Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Jaunajā darbā – ar Rozentāļu un augstskolas pieredzi

Sandra Pētersone

2021. gada 17. novembris 07:25

785
Jaunajā darbā – ar Rozentāļu un augstskolas pieredzi

“Ziemeļlatvija” nesen jau rakstīja par iespaidīgo vides objektu “Zirnekļi ar draugiem” pie Smiltenes novada Kultūras centra, kas pieteica Halovīnu jeb Visu svēto dienas priekšvakaru un kuru veidoja Smiltenes novada Kultūras centra jaunā noformēšanas māksliniece Evita Rauza.

Šis vides objekts ir pirmais lielākais Evitas darbs, kopš viņa no 21. septembra strādā Smiltenes novada Kultūras centrā (pats pirmais tapa skatuves noformējums Starptautiskajai senioru dienai veltītajam pasākumam Kultūras centra lielajā zālē).

Cer, ka Smiltene būs ieguvēja

Tas, kāds turpmāk būs Kultūras centra un tā pasākumu noformējums, ir uzticēts  cilvēkam, kurš saprot mākslu. Evita ir Jaņa Rozentāla Mākslas skolas absolvente (Rīgas Rozentāļos, pašu skolēnu mīļi dēvētos par “rozīšiem” viņa iestājās pēc Smiltenes Centra vidusskolas 9. klases pabeigšanas).  Šovasar ieguva profesionālo bakalaura grādu izstrādājumu tehnoloģijās un dizainā un produktu dizainera kvalifikāciju Latvijas Lauksaimniecības universitātes Tehniskajā fakultātē, studiju programmā “Dizains un amatniecība” (ar akcentu uz koka/metāla tehnoloģijām un dizainu).  

Noformēšanas mākslinieces pienākumi Smiltenes novada Kultūras centrā ir Evitas pirmais lielākais, nozīmīgākais darbs, kurā viņa nokļuva, izturot konkursu uz šo vakanci.

Smiltenes novada Kultūras centra vadītāja Anda Avota atceras, ka par Evitas piemērotību vakancē izvirzītajām prasībām konkursa vērtēšanas komisijā nevienam nebija šaubu, lēmums virzīt apstiprināšanai amatā bija vienbalsīgs. “Kultūras centrs un Smiltenes pilsēta noteikti ir ieguvēji, jo Evita ir profesionāle gan attiecībā uz dekorācijām, gan vides objektu izvietošanu pilsētas vidē un pie kultūras centra,” uzskata Anda Avota. 

Tobrīd Evita vēl darbu pat diži nemeklēja, par vakanci viņai izstāstīja ģimene, un tā kā Evita tobrīd dzīvoja Smiltenē, tad nolēma pieteikties.

Tas, ka šobrīd Latvijā ir ārkārtējā situācija un kultūras pasākumi nenotiek, Evitai ļauj lēnītēm, mierīgi aprast ar jauno darbu, kuru viņa jau tagad saredz kā sev piemērotu, un pārdomāt idejas nākamajiem vides objektiem Ziemassvētku noskaņās.

“Biroja darbs nav priekš manis. Man nepatīk sēdēt uz vietas, man patīk darboties ar rokām, radīt ko jaunu, vai tā būtu afiša vai āra izstādes iekārtošana,” teic Evita. 

Viņa iekārtojusi šobrīd Smiltenes novada Kultūras centra logos skatāmās izstādes, tās ir “Latvijas heraldika”, kurā var apskatīt profesionālu mākslinieku Ilzes Lībietes un Jura Ivanova jaunizveidotos pašvaldību ģerboņus, un Smiltenes pirmsskolas izglītības iestādes “Pīlādzītis” “Rūķu” grupiņas audzēkņu zīmētie ģimeņu ģerboņi, ko ir vērts redzēt, – bērnu darbi ir sirsnīgi un aizkustinoši. Jaunā noformēšanas māksliniece palīdzējusi arī sagatavot pie Kultūras centra novietoto Smiltenes ģerboņa  grafisku attēlu kuba veidā ar uzrakstu “Mana Smiltene”, pie kura ikviens, kurš vēlas, var fotografēties.

“Smiltenieši ir savas vietas patrioti, tādēļ arī izraudzījāmies šādu noformējuma elementu, gaidot valsts svētkus,” teic Evita.

Darbam izvēlas dzimto pilsētu

Pēc augstskolas absolvēšanas izvēloties darbu savā pilsētā Smiltenē, Evita pati apliecinājusi piederību dzimtajai vietai. Kaut arī uz vietas Smiltenē nav pastāvīgi dzīvojusi astoņus gadus, Evita sevi uzskata par smiltenieti. Tieši Smiltenē viņa ieguva pamatus, lai varētu iestāties Jaņa Rozentāla mākslas skolā, proti, viņa mācījusies Smiltenes mākslas skolā.

“Atceros, mazajās klasēs skolotāja Elita Stieģele zvanīja maniem vecākiem un teica – “ jums taču tas bērns jāsūta mācīties mākslas skolā”. Tā arī tur mācījos no 3. līdz 9. klasei, gāju arī mūzikas skolā, dziedāju korī. Mans laiks Smiltenē bija ļoti noslogots,” atceras Evita, bet par iedrošinājumu iestāties Jaņa Rozentāla mākslas skolā ir pateicīga saviem vecākiem, jo bez vecāku uzmundrinājuma nebūtu noticējusi savām spējām un pieteikumu tik prestižā un slavenā skolā nebūtu iesniegusi (Profesionālās izglītības kompetences centrs “Nacionālā mākslu vidusskola” – Jaņa Rozentāla mākslas skola ir vieta, kur pirmās iemaņas mākslas pasaulē apguvuši daudzi Latvijā un pasaulē pazīstami mākslinieki, radošas personības un pedagogi, bez kuriem nav iedomājama Latvijas māksla 20. un 21. gadsimtā). 

“Pati domāju, ka neesmu tik laba, bet tomēr laikam biju, lai mani uzņemtu un es “rozīšos” noturētos visus četrus gadus. Tikai tagad, atskatoties atpakaļ, saprotu, cik daudz man šī skola, tās lieliskie skolotāji man devuši,” atzīst Evita.