Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Pacientiem ir iespēja izvēlēties

Inga Karpova

2009. gada 1. februāris 10:18

3340
Pacientiem ir iespēja izvēlēties

Cēsu slimnīcā pieejamas modernas diagnostikas iespējas

Saistībā ar izmaiņām medicīniskajā aprūpē rindu dēļ ne vienmēr pacienti var nokļūt pie speciālistiem Vidzemes slimnīcā Valmierā vai Rīgas ārstniecības iestādēs. Šī iemesla dēļ, iespējams, ir vērts papētīt arī citu Vidzemes ārstniecības iestāžu piedāvāto pakalpojumu klāstu.

 

"Ziemeļlatvija" viesojās Cēsu rajona slimnīcā. Slimnīcai ir lokālās daudzprofilu slimnīcas statuss ar 13 nodaļām - uzņemšanas, diagnostikas, terapijas, ginekoloģijas un dzemdniecības, pediatrijas, fizikālās medicīnas pakalpojumi, funkcionālās diagnostikas, ķirurģijas, neiroloģijas, traumatoloģijas un patanatomijas -, darbojas arī dienas stacionārs. Slimnīcā strādā 374 darbinieki, no tiem 307 - medicīnas personāls.

 

Iegulda naudu attīstībā Slimnīcas direktora vietniece finanšu jautājumos Iveta Ozoliņa informē, ka pērn iestādes sakārtošanā ieguldīti vairāk nekā pusmiljons latu. Ap 70 tūkstošiem latu iztērēti telpu remontam - vairākās nodaļās sakārtoti sanitārtehniskie mezgli un veikts kosmētiskais remonts palātās un koplietošanas telpās. Pašlaik notiek lifta rekonstrukcija.

 

 

Visvairāk līdzekļu ieguldīts ķirurģijas, uzņemšanas, bērnu, terapijas un dzemdību nodaļas remontēšanā. Dzemdību nodaļā divu ērtu un plašu ģimenes istabiņu remontā un iekārtošanā piesaistīts arī sponsori - banku finansējums.

 

 

Jaunās un atbilstoši aprīkotās telpās darbu sākusi arī sterilizācijas nodaļa. Viens no jaunumiem ir paaugstināta komforta palātas - vienvietīga pacienta palāta ar individuālo sanitāro mezglu, televizoru un ledusskapi. Tās pieejamas ķirurģijas, terapijas un traumatoloģijas nodaļā. Slimnīcā pērn ārstējušies vairāk nekā deviņi tūkstoši pacientu.

 

Pieejama magnētiskā rezonanse Ķirurģijas nodaļas vadītājs Voldemārs Vaivods informē, ka slimnīcā ir pieejama diagnostika ar magnētiskās rezonanses iekārtu. Magnētiskā rezonanse (MR) ir viens no jaunākajiem un perspektīvākajiem izmeklējumiem vizuālajā diagnostikā.

 

 

Ar tās palīdzību bez kaitīgā jonizējošā starojuma - rentgena - izmantošanas, ir iespējams iegūt visu iekšējo orgānu trīsdimensiju attēlu. Ar nekaitīga magnētiskā lauka un radioviļņu palīdzību iekārta izveido cilvēka ķermeņa attēlu.

 

 

Neaizvietojama MR ir mīksto audu, galvas smadzeņu asinsvadu, mugurkaula un locītavu izmeklējumos. Cilvēkam aparātā jāpavada no 40 minūtēm līdz divām stundām, tas ir atkarīgs no izmeklējamā orgāna.

 

Iegūtos attēlus analizē diagnostiskās radioloģijas speciālists, kurš tos izvērtē un sniedz atbildi par izmeklētā orgāna vai orgānu sistēmas stāvokli. Šo pakalpojumu galvenokārt saņem pacienti ar ģimenes ārsta vai ārsta - speciālista nosūtījumu, kurā precīzu norādīts, kādiem orgāniem nepieciešama izmeklēšana, kāda diagnoze jāapstiprina, jāprecizē vai jāizslēdz, kādas specifiskas detaļas vajadzētu noskaidrot.

 

 

Savukārt tiem, kuri par šīm metodēm lasījuši vai dzirdējuši, vēlas izmeklēties paši pēc savas iniciatīvas par savu naudu, vēlams vispirms konsultēties ar ārstu un noskaidrot, ko konkrēti vajag izmeklēt.V. Vaivods aicina pacientus izmantot iespēju veikt vēnu operācijas. Tās notiek ar tradicionālām metodēm, kā arī kosmētiski mikroķirurģijas tehnikā pēc Varady vai ar krioķirurģijas metodi - "piesaldēšanu". Dzimst arī dvīnīšiApskatot plašo un mājīgo Dzemdību nodaļu, vecākā vecmāte Veronika Medne stāsta, ka aizvadītajā gadā pasaulē nākuši 447 bērni. Piedzimuši arī trīs dvīņu pāri. Dzemdību nodaļa ir ieguvusi mazulim draudzīgā hospitāļa nosaukumu.

 

 

Tas nozīmē, ka mediķi jaunās māmiņas mudina savus mazuļus barot ar krūti, dzemdībās var piedalīties tuvinieki, kā arī uzreiz pēc svarīgā notikuma māmiņa ar bērniņu, ja nav nekādu sarežģījumu, palātā uzturas kopā. Šeit pieejama "Māmiņu skola", ģimenes un ūdens dzemdības un kardiotokogrāfija - augļa sirdstoņu kontrole.

 

 

Pašlaik notiek darbs pie līgumu slēgšanas, lai ūdens dzemdības neizmaksātu tik dārgi, bet būtu pieejamas pēc iespējas vairāk topošo māmiņu. V. Medne atzīst, ka pēdējā laikā šeit dzimst bērniņi ne vien no Cēsīm un tuvējās apkārtnes, bet arī no Rīgas un citām Vidzemes pilsētām.

 

 

Mediķi par to ir tikai gandarīti un cer, ka līdz ar izmaiņām veselības aprūpē nodaļas personāla darbs būs tikpat kvalitatīvs. Nodaļā veic arī virkni operāciju gan dzemdību, gan arī pēcdzemdību periodā.