Grauda.

 

Vīrusu hepatīta A raksturīgākās pazīmes ir nespēks, pazemināta apetīte, slikta dūša. Var būt vemšana, sāpes pakrūtē, nedaudz paaugstināta temperatūra.

 

"Dzirdējām par hepatītu. Mums teica skolā sociālajās zinībās. Ir jau bail saslimt, bet mēs mazgājam rokas," saka Karīna un Annija no Trīs pakalnu pamatskolas 5. klases.