Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Laterna “aizgulējusies” – Ērģemes pagastā nedienas atrisināt var ar apgaismojuma nomaiņu

Inga Karpova

2021. gada 6. novembris 12:05

385
Laterna “aizgulējusies” – Ērģemes pagastā nedienas atrisināt  var ar apgaismojuma nomaiņu

Šīs nedēļas sākumā sociālajos tīklos parādījās informācija, ka pie sabiedriskās ēkas “Čiekuriņi” Ērģemes pagasta centrā pirmdienas vakarā nedarbojās neviena apgaismes laterna. Līdz ar to vecākiem, kuri vakarā brauca pakaļ bērniem uz bērnudārzu, kas atrodas šajā ēkā, nācās izjust zināmas neērtības, lai aizietu pēc bērna un pēc tam līdz automašīnai.

Patiesības labad jāteic, ka nākamajā dienā šis ieraksts ar vairākiem komentāriem no sociālajiem tīkliem bija izņemts, bet tomēr rakstītais rosināja “Ziemeļlatviju” sazināties ar Kārķu un Ērģemes pagastu pārvalžu vadītāju Pēteri Pētersonu. Turklāt interesēja arī jautājums, vai laternu nedarbošanās pie sabiedriskās ēkas “Čiekuriņi” saistāma ar paziņojumu, ka “lokdauna” laikā daļa no Ērģemes ciema ielu apgaismojuma gaismekļiem tiek izslēgti energotaupības nolūkos. 

Jāpiebilst, ka šajā “lokdaunā” no pulksten 22 līdz 5 daļa Valkas pilsētas apgaismojuma arī ir izslēgti. Tas darīts ar nolūku taupīt pašvaldības budžetu. Valkā nakts režīmā strādā daļa no gaismekļiem Domes bulvārī, Meliorācijas rajonā, pilsētas centrā (Rīgas ielā), Rūjienas ielas mikrorajonā, Lauktehnikas rajonā, kā arī ir atslēgts apgaismojums strūkl­akai iepretim tirdzniecības centram “Walk”, jo tā ir aizgājusi ziemas guļā.

Sarunas sākumā gan P. Pētersons norāda, ka viņš jebkurā dienas laikā ir gatavs uzklausīt ērģemiešu vajadzības, tostarp arī risināt problēmsituācijas. Tas attiecas  arī uz gadījumiem, kad iedzīvotājiem ir vēlme informāciju vispirms ievietot sociālajos tīklos, nevis meklēt atbildi, piezvanot vai nu viņam kā pagasta pārvaldes vadītājam, vai šajā konkrētajā gadījumā sazināties ar Ērģemes pamatskolas direktori Gitu Avoti, kuras paspārnē atrodas arī pirmsskolas izglītības grupas. Diemžēl šāda komunikācija neesot notikusi.

 Sarunā ar P. Pētersonu izdevās noskaidrot, ka apgaismes laternu nedarbošanās pie ēkas “Čiekuriņi” neesot saistāma ar pieņemto lēmumu “lokdauna” laikā izslēgt daļu apgaismes laternu. Pagasta vadītājs atzīst, ka pastāv problēmas ar āra apgaismojumu pie šīs sabiedriskās ēkas, jo tas savu laiku ir nokalpojis un ir morāli un tehniski novecojis. P. Pētersons stāsta, ka pats apgaismes laternām mainījis spuldzes un atklājis, ka apgaismojums ierīkots 1988./1989. gadā. Līdz ar to visai bieži nākas piedzīvot neērtības, īpaši gada tumšākajā laikā. Kas attiecas uz šo konkrēto gadījumu, iepriekšējā naktī bija jāpārgriež pulksteņu rādītāji pārejai uz ziemas laiku, bet taimeris, kas regulē apgaismes laternu darbību, vēl nebija pārregulēts. P. Pētersons atzīst, ka tā bijusi cilvēciska kļūme, kas ir jau novērsta. 

Pašlaik šajā ēkā, kurā atrodas bērnudārza grupiņas, notiek remonts telpās, kur atradīsies Ērģemes bibliotēka un jaunais klientu apkalpošanas centrs. Līdz ar to arī varēja rasties kādi misēkļi attiecībā uz elektropadevi. Taču labā ziņa ir tā, ka pašlaik tiek izstrādāts tehniskais projekts, kas jau iegājis finiša taisnē, par šīs sabiedriskās ēkas apkārtnes labiekārtošanu, tostarp arī apgaismojuma nomaiņu. P. Pētersons stāsta, ka padomju laikos pie ēkas izliktie gājēju celiņi ir neapskaužamā stāvoklī – betona plāksnes ir izdrupušas un iedzīvotāju drošībai pat bīstamas. Arī daudzas pagalmā uzstādītās rotaļierīces ir morāli novecojušas un savu laiku nokalpojušas. P. Pētersons lēš, ja viss izdosies, kā iecerēts, jau, ilgākais, pēc pusotra gada situācija krasi mainīsies uz labo pusi, jo šī projekta ietvaros tiks sakārtota ne tikai “Čiekuriņu” ēkas teritorija, bet arī izremontētas dažas bērnudārza telpas, tostarp aktu zāle un gaitenis. Līdz ar to pašlaik ieguldīt pagasta budžeta līdzekļus līdzšinējā apgaismojuma nomaiņai nebūtu prātīga un saimnieciska rīcība.

P. Pētersons atzīst, ka vairākkārt veicot vietējo iedzīvotāju aptauju par pagasta infrastruktūras uzlabojumiem, ir saņemti pārmetumi attiecībā uz pagasta centra apgaismojumu. Arī pats P. Pētersons atzīst, ka tā ir problēma, bet, lai kaut nedaudz uzlabotu šo situāciju, tiek izstrādāts šis projekts.