Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Rauna gaiša arī vakaros un naktīs

Sandra Pētersone

2021. gada 10. novembris 08:17

301
Rauna gaiša arī vakaros un naktīs

Kopš notika pāreja uz ziemas laiku, pagriežot pulksteņa rādītājus par vienu stundu atpakaļ, vakari satumst agri – jau ap pulksten 18 aiz logiem šķiet melna nakts.

Taču vakaros un naktīs Smiltenes novada Raunā ir gaiši, –  izgaismotie vides objekti, zaļi izgaismotās kāpnes uz viduslaiku pilsdrupām un Brīvības piemineklis ir kā mazas gaismas saliņas, radot pozitīvas emocijas gan vietējiem iedzīvotājiem, gan Raunas viesiem.

Rada jaunu un saglabā veco

“Ļoti skaisti!” savu kopiespaidu par Raunas centru sarunā ar “Ziemeļlatviju” atklāj Cēsu novada Mārsnēnu iedzīvotāja Ingrīda Zilgalve. 

Cauri Raunai uz sava tēva mājām Drustu pagastā viņa brauc bieži, bet pārsvarā dienas laikā. Nesen sanācis Raunā pabūt pēc krēslas iestāšanās, un mazdēls, 2. klases skolnieks, ierosinājis doties pastaigā pa Raunu, kur, izrādās, ir gaiši arī tumsā. 

“Raunā, manuprāt, ir ļoti daudz ko redzēt, – tur ir pastaigu takas, parks, pilsdrupas. Rauna tiešām ir kultūras pērle, kultūras centrs. Pastaigājoties ar mazdēlu, mums ir sarunas, kāpēc un kur mēs ejam, kas tas par pieminekli, kas tās par latvju zīmēm,” stāsta Ingrīda Zilgalve.

Raunas izgaismošana diennakts tumšajā laikā ir gadiem ilga vietējās pašvaldības tradīcija, it īpaši attiecībā uz Brīvības pieminekli un kāpnēm uz pilsdrupām, bet tiek meklēti arī jauni objekti un jauni risinājumi. Piemēram, citos gados tikuši izgaismoti koki, bet šoruden tā ir vides instalācija ar latvju ornamentiem Raunas centrā – veltījums Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai. 

Raunas pagasta kultūras darba organizatore Linda Vecgaile teic, ka šī ir pirmā reize, kad pirms aptuveni sešiem gadiem pēc toreizējās Raunas vidusskolas direktores Anitas Neimanes idejas izgatavotie latvju ornamenti novietoti Raunas centrā, agrāk tie rotājuši skolu.

“Savulaik šos latvju ornamentus darbmācības stundās kopā ar jauniešiem darināja darbmācības skolotājs, galdnieks un mēbeļu restaurators Auseklis Tūters. Visu šo laiku tos rūpīgi glabāju, nesen pārkrāsojām un tagad vides instalācija atkal jaunā veidolā rotā Raunas centru, kopā ar dekoratīvajām akmens bumbām, kuras  nopirkām 2020. gadā. Katru gadu ar saviem resursiem, saviem meistariem un savām idejām mēģinām piedāvāt ko jaunu, ko īpašu,” Raunas pagasta pašvaldības pieredzē dalās Linda Vecgaile.

Viņa piebilst, ka Ausekļa Tūtera darbs ir arī dabas galerija – tūrisma apskates objekts pie pašvaldības ēkas Raunas centrā, kas arī ir izgaismots diennakts tumšajā laikā, tāpēc cilvēki jebkurā laikā var  apskatīt stendos izvietotās mainīgās galerijas. Šobrīd galerijā apskatāma izstāde “Raunas stāsti”, kas iepazīstina ar raunēniešu izstāstītajiem pagājušo laiku stāstiem par Raunu un tās cilvēkiem, par notikumiem, savu dzīvi un izjūtām. Stāstu fragmenti papildināti ar fotogrāfijām un attēliem. 

Savukārt pa netālu esošajām, zaļi izgaismotajām kāpnēm var uzkāpt kalnā līdz viduslaiku pilsdrupām. Tajās ir izgaismots pilsdrupu torņa otrais un trešais stāvs, bet gājēju celiņu līdz pat skolai gaišu dara laternas.

Reizē ar ielu laternām

Visi objekti Raunā ir izgaismoti visu diennakts tumšo laiku, tagad jau pēc pulksten 17 vakarā, jo apgaismojums ir saslēgts vienā tīklā ar ielu laternām – gan iedegas, gan nodziest reizē ar tām. Tieši tāpēc vēl nav izgaismota Raunas luterāņu baznīcas fasāde. Raunas pagasta pārvaldes vadītāja Linda Zūdiņa stāsta, ka visā Raunā notiek ielu apgaismojuma sistēmas modernizācija – gaismekļi tiek nomainīti pret LED lampām.

“Viss jau ir ierīkots, atlikuši tikai pēdējie noslēdzošie darbi un, kad tie tiks pabeigti, tad arī baznīca tiks izgaismota kā agrāk,” skaidro Linda Zūdiņa.

Rauna tumšajā laikā kļūs vēl gaišāka, jo ielu apgaismojums izbūvēts arī tur, kur agrāk nav bijis, tāpat noticis arī Drustos, par ko iedzīvotāji esot ļoti priecīgi.