Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Postenim – jauna komandiere

Sandra Pētersone

2021. gada 17. novembris 07:30

627
Postenim –  jauna komandiere

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Vidzemes reģiona brigādes Valkas daļas Smiltenes posteņa vadībā šoruden notikušas nozīmīgas pārmaiņas.

Līdzšinējais komandieris virsleitnants smiltenietis Renārs Žeļezkins pieņēmis jaunus profesionālos izaicinājumus un pakāpies pa karjeras kāpnēm, tagad viņš ir  VUGD Vidzemes reģiona brigādes Dienesta sektora operatīvais dežurants – kontrolē visas struktūrvienības reģionā, kā arī izbrauc uz paaugstinātas bīstamības ugunsgrēkiem vai citiem notikumiem un nepieciešamības gadījumā pārņem glābšanas darbu vadību.

Šobrīd vienīgā Latvijā
Savukārt VUGD Smiltenes posteņa komandiera amatā ir iecelta smilteniete virsleitnante Ineta Blusa-Blusiņa. Līdz šim viņa pildīja VUGD Operatīvās vadības pārvaldes Zvanu apstrādes un resursu vadības nodaļas Vidzemes reģiona Zvanu centra inspektores dežurantes pienākumus.
“Vidzemes reģiona brigādē Ineta Blusa-Blusiņa ir pirmā sieviete, kura pilda šādus pienākumus,” informējot par pārmaiņām, piebilst VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Sandra Vējiņa.
Intervijā “Ziemeļlatvijai” Ineta Blusa-Blusiņa teic, ka šobrīd arī visā Latvijā viņa ir vienīgā sieviete, kas vada VUGD struktūrvienību, un lielākais izaicinājums šajā amatā ir pierādīt, ka arī sievietes var būt profesionāli spēcīgas un sekmīgi pildīt  uzticētos pienākumus.
Kļūstot par pirmo komandieri sievieti Vidzemes reģiona brigādē, viņa izprot, ka ir saņēmusi gan VUGD, gan Vidzemes reģiona vadības uzticības apliecinājumu, kuru sola nostiprināt.
Virsleitnante Ineta Blusa-Blusiņa dienestu VUGD Vidzemes reģiona brigādē uzsāka 2010. gadā, kļūstot par dispečeri. 2017. gadā tika iecelta inspektores dežurantes amatā VUGD Operatīvās vadības pārvaldes zvanu apstrādes resursu vadības nodaļā (atbildēja uz zvaniem, ko saņēma vienotais ārkārtas palīdzības izsaukumu numurs 112).
2021. gada sākumā Ineta absolvēja Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžu, bet šobrīd izglītību turpina Rīgas Tehniskās universitātes Inženierekonomikas un vadības fakultātē, apgūstot programmu “Ugunsdrošība un civilā aizsardzība”. Dienesta laikā saņēmusi vairākus VUGD apbalvojumus.

Piepilda savu sapni
Ineta Blusa-Blusiņa teic, ka organizēt VUGD struktūrvienības ikdienu un tieši Smiltenes postenī bija viņas sapnis jau no tā brīža, kad sāka mācīties Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžā, un jau tagad jūtas nokļuvusi īstajā vietā.
VUGD Smiltenes posteņa komandieres pakļautībā šobrīd ir 13 amatpersonas, viņa ir vienīgā sieviete vīriešu kolektīvā.  
“Pierādot, ka manas zināšanas un fiziskā sagatavotība ir labā līmenī, vadība akceptēja manu izvēli pieteikt savu kandidatūru šai vakancei. Uzsākot pildīt dienesta pienākumus, baiļu sajūtas nebija. Bija pārliecība, ka būs labi, ka mēs ar puišiem labi sastrādāsimies, un, manuprāt, tā arī ir,” jaunā darba sākumu vērtē Ineta Blusa-Blusiņa.
VUGD Smiltenes posteņa komandieres galvenie pienākumi ir organizēt dežūrmaiņu darbu, veikt apmācības amatpersonām, sastādīt nodarbību plānus, veikt ugunsdrošības uzraudzības plānotās pārbaudes dažādos objektos, veikt preventīvos pasākumus, izglītojot sabiedrību. VUGD Vidzemes reģiona komandieris pulkvežleitnants Andris Kellijs uzsver, ka dienestā nav nozīmes amatpersonu dzimumam, bet gan prasmēm un zināšanām, un ir pārliecināts, ka Inetas Blusas-Blusiņas piemērs ļaus arī citām sievietēm amatpersonām dienestā ieraudzīt jaunus apvāršņus.
Ineta  Blusa-Blusiņa ir uzaugusi Alūksnē, taču kopš 18 gadu vecuma dzīvo Smiltenē, kur izveidoja ģimeni.