Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Soda par neatļautu amatu apvienošanu

Sandra Pētersone

2021. gada 26. septembris 09:04

1584
Soda par neatļautu amatu apvienošanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) savā tīmekļa vietnē aktualizējis informāciju par valsts amatpersonu pieļautajiem likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā” pārkāpumiem.

Jaunākajā apkopojumā iekļauta  arī informācija par Smiltenes novada pašvaldības bijušās izpilddirektora vietnieces Ilzes Sausās neatļauto amatu savienošanu.

Piemēro naudas sodu

Laika periodā no 2019. gada 2. septembra līdz 2020. gada 12. martam Ilze Sausā savienoja savu valsts amatpersonas (Smiltenes novada domes izpilddirektora vietnieces – redakcijas piezīme) amatu ar aizliegtu amatu divās komercsabiedrībās un guva ienākumus no aizliegtas amatu savienošanas, “Ziemeļlatviju” informē KNAB Stratēģiskās komunikācijas nodaļa.

Par to Ilzei Sausajai ir piemērots naudas sods 80 eiro apmērā. Lēmums ir stājies spēkā šī gada 12. augustā.

KNAB norāda, ka Ilze Sausā norādītajā laika periodā pārkāpusi likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā” 7. panta “Speciālie valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumi “ 4. daļu un  9. panta “Ienākumu gūšanas ierobežojumi” 1. daļu. 

“Ziemeļlatvija” šogad janvārī jau rakstīja, ka Smiltenes novada domes izpilddirektora vietniece Ilze Sausā līdz 2020. gada 12. martam strādāja arī par  būvspeciālisti ceļu būvdarbu vadīšanas jomā Burtnieku novada uzņēmumā “Sidlu Ceļi”. Šim uzņēmumam bija darbs Smiltenes novada pašvaldības objektā,  proti, “Sidlu Ceļi” asfaltēja Dārza ielas posmu Smiltenē.

Toreiz Ilze Sausā “Ziemeļlatvijai” skaidroja, ka interešu konflikta situācija neveidojas. “Neesmu pašvaldības Publisko iepirkumu komisijā, kur tiek pieņemti lēmumi par konkrēto pretendentu atbilstību un līgumu slēgšanu darbu izpildei. Pašvaldības Publisko iepirkumu komisija veic savu darbu, izvēloties pretendentu atbilstoši Publisko iepirkumu likumam un Iepirkuma nolikumam, vērtējot iesniegtos piedāvājumus,” norādīja Ilze Sausā.   

Novada mērs uzskata – zaudēts labs speciālists

Tagad Ilze Sausā vairs neveic Smiltenes novada pašvaldības izpilddirektora vietnieces pienākumus. Viņa ir Smiltenes novada domes Attīstības un plānošanas nodaļas tehnisko projektu vadītāja.

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Edgars Avotiņš “Ziemeļlatvijai” skaidro, ka tā nav pašvaldības speciālistes pazemināšana amatā, gluži pretēji, tā ir Ilzes Sausās pašas izvēle, jo viņa vēlējās izbeigt darba attiecības ar Smiltenes novada pašvaldību pēc pašas vēlēšanās, taču  ir panākta savstarpēja vienošanās ar domes vadību strādāt vismaz tik ilgi, līdz tiks pabeigti pašvaldības iesāktie un viņas vadītie projekti. 

“Smiltenes novads kopumā ir zaudējis labu speciālistu. Ilze Sausā spēja ar pieredzi un kompetenci īstenot lielus, novadam nozīmīgus projektus, atrisināt sarežģītas situācijas un nonākt pie kompromisa arī problemātiskās situācijās, kas  saistītas ar būvniecības procesiem,” uzsver Edgars Avotiņš.