Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Veikali darbojas pēc jaunās kārtības

Ilze Fedotova

2021. gada 17. novembris 08:08

7
Veikali darbojas  pēc jaunās kārtības

No šīs pirmdienas līdz ārkārtējās situācijas beigām nākamā gada 11. janvārī “nedrošajā režīmā” jeb bez “Covid-19” sertifikātu uzrādīšanas turpinās darboties tikai nelieli pirmās nepieciešamības preču veikali.

Tā nolēma valdība, tāpēc, dodoties uz iecerēto veikalu, iedzīvotājiem nākas painteresēties, kādā kārtībā tas tagad darbojas, jārēķinās, ka iepirkšanās vietās klātienē arvien vairāk tiek prasīts uzrādīt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.
Nolemts, ka bez “Covid-19” sertifikātiem būs pieejami tirdzniecības pakalpojumi iekštelpās, ja kopējā apmeklētājiem publiski pieejamā telpu platība nav lielāka par 1500 kvadrātmetriem un ja ir atsevišķa ieeja. Šādi varēs darboties pārtikas veikali, medicīnas preču veikali, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali. Turklāt šajās tirdzniecības vietās, izņemot aptiekas, jānosaka tāds maksimālais apmeklētāju skaits, lai nodrošinātu ne mazāk kā 25 kvadrātmetrus no publiski pieejamās iekštelpu platības uz apmeklētāju.
No pirmdienas “zaļajā režīmā” (ieeja ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu) darbojas vienīgais tirdzniecības centrs Valkā “Walk”, kurā atrodas arī veikals “Mego”, “Mājai un dārzam”, “Pepco”  kā arī citas mazākas tirgotavas. “Ziemeļlatvija” novēroja, ka pie ieejas tirdzniecības centrā tiek pārbaudīti sertifikāti. Daži pircēji nebija sapratuši, ka bez sertifikāta nevarēs iekļūt arī, piemēram, mazajā gaļas produktu veikalā. Jāatceras, ka kopā ar sertifikātu uzrādīt nāksies arī personu apliecinošu dokumentu. Novērojām, ka vecākā gadagājuma cilvēki uz veikalu nāk ar izdrukātu sertifikātu, bet pārsvarā sertifikāts saglabāts telefonā.
“Ziemeļlatvija” noskaidroja, ka veikalu tīkla “top!” veikali šajā laikā būs pieejami ikvienam (tostarp Smiltenes un Valkas novados). Kā ziņo veikalu tīkla “top!” un “Labais” mārketinga direktore Ilze Priedīte, stājoties spēkā MK noteikumiem “Covid-19” infekcijas izplatības ierobežošanai, visi veikali “top!” un “Labais”, izņemot dažus, kas atrodas citos reģionos, strādās “sarkanajā režīmā”, tas nozīmē, ka iepirkties varēs ikviens pircējs. No 15. novembra atceļot mājsēdi, visi veikali “top!” un “Labais” atgriežas ierastajā darba laikā un būs atvērti katru dienu, arī brīvdienās un svētku dienās,” informē I. Priedīte.
Stājoties spēkā valdības noteiktajam tirdzniecības regulējumam, no šīs nedēļas sākuma lielā formāta “Maxima” XX (Valmierā) un XXX (Rīgā) veikali ir pieejami tikai ar “Covid-19” sertifikātiem, savukārt “Maxima” X veikali darbojas “sarkanajā režīmā”, plašsaziņas līdzekļus informē “Maxima” pārstāve Liene Dupate-Ugule, norādot, ka visi “Maxima” veikali, tostarp tirdzniecības centros, arī turpmāk būs atvērti katru dienu, ieskaitot brīvdienas un svētku dienas.
Uzrunāto iedzīvotāju viedokļi ir dažādi. Tie, kuriem sertifikāts jau ir kabatā, nekādas neērtības nesaskata, jo brīvi var doties uz visiem veikaliem. Pierobežas iedzīvotāji atzīst, ka savā ziņā ir ieguvēji, jo viņiem ir izvēles iespējas, viņi var doties iepirkties arī uz kaimiņu igauņu veikaliem, kas joprojām ir pieejami visiem. Valkā uz ielas sastaptā Jeļena Vasiļjeva atzīst, ka pirms pāris nedēļām arī viņa būtu izjutusi zināmas neērtības, dodoties uz lielveikaliem.
“Tagad man tā nav problēma, jo varu iepirkties, kur vēlos. Pati strādāju ziedu veikalā citā pilsētā. Darbā prasīja, lai vakcinējos. Ļoti negribēju to darīt, bet nebija citu variantu. Tagad jau tā notiek, no visām pusēm un visādos veidos tiek mudināts vakcinēties. Gribi tikt veikalā ar plašāku preču sortimentu, tad ej un vakcinējies. Tā tas ir,” viņa spriež.
Pie veikala “Mego” satiktais pensionārs Valdis ir pikts. Viņš vakcinējies jau sen, jo saprot, ka bez tā kovidu neuzveikt. Viņš gaida rindā uz operāciju, taču to netaisa, jo visi mediķu spēki novirzīti kovidniekiem. “Kā var nesaprast elementāru lietu, ka nav citas alternatīvas. Kāda brīvība izvēlēties? Kas man dod brīvību iet uz slimnīcu? Man nav brīvības, bet antivakseri pieprasa tiesības sev, nedomājot, kādas sekas tam ir. Kaut man arī nepatīk staigāt ar to sertifikātu apkārt, es atbalstu šo lēmumu. Katru dienu redzam, cik nevakcinēto nonāk slimnīcā. Vakcinētie ir neliela daļa. Ja visi būtu vakcinēti, slimnīcās atkal varētu ārstēt ar citām slimībām sirgstošos,” uzskata seniors.
Citas domās ir iedzīvotāji, kuriem šāda sertifikāta vēl nav. “Uzskatu, ka tā nevajadzētu būt, ka nu jau arī pārtikas veikalu apmeklētāji tiek šķiroti – vakcinētajos, nevakcinētajos. Arī līdz šim uz lielveikaliem īpaši bieži negāju. Visbiežāk apmeklēju vietējo “top!”, kur iepirkšos arī turpmāk. Protams, žēl, ka netieku ne apģērbu, ne būvmateriālu veikalos. Situācija ir absurda, bet tur mēs neko padarīt nevaram. Būs vairāk jāiepērkas interneta veikalos,” viedokli pauž Vīgants Dainis, kurš ir starp tiem, kas uzskata, ka vakcinēties vai nevakcinēties ir jābūt katra paša brīvai izvēlei, nevis uzspiestai ar kādām prasībām.
Vēl bez šīm izmaiņām “sarkanajā režīmā” jeb ikvienam ir pieejami tie pakalpojumi, kas saistīti ar cilvēktiesību nodrošināšanu un sabiedrības drošību. Proti, tie ir arī pasta pakalpojumi, ēdiena pasūtīšana līdzņemšanai, sabiedriskais transports, finanšu pakalpojumi, remonta un apkopes pakalpojumi, telekomunikāciju pakalpojumi, atbalsts psiholoģiskās palīdzības grupās, avāriju novēršana. Epidemioloģiski nedrošā vidē jeb “sarkanajā režīmā” strādās degvielas uzpildes stacijas, autoostas un tamlīdzīgi.
Jau izskanējis, ka uz visu ārkārtējās situācijas laiku aizliegta ielu tirdzniecības, piemēram, gadatirgu, Ziemassvētku tirdziņu un tamlīdzīgu tirdzniecības pasākumu organizēšana.