Ziemellatvija.lv ARHĪVS

“Novadu garša” izceļ Smiltenes novada produktus

Sandra Pētersone

2021. gada 23. oktobris 08:35

356
“Novadu garša” izceļ  Smiltenes novada produktus

Smiltenes novads var lepoties ar tādu medu, sieru, saldo krējumu un balzamu, ko augstu novērtējusi gan starptautiska žūrija, gan profesionāli šefpavāri.

Šomēnes Rīgā aizvadīts zīmola “Novada Garša” ikgadējais noslēguma pasākums, ko rīkoja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) un kurā tika paziņoti uzvarētāji arī Latvijā ražoto produktu kvalitātes konkursā.

Augstākais novērtējums – dravnieku produktam

Šī konkursa dalībnieki ir pārtikas ražotāji, kuru jaudas parasti ir nelielas un atbilst zīmola “Novada Garša” kataloga prasībām un kuri piedāvā gan tradicionālus, gan inovatīvus, veselīgus, augstas kvalitātes un bieži vien ar rokām izgatavotus produktus. Galvenajai vai garšu veidojošajai izejvielai jābūt tādai, ko audzē vai ražo pēc iespējas tuvāk pārstrādes vietai. 

“Otrajā konkursa gadā mazo ražotāju interese par iespēju gūt profesionālas žūrijas vērtējumu savam produktam bija milzīga – pērn tika iesniegti 72 produkti, bet šogad to skaits sasniedza 167,” informē LLKC sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Rūtenberga-Bērziņa.
Arī šoreiz sadarbībā ar “Pavāru klubu” konkursā pieteiktos produktus vērtēja starptautiska žūrija, kā arī šefpavāri Andris Rūmītis, Žanis Raivo Beihmanis, Ingmars Ladigs, Aigars Lūkstiņš, Oksana Gapejeva, Jānis Kaļķis un Ina Poļiščenko un citi eksperti.

Zelta medaļa piešķirta tikai 13 produktiem, arī Smiltenes zemnieku saimniecības “Ārbirzes” produktam “Dažādu ziedu medus”, savukārt otrs konkursā pieteiktais ZS “Ārbirzes” produkts “Viršu ziedu medus” novērtēts ar bronzas medaļu.

Trīs sudraba medaļas saņēmuši akciju sabiedrībā “Smiltenes piens” ražotie produkti: siers “Burrata” (svaigs, nedaudz krēmīgs, “Mozzarella” līdzīgs siers), krēmsiers un saldais krējums (35%).  

Ar bronzas medaļu novērtēts Smiltenes novada Brantu pagasta uzņēmuma “Kainaiži” jaunais produkts – stiprais alkoholiskais dzēriens balzams “Birzī”.

Zīmols “Novada Garša” ir ilgtspējīga vietējās pārtikas sistēma, kas nodrošina Latvijas izcelsmes pārtikas produktu izsekojamību un kvalitāti. Smiltenieši dravnieki Lilita un Vilis Medņi (ZS “Ārbirzes”) zīmola “Novada Garša” produktu konkursā  ar savu medu piedalās otro gadu. Pērn ZS “Ārbirzes” pavasara ziedu medus tika novērtēts ar sudraba medaļu.

“Toreiz līdz zelta medaļai pietrūka viens punkts. Šogad aizsūtījām divus paraugus – dažādu ziedu medu ar izteiktāku liepziedu garšu un viršu medu,” “Ziemeļlatvijai” stāsta dravniece Lilita Medne ar 52 gadu ilgu stāžu šajā amatā.  

Iepriecina profesionāļu novērtējums

ZS “Ārbirzes” produkcija ir medus, ziedputekšņi, bišu maize, propoliss, bišu vaska sveces.

Bišu stropu skaits šī gada sezonā pārsniedzis 70, tie izvietoti gan Smiltenes novadā, gan ārpus tā – arī Ādažu poligona teritorijā, kas ir daudzu Latvijas bitenieku iecienīta vieta viršu medus iegūšanai, proti, poligonā aug daudz viršu. Lilita un Vilis Medņi stropiem izvēlas tādas vietas, kuru tuvumā ir pēc iespējas mazāk lauksaimniecībā intensīvi izmantotas zemes. 

 “Neesam bioloģiskā saimniecība, taču tik un tā cenšamies strādāt ar bioloģiskām metodēm bišu slimību apkarošanā. Šūnu ražošanai dodam  pārstrādāt savu bišu vasku – sadarbojamies ar uzņēmumu Lietuvā, kas to dara,” stāsta Lilita Medne.

Taujāta, kāda dravniekiem bijusi šī sezona, viņa pasūrojas par lietaino un drēgno pavasari – bites bijušas uz bada robežas. “Kad sākās siltais laiks, viss aizgāja uz labo pusi. Savukārt augusts jau bija pakaltis, pēc liepām nekā vairs nebija. Ienācās vienīgi viršu medus, un vēl pēc lietus bija skaisti griķu lauki Blomes pagastā, Lisas pusē. Tur tika ievākts griķu medus,” stāsta Lilita Medne.

Par augsto medus novērtējumu zīmola “Novada Garša” produktu kvalitātes konkursā Lilita un Vilis Medņi priecājas, – zelta medaļa viņiem esot bijusi pārsteigums.

AS “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova savukārt ir iepriecināta par sudraba medaļām šī uzņēmuma produktiem. “Mūsu sieri un saldais krējums jau ir pircēju augsti novērtēti un tagad ieguvuši arī nozīmīgu atzinību no profesionāļiem, Latvijas izcilākajiem pavāriem,” priecājas Ilze Bogdanova.

Šoruden jau rakstījām par Brantu pagasta SIA “Kainaiži” jauno produktu, balzamu “Birzī”, kas ir  ekskluzīvs dzēriens, proti, tas tiek ražots vienu reizi gadā un nelielos apjomos – tikai 1000 pudeles.

Šis alkoholiskais dzēriens sastāv no dažādiem bērzu sulas produktiem – bērzu sulas destilāta, bērzu sulas sīrupa un svaigas bērzu sulas, kā arī no dabā atrodamām augu valsts piedevām.