Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Krievvalodīgie no Valgas labprātāk izvēlas mūziku mācīties Valkā

Inga Karpova

2021. gada 27. oktobris 16:48

302
Krievvalodīgie no Valgas labprātāk izvēlas mūziku mācīties Valkā

Uz “Ziemeļlatvijas” aptaujā uzdoto jautājumu – vai Valkā vajadzētu paplašināt igauņu bērnu izglītošanās iespējas, 19 no 78 aptaujas dalībniekiem atbildējuši apstiprinoši, jo Valka Latvijā un Valga Igaunijā ir viena pilsēta divās valstīs un mākslu un mūziku var apgūt bez valodas barjeras.

To apliecina arī pietiekošais audzēkņu skaits – kopumā 27 –, kas 2021./22. mācību gadā mācās Jāņa Cimzes Valkas mūzikas skolā, bet dzīvo kaimiņpilsētā Valgā. Skolas pedagogi uzskata, ka tie bērni, kas skolā ierodas no Igaunijas, ir mērķtiecīgi. Tādi paši ir arī viņu vecāki, jo jaunākajās klasēs viņi savus bērnus atgādā uz skolu. Tas šajā straujajā un aizņemtajā laikā nemaz nav tik viegli, bet vecāki kopā ar bērniem apņēmīgi virzās uz savu mērķi.

Draudzējas arī ar latviešiem   

Jau septīto gadu Valgā dzīvojošā Elīna Umaņeca Jāņa Cimzes Valkas mūzikas skolā apgūst klavierspēli pie skolotājas Nadeždas Taņicinas. 

Elīna dzīvo krievu tautības ģimenē. Par labu mācībām Valkā vecāki izlēmuši, jo skolā jau mācās māsa un brālis, kā arī, kā uzskata pati meitene, ir labi pedagogi un profesionāla attieksme pret visu tautību skolēniem. Elīna mūzikas skolā ar skolotāju sazinās krieviski. Meitene runā arī igauniski.

Elīna atceras, ka, vēl kā mazai meitenei pirmo reizi ienākot skolā, viņai un vecākiem iepatikusies pati skola un tās gaisotne. Mazākajās klasēs uz skolu pavadījuši vecāki, bet pieaugot, meitene pati mēro salīdzinoši tālo ceļu no mājām Valgā uz skolu Valkā. 

“Valgas mūzikas skolā, iespējams, nespētu tik labi apgūt mācīto, jo tur viss notiek tikai igauņu valodā. Arī mācību kvalitāte ir zemāka nekā Valkas mūzikas skolā. Mana skolotāja mācību vielu izskaidro krieviski. Skolotāja ir ieinteresēta manos panākumos. Valgā mācos skolā, kurā saziņas valoda ir igauņu, bet ģimenē tomēr izlēmām, ka mūziku apgūšu Valkas mūzikas skolā,” stāsta Elīna. Viņa atklāj, ka prot pateikt dažus vārdus arī latviski, jo šajos septiņos gados ir iedraudzējusies ar latviešu bērniem. “Teikt, ka latvieši atšķiras no mums, kas dzīvo Igaunijā, nevaru, jo visi mēs mīlam mūziku un vēlamies to apgūt pēc iespējas labāk,” spriež Elīna. 

Apgūstot mūziku, Elīna ar panākumiem piedalās arī dažādos konkursos. Viņa gan vēl nezina, vai pēc skolas pabeigšanas turpinās iegūt muzikālo izglītību.

Mūzikas apguvei valodas barjera nav šķērslis

Pedagoģes Edītes Kulbergas audzēknes – Violeta Miņjakova, Doroteja Šutova un Angela Umaņeca – jau vairākus gadus apgūst vijoļspēli J. Cimzes Valkas mūzikas skolā. Meitenes dzīvo Valgā un ģimenē sazinās krieviski. Tas arī bija viens no noteicošajiem faktoriem, kāpēc vecāki izlēma meitas sūtīt Latvijas skolā. Mācoties jau vairākus gadus, visas trīs apstiprina: “Te ir ļoti labi! Valgas mūzikas skolā stundas notiek tikai igauniski, tāpēc mums reizēm būtu sarežģīti izprast teikto. Valkā skolotāji ar mums runā krieviski. Mēs daudz labāk saprotam mācīto un uzdoto.”

Meitenes kontaktējas arī ar latviešiem un iemācījušās sasveicināties latviski: “Labdien!”

J. Cimzes Valkas mūzikas skolas direktore Līga Veinberga atzīst, ka Igaunijas valstspiederīgie ir vairāk motivēti mācīties.
“Valgā arī ir sava mūzikas skola, bet, ja Valgā dzīvojošie izlēmuši savus bērnus laist mācīties uz Valku, tam ir savi iemesli. Arī motivācija. Viņi zina, kāpēc mācās latviešu skolā,” uzskata direktore.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikācijas “Krievvalodīgie no Valgas labprātāk izvēlas mūziku mācīties Valkā” saturu atbild laikraksta “Ziemeļlatvija” redakcija.

#SIF_MAF2021

20210629-1021-20200804-0805-maf-logo-maz