Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Nekāds kovids nevar aizliegt svinēt Lāčplēša dienu

Inga Karpova

2021. gada 17. novembris 07:30

123
Nekāds kovids nevar  aizliegt svinēt Lāčplēša dienu

“Nekāds kovids mums nevar aizliegt svinēt Lāčplēša dienu,” 11. novembra pievakarē “Ziemeļlatvijai” atzina Andris Gindra un viņa dzīvesbiedre Gunita. Viņi bija vieni no tiem, kuri atnākuši nolikt svecītes pie vienas no piemiņas plāksnēm Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem Valkas novadā, kas uzstādītas Brāļu kapos (Meža kapos).

Latviešu dziesmām skanot, valcēniešu Gindru ģimene bija viena no daudzajām, kura pieminēja Latvijas brīvības cīnītājus.
“Pieminēt kritušos karavīrus mums ir ikgadējs pasākums. Mums ir svētku sajūta. Strādāju skolā, tāpēc jau visas dienas garumā izjūtu īpašu svētku gaisotni. Lai arī vēl strādājam attālinātā režīmā, bērni stundām “Zoom” platformā pieslēdzas, īpaši padomājot par savu izskatu šajos mums nozīmīgajos valsts svētkos,” atklāj G. Gindra.    
Svecītes nolika arī Nadežda Markoviča kopā ar meitu Rozāliju.
“Mums abām bija svarīgi atnākt uz šo piemiņas vietu, jo meitai mācu cienīt mūsu tautas varoņus. Viņi ir jātur piemiņā, un to var izdarīt arī šādā veidā. Uzskatu, ka arī jaunajai paaudzei ir jāzina vēsture, īpaši par Latvijas neatkarības cīņām,” ir pārliecināta N. Markoviča.
Mammai piekrīt mazā meita Rozālija, kurai pie virsjakas atloka piesprausta lentīte Latvijas valsts karoga krāsās. Viņa gan neprata izskaidrot, ko simbolizē šī lentīte, bet meitene stāsta, ka labprāt kopā ar mammu devušās pastaigā uz Brāļu kapiem.
Kritušo karavīru piemiņas vietā par muzikālo gaisotni rūpējās Andris Niklavičs. Viņš novērojis, ka šajā dienā ieradušies ļoti daudz bērnu gan no bērnudārza, gan no skolas – jaunāko klašu skolēni, kuri mācās klātienē. Par to liecināja arī daudzie ieraksti sociālajos tīklos, ka valcēnieši ne tikai mājās iedeguši svecītes, bet arī apmeklējuši nozīmīgas piemiņas vietas.
“Ziemeļlatvija” pārliecinājās, ka svecītes dega un ziedi nolikti arī pie Kārļa Ulmaņa krūšutēla Lugažu laukumā, pie Brīvības pieminekļa Rīgas un Raiņa ielu krustojumā, kā arī pie piemiņas plāksnes Aleksandram Maršauam pie pilsētas kultūras nama. Svecītes dega arī uz kāpnēm pie novada pašvaldības ēkas Beverīnas ielā 3, pie Valkas J. Cimzes ģimnāzijas ēkas Raiņa ielā 29A un Ausekļa ielā 5 un vēl citās vietās pilsētā.
Vairāk foto – www.ziemellatvija.lv sadaļā “Foto”.