Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Strenču medniekiem kariņš ar vilkiem

Aldis Dubļāns

2009. gada 29. janvāris 09:44

2919
Strenču medniekiem kariņš ar vilkiem

Strenču mežzinis Jānis Ence savos 15 darba gados līdzīgas medības neatcerasPagājušās ceturtdienas vakarā Strenču mednieku kolektīva dalībnieki, vedot barību dzīvniekiem Sedas purvā, pamanīja septiņu vilku pēdas, aizejošas Jērcēnu virzienā. Tūlīt tika pieņemts lēmums, ka nākamajā rītā mednieki pulcēsies, lai uzsāktu vilku ielenkšanu.

 

Visus pasākumus koordinēja mežsargs Ivars Ziemulis, jo viņš šo teritoriju pārzina vislabāk. Lenkšanā piedalījās Strenču, Jērcēnu un Ēveles kolektīva mednieki. Plēsoņu ielenkšana valsts meža kvartālā Skalupurvā izdevās veiksmīgi.

 

Tika izsludināta mednieku pulcēšanās pie bijušās Jērcēnu skolas, un kopā ieradās 36 vīri no Trikātas, Jērcēnu, Stenču, Ēveles un kolektīva "Gaustrumi". Vīri sastājās 50 līdz 60 soļu attālumā viens no otra un nogabalu ielenca pilnībā. "Vilkiem nebija kur sprukt.

 

 

Tie no Sedas purva bija devušies caur Jērcēniem uz Ēveles pagastu, kopā nosoļojot apmēram 20 kilometru. No septiņiem vilkiem bija atdalījušies divi un devušies uz Kārķu pusi, un tos nolenkt nepaspējām," stāsta Strenču mežniecības mežzinis Jānis Ence.

 

Piecu vilku bars ir bīstams ikvienam. Medības vadīja Ēveles apgaitas mežsargs Ilmārs Kurts, jo to pusi labi pārzina. Mednieki sadalījās divās grupās. Vienu līniju vadīja Ilmārs, bet otru J. Ence. Viņš ir gandarīts, ka cilvēki bija veiksmīgi sadalīti. Dzinēji sāka dzīt, un viss turpmākais bija atkarīgs tikai no katra meistarības un veiksmes. Sākās riktīgs kariņš.

 

 

No pieciem vilkiem izdevās nomedīt trīs. "Sākotnēji šķita, ka jākrīt visiem, taču gados vecāki vīri no Sedas pamanījās netrāpīt no 20 soļu attāluma. Viens bija nedaudz savainots, taču aizmukt izdevās abiem," atceras J. Ence. Veiksmīgākie mednieki bija Andris Tams no Trikātas, Aldonis Karnāts no Ēveles un Juris Silavs no Strenču kolektīva.

 

J. Ence ir pārliecināts, ka šie plēsoņas nākotnē būtu nodarījuši lielu postu, saplosot daudz stirnu un sivēnu. "Priecājos, ka ielenkšana izdevās teicami un kur nu vēl lielāks prieks, kad kolēģi aizšauj garām. Sirdī ielīst siltums," smaida J. Ence.

 

No vilku medībām trofeja ir dzīvnieka galvaskauss un āda. A. Tamam izdevās nošaut lielāko dzīvnieku un, vizuāli vērtējot, apmēram 50 kilogramu smago vilku, tas ir vismaz sudraba, ja ne zelta medaļas vērts. Vilka dīrāšana ir smalka skunste.

 

 

Tas jāprot izdarīt, lai āda nezaudētu savu kvalitāti. Vilku dīrāšanā mednieki pieaicināja biologu Gunti Skrastiņu no Ēveles. J. Ence priecājas par mednieku atsaucību un operativitāti. Lenkšana notika sešas stundas, un tas ir ļoti darbietilpīgs process. Vilku padarīšana Strenču mežniecībā līdz šim nav bijusi aktuāla, tāpēc nav sarūpēta virve ar karodziņiem un tās meklēšana būtu lieks laika patēriņš.