Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Diskutē par problēmām veselības aprūpē un sociālajā aizsardzībā

Inga Karpova

2021. gada 23. septembris 14:04

238
Diskutē par problēmām veselības aprūpē un sociālajā aizsardzībā

Aizvadītajā ceturtdienā notika pirmās darba grupas diskusija, kas skāra Valkas novada iedzīvotājiem svarīgu un aktuālu tēmu – veselība un sociālā aizsardzība. Pašvaldība “Zoom” platformā ieplānojusi organizēt kopumā sešas darba grupu diskusijas. Tas ir viens no svarīgiem priekšdarbiem, lai Attīstības un plānošanas nodaļa varētu izstrādāt jauno Attīstības programmu 2022.–2028. gadam.

Šonedēļ notiks vēl divu darba grupu ‒ “Pārvaldības un iedzīvotāju iesaistes grupa” un “Uzņēmējdarbības grupa” ‒ diskusijas.
Pirmā diskusija ilga aptuveni stundu, un tai bija pieslēgušies 20 interesenti, tostarp ne tikai pašvaldības priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, viņa vietnieks un deputāts Vilmārs Vesingi, Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja Gunta Smane un teritorijas plānotājs Jānis Vindēlis (abi bija diskusijas vadītāji), bet arī deputāte un biedrības “Latvijas Sarkanais Krusts” (LSK) sociālās aprūpes nama “Valka” Rūjienas ielā 3E direktore Dace Bašķe un LSK Valkas rajona komitejas priekšsēdētāja Gaļina Sokolova. Diskusiju klausījās arī citi pašvaldības speciālisti, kā arī laikraksts “Ziemeļlatvija”. 

Izpētot dalībnieku sarakstu, kuri pieteikušies diskusijai, diemžēl nācās secināt, ka vienīgā iedzīvotāja, kurai interesēja šī tēma, bija valcēniete Māra Bondare-Petersena. Viņa atklāj, ka par šo iespēju virtuālajā vidē piedalīties diskusijās, pamanījusi pašvaldības ievietotajā paziņojumā sociālajos tīklos.

“Šī ir lieliska iespēja iedzīvotājiem, lai uzzinātu, kas notiek pašvaldībā un kādas ir problēmas. Strādājot lauksaimniecības nozarē, bieži vien neredzu un nepārzinu citas jomas, tāpēc man kā novada iedzīvotājai tik tiešām tas interesē. Ir arī ļoti ērti pieslēgties darba grupām, jo paralēli savam darbam klausos diskusijas. Šajā reizē man nebija ko piebilst, bet tas ir labi, ka visiem ir iespēja izteikties. Tiešām brīnos, ka tik maz cilvēku izmanto šo ērto iespēju, lai uzzinātu, ko dara pašvaldība. Iesaku novada pašvaldībai vēl vairāk rīkot šāda veida diskusijas, tā stiprinot pašvaldības un iedzīvotāju saikni, lai nebūtu tā – mēs un viņi,” uzskata M. Bondare-Petersena.

Notikušajā diskusijā uz salīdzinoši daudz jautājumiem par medicīnisko pakalpojumu pieejamību Valkas poliklīnikā bija jāatbild SIA “Vidzemes slimnīca” Attīstības un mārketinga daļas vadītājai Jolantai Vaido. Viņa atklāj, ka vadība plāno izsolē pārdot bijušās slimnīcas ēku Valkā, saglabājot nomnieku vietas ambulatorajiem speciālistiem un jau esošo traumpunktu. SIA “Vidzemes slimnīca” Ambulatorās daļas vadītāja Liene Melbārde norāda, ka, klausoties pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļas sagatavoto prezentāciju, izskanēja iedzīvotāju viedoklis par medicīnisko pakalpojumu pieejamību un kvalitāti Valkas poliklīnikā.

“Pārskatot medicīnisko pakalpojumu pieejamību un rindu garumu, jāteic, ka iedzīvotāji bez problēmām var saņemt fizioterapeita pakalpojumus, tuvāko divu nedēļu laikā saņemt dermatologa, ginekologa, kā arī traumatologa pakalpojumus. Valkā, salīdzinot ar Valmieru, ir daudz īsākas rindas,” norāda I. Melbārde.

Valkas novada iedzīvotāju norādītās problēmas:

gājēju ietvju kvalitāte,
ielu apgaismojuma trūkums Ērģemes ciemā, kā arī apgaismojuma trūkums un darbības nepilnības Valkā,
daudzdzīvokļu māju pagalmu kvalitāte,
problēmas publisko vietu uzturēšanā un kvalitātē.

Iedzīvotāju ieteikumi veselības aprūpē:

diennakts traumpunkta atvēršana Valkā,
ārstu un speciālistu pieejamības palielināšana Valkas poliklīnikā, iedzīvotāju informēšana par speciālistu pieejamību,
pieejamo pakalpojumu dažādošana Valkā,
medicīnisko pakalpojumu pieejamības veicināšana kopā ar Valgas slimnīcu.

Ieteikumi vides pieejamībai kopumā:

gājēju ietvju sakārtošana Valkā un pagastos,
ielu apgaismojuma izlabošana Ērģemes ciemā,
publisko atpūtas vietu regulāra uzturēšana (piemēram, Putraskalns) un labiekārtošana, padarot drošāku vidi (piemēram, Zāģezera apkārtne).