Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Jauktajam korim “Vidzemīte” – 40

Jauktajam korim “Vidzemīte” – 40

1981. gada 11. novembrī, kad nevienam pat vēl prātā nenāca, ka šajā dienā kādreiz Latvijā atkal svinēsim Lāčplēša dienu, uz pirmo mēģinājumu sanāca jauktais koris “Vidzemīte”. Iespējams, kora spēks sakņojas mūsu tautai tik svarīgos vēsturiskajos notikumos, mūsu senču cerībā reizē ar tautas brīvību piedzīvot arī muzikālo atdzimšanu, vienotību Dziesmusvētkos un ne tikai…

Tradicionāli koris “Vidzemīte” dzimšanas dienas ik pēc pieciem gadiem atzīmē ar lielāku koncertu. Kopā sanākot rudenī, cerējām, ka tā būs arī šogad, bet… Ja ļaus epidemioloģiskā situācija, jubilejas koncerts būs pavasarī.  Šoreiz, apliecinot “Vidzemītes” koristu nebeidzamo vēlmi dziedāt, satikties un radoši izpausties, svinējām, atsaucot atmiņā spilgtākos mirkļus kora dzīvē pēc 35 gadu jubilejas 2016. gadā.
Brīnišķīgi svētki bija pirmais un otrais Tautas mūzikas festivāls “Madaras”. Kopā ar draugiem no jauktā kora “Sonante”, solistiem un instrumentālistiem skaistā mežu ielokā izpildījām Madaras Kalniņas tautas dziesmu apdares un oriģināldarbus. Kalniņu ģimenes viesmīlībā, sirsnībā un vienkāršībā jaušams pamatīgums, ko dod piederība tautai, vietai un dzimtai. Tas patiesi iedvesmo.
Neaizmirstams emocionāls piedzīvojums bija Latvijas simtgadei veltītie XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu svētki. Noslēguma koncertā “Zvaigžņu ceļā” kopā ar 15 000 dziedātāju no Latvijas un ārvalstīm izdziedājām Saules meitu un Dieva dēlu ceļus un likteņus Laiku lokos, Saules lokos un Zvaigžņu ceļos. Pēc tam ‒ sadziedāšanās līdz rīta gaismai...
Pasaules un arī Eiropas koru olimpiādē Rīgā, izpildot sakrālo mūziku, ieguvām Sudraba septītās pakāpes diplomu. Eiropas 4. koru olimpiādē Gēteborgā “Vidzemīte” atkal startēja sakrālās mūzikas kategorijā, vēlreiz apliecinot, ka atbilst Sudraba diploma vērtējumam, iegūstot vēl augstāku – 9. pakāpi. Kopā ar citu tautu kolektīviem uzstājāmies arī koncertā Gēteborgas operā.
Skaisti brīži piedzīvoti Jāņukalna atklāšanas koncertā. Dziesmu svētku modelēšanas koncertā Dikļos lija gan visu mēģinājuma, gan koncerta laiku, taču koristi joprojām iztēlē redz rasas lāsītēs mirdzošos laukus, kuros izskanēja skaistās latviešu kora dziesmas.  
Viens no emocionālākajiem pasākumiem 2019. gadā bija kora krustmātes Lolitas Balodes piemiņas koncerts Variņos. Viņas vārds un paveiktie darbi  vienmēr paliks koristu sirdīs un atmiņās. Lolita arī bija tā, kura izdomāja kora nosaukumu.
Godinot latviešu tautas dziesmu krājēju un koru kustības pamatlicēju  Jāni Cimzi 205. jubilejā, piedalījāmies koncertā “Kroņu pinējs” Valkā. Kopā ar vairākiem simtiem dziedātāju un dejotāju no visas Latvijas dziedājām Kurzemes dziesmu svētkos Liepājā. Sirsnīgs bija 2019./2020. gada pašdarbnieku sezonas atklāšanas koncerts Smiltenes Kultūras centrā. Tajā kopā ar Smiltenes Tautas teātri iestudējām etīdi ar spāņu melodiju fonā. Sākot šo sezonu, koris saņēma Smiltenes novada domes Pateicības rakstu par augstiem sasniegumiem Eiropas koru olimpiādē, nozīmīgu ieguldījumu koru kustības attīstībā un Smiltenes atpazīstamības veicināšanu pasaulē.
2020. gadā vairākus plānotos pasākumus atcēlām “Covid-19” dēļ. Tomēr “Vidzemīte” bez dziesmas nevar. Gaiša prieka piepildīts bija Zvaigznes dienas koncerts “Tālā zvaigzne” Gaujienā. Pēc tam ‒ daudzkrāsainais koncerts Suntažos kopā ar pieciem citiem koriem un sirsnīgas draudzības caurstrāvotais koncerts Lizumā ar draugiem no Lizuma jauktā kora, Balvu kora un  Madonas pūtēju orķestra.

