Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Mazpulcēnu izaudzētie ķirbji ceļo uz lielveikalu

Ilze Fedotova

2021. gada 17. oktobris 09:06

411
Mazpulcēnu izaudzētie ķirbji ceļo uz lielveikalu

Mazpulcēni katru gadu piedalās dažādos projektos, un arī šis gads nav izņēmums – sadarbojoties ar zemnieku saimniecību “Ezerkauliņi”, šogad mazpulcēni audzēja ķirbjus, kas jau drīzumā nonāks lielveikalu tīkla “Maxima” plauktos. Projekta dalībnieku vidū ir arī mazpulcēni no 239. Kārķu mazpulka, 687. Ērģemes mazpulka, 367. Vijciema mazpulka un 11. Valkas mazpulka.

Katru pavasari mazpulkiem tiek piedāvātas vairākas prioritāras tēmas – biznesam, pētniecībai, valstiskās piederības stiprināšanai un sadarbībai ar citām biedrībām.

Ķirbis – biznesa kultūra šajā gadā

“Jau vairākus gadus mazpulki sadarbībā ar zemnieku saimniecību “Ezerkauliņi” un lielveikalu tīklu “Maxima” īsteno projektu, kura laikā bērni audzē dārzeņus – “Ezerkauliņi” dod sēklas, bet izaudzētā produkcija pēcāk tiek tirgota lielveikalos. Šogad prioritāro tēmu sarakstā biznesa projektā bija ķirbis. Pērn tās bija pupiņas, vēl  iepriekšējā gadā burkāni. Tas nozīmē, ka izaudzēto bērni var realizēt, attiecīgi saņemot par to atlīdzību. Protams, mazpulcēni drīkst arī brīvi izvēlēties citas sev saistošas tēmas projekta izstrādei. Prioritārie projekti nav obligāts uzstādījums. Mazpulcēni audzēja arī puķes, tomātus, burkānus,  arbūzus un citas dārza kultūras,” pastāstīja Kārķu un Ērģemes mazpulku vadītāja Ilze Pētersone.

Mazpulkā ir grūti darboties, ja nav ģimenes atbalsta. “Tas ir liels darbs, sākot no augsnes sagatavošanas, sēšanas darbiem līdz ravēšanai, dārzeņu kopšanai un ražas novākšanai. Tāpēc priecājos, ka lielākajai daļai mazpulcēnu ir pietikusi pacietība un  ar uzdevumu ir tikuši galā. Protams, man gribas pateikties arī visiem vecākiem par atbalstu un līdzdalību. Bez viņu iesaistīšanās varbūt kādam arī pietrūktu pacietības un motivācijas iziet visam kādas dārza kultūras audzēšanas procesam līdz galam,” uzsver I. Pētersone un saka, ka arī vasaras laikā ar bērniem bieži sazinājusies, lai uzzinātu, kā sokas ar darbiem, un sniedzot ieteikumus un padomus, kā rīkoties, ja stādi negrib saņemties vai izskatās panīkuši. 

Viņa priecājas, ka bērni no 1. līdz 9. klasei labprāt iesaistās Mazpulku kustībā. Kārķu un Ērģemes mazpulkos kopā ir ap 30 dalībnieku. I. Pētersone teic paldies par atsaucību, atbalstu un sadarbību Valkas bērnu un jauniešu centra “Mice” direktorei Kristīnei Ganiņai un Tijai Bērtiņai, Latvijas Mazpulku padomes priekšsēdētājai Gundegai Jēkabsonei un viņas komandai, Ērģemes pamatskolas un pagasta vadībai. 

Ķirbjaudzētāju pieredze

Vasarā, kad daudzi interešu izglītības pulciņi bija pārtraukuši darbu, mazpulkiem tieši tad bija spraigākais darba laiks. Kārķu mazpulcēni regulāri satikās, lai rūpētos par puķu dobi, ko pavasarī ierīkoja pagasta centrā ar mazpulku projekta “Solis izaugsmei” atbalstu.

Pavasarī deviņi Ērģemes un Kārķu mazpulcēni izvēlējās audzēt ķirbjus mazpulku biznesa projektam. Katram audzētājam tika izdalītas 100 sēklas. Ķirbju audzētājiem radusies dažāda pieredze. Kāds ķirbju audzēšanā piedzīvojis arī ķibeles – neizdīga sēklas vai stādiņus apsēda kaitēkļi.

Vislabākā raža padevās Katei Elīzai Kandavniecei, kurai izdevās izaudzēt 300 kilogramus ķirbju. Ļoti labi veicās arī Laurai Kondratjevai, Aivim Rūsam un Adrianam Pavļišinam. 

Adrianam izauguši vairāk nekā 50 ķirbji, kuru svars varētu būt aptuveni divu kilogramu robežās, kas ir ļoti atbilstoši šai šķirnei. Ķirbji jau labu laiku kā novākti no lauka. Šajās dienās mazpulcēni tos sver, katram uz lapiņas pieraksta audzētāja vārdu,  mazpulku un liek tos maisos, lai šonedēļ varētu nodot transportēšanai uz Rīgu.

“Man padevās salīdzinoši laba raža. Varbūt tāpēc, ka sēklas sēju labā zemē – vietā, kur pirms pāris gadiem kaudzē bija kūtsmēsli. Tie, protams, tika izlietoti mazdārziņam, bet kaut kas no trūdvielām bija palicis. Ķirbjiem tāda augsne patīk,” vērtē Adrians un atzīst, ka nākamgad vēlētos pamēģināt izaudzēt kādu no lielaugļu ķirbju šķirnēm. Būšot interesanti paraudzīties, cik lielus ķirbjus ir iespējams izaudzēt savā dārzā.

Dodas rudens pārgājienā

Bez dažādu dārzeņu audzēšanas mazpulcēniem netrūkt arī citu aktivitāšu. Tā septembra izskaņā Kārķu un Ērģemes mazpulcēni kopā ar ģimenēm piedalījās aizraujošā rudens pārgājienā “Tiešsaistē mežā!”. Proti, pārgājienā piedalījās arī trīs mūspuses mazpulku un mazpulcēnu ģimeņu veidotas komandas. Katrā bija no 7 līdz 11 dalībniekiem. Pārgājienam tika izvēlēti ceļa posmi caur mežu, meža takas aptuveni piecu kilometru garumā. “Šāds pārgājiens tiek organizēts jau otro gadu un parasti notiek vienlaicīgi visā valstī. Pārgājiena laikā ir nepieciešams izmantot vairākas aplikācijas – “Loquiz”, “Dabas dati” un “WhatsApp”, tāpēc katrai komandai jābūt vismaz vienam vai vairākiem mobilajiem telefoniem vai planšetēm. Visu spēles laiku vienam telefonam bija jābūt atvērtam, lai varētu saņemt uzdevumus un norādes. Pārgājiens noslēdzās ar kopīgu pikniku,” klāsta I. Pētersone un teic, ka viņu skumdina nupat izskanējusī informācija, ka atkal epidemioloģiskās situācijas dēļ ir spēkā jauni pulcēšanās ierobežojumi, tāpēc viņa domā, ka tie skars arī mazpulcēnu kustību un uz kādu laiku kopā pulcēšanās būs jāierobežo.