Līgo dziesmu maratons,
virtuālais gājiens un ne tikai…
“Vidzemīte” ir piedalījusies Radio 2 Līgo dziesmu maratonā. Smiltenes novada pašvaldībā joprojām glabājas videoieraksts ar novada himnu “Vidzemītes” izpildījumā. 2020. gada 4. maijā koris ar lepnumu par saviem skaistajiem tautas tērpiem posās virtuālajam gājienam “Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai”. Nozīmīgs notikums bija arī Jāņa Lūsēna dziesmas “Ziemassvētku zvaigzne” videoieraksta tapšana. Vispirms katrs dziedātājs ierakstīja savu video. “Vidzemītes” baritons Jānis, meklējot radošus risinājumus iespējami kvalitatīvākam ierakstam, pārkārtoja pat vannas istabu.  Video apvienoja kora tenors Ilmārs, kurš šim mērķim iegādājās speciālu programmu.

Stiprinot kora garu
Stiprs un draudzīgs kolektīvs veidojas ne tikai kopā dziedot. Svarīgi arī kopā atpūsties un stiprināt kora garu. “Vidzemīte” jau no tās pirmsākumiem kopā svin un ceļo. Korī sumina visus dzimšanas un vārda dienu gaviļniekus. Daudz sirsnīgu un jautru mirkļu piedzīvoti Ziemassvētku pasākumos ar priekšnesumiem, atrakcijām un “Laimes aku”. Pirms vairākiem gadiem kora tradīcijām pievienojās “zupas balle”. Tās idejas autori – Raivis un galvenais pavārs Elviss.  
Jautru smieklu un draudzības caurstrāvoti ir kopīgie atpūtas pasākumi ar citiem kolektīviem. Humoristiskos priekšnesumos, asprātīgos jokos, interesantās atrakcijās, sadziedoties un sadancojoties dzimst jaunas draudzības un tiek stiprinātas jau esošās. Skaists bija pasākums kopā ar citiem pašdarbības kolektīviem Lizumā. Un arī Smiltenē, kur uzņēmām draugus no Sēlpils jauktā kora un Variņu deju kolektīva “Varis”.
Viesojoties pie draugu kora “ERKI” Igaunijā, pēc abu kolektīvu koncerta senajā Harkujarves baznīcā neaizmirstamas emocijas dāvāja vizināšanās smagās  automašīnas kravas kastē un brauciens ar kuģīti pa Baltijas jūru.
Agrāk “Vidzemītes” dziedātāji ikdienā tikās divreiz nedēļā, bet pirms koncertiem – vēl biežāk. Līdz ar pandēmiju koristiem nācās meklēt jaunus, radošus un epidemioloģiski drošus risinājumus muzikālai kopā sanākšanai. Ievērojot divu metru distanci, dziedāts kultūras nama telpās un ārā, vērojot, kā naksnīgajās Smiltenes debesīs “iebrauc” Lielie Greizie Rati. Arī mazajā brīvdabas estrādītē pie kora basa Ulda viņa “Ilgās” un virtuāli ‒ platformā “Zoom”. Pirmoreiz dzīvē piedzīvojām mēģinājumus, kuros vokālā pedagoģe Dzidra Jēkabsone, diriģente Baiba Žēbina un kormeistare Inga Strazdiņa strādāja ar katru dziedātāju individuāli.

Saglabājot gaismas pilnu stāju
“Esam piemērojušies šim laikam, skatāmies uz priekšu, jo zinām, ka tuvojas XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu svētki, kas atkal būs emocionāli saviļņojošs notikums, kad aizmirsīsim grūto un sāpīgo, neskaitāmās stundās ieguldīto darbu,” saka kora diriģente Baiba Žēbina. “Dziesmu svētku laiks ir daļa no Latvijas laimes formulas. Mūs vieno nebeidzamā mīlestība uz dziesmu.  Mēs drīkstam būt stipri un pozitīvi. Lai tādi būtu, nav cita ceļa, kā saglabāt skaistu, prieka un gaismas pilnu stāju. Caur mūziku, prieku, uzticību kolektīvam un mīlestību mēs pārvaram šo laiku.”

Skaista stacija dziesmu ceļā
Domās un sirdī kopā ar “Vidzemīti” tās nozīmīgajā jubilejā ir arī ilggadējā diriģente Dzidra Jēkabsone, kura kori salīdzina ar ozolu. “Saknes ir basi, stumbrs – tenori, zari – alti un lapotne – soprāni. Kora spēks ir kopīgā skanējumā, kuru savai mīļajai “Vidzemītei” novēlu atkal piedzīvot iespējami ātrāk. Tāpat kā kopīgos koncertus un skaistās ekskursijas. Šis nežēlīgais laiks cenšas nomākt dziesmas dvēseli un spēku. Cilvēki, kuri neatlaidīgi tur to savās rokās, balsī un sirdī, turpinot katru nedēļu tikties, ir varoņi. Kamēr vien viņi būs kopā – kaut virtuāli, dzīvos arī “Vidzemītes” dziesmu gars!
Esmu pateicīga un laimīga par 40 skaistiem un aizrautīgiem notikumiem piepildītiem gadiem kopā ar “Vidzemīti”! Vienīgi pēdējais gads man mūža gaitā ar savu dabiski neizbēgamo ritējumu licis piestāt... Priecājos, ka darbu ar kori neatlaidīgi turpina kolēģes Baiba Žēbina un Inga Strazdiņa.
Zinu un ticu ‒ likteņa spēki tur kopā kora “dzelzs sastāvu”. 40 gadi ir tikai skaista stacija tālākajā dziesmu ceļā!”