Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Latvijas dzimšanas dienā iepriecina ar svētku pusdienām

Inga Karpova

2021. gada 25. novembris 08:15

531
Latvijas dzimšanas dienā  iepriecina ar svētku pusdienām

Svētki ir jāsvin arī šajā sarežģītajā Covid-19 pandēmijas laikā. Lai Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas jaunāko klašu skolēni, kuri aizvadītajā valsts svētku nedēļā mācījās klātienē, sajustu vēl īpašāku noskaņu, par pārsteigumu bija parūpējies SIA “Rozi” jaunais vadītājs Uvis Glaveckis.

Kopā ar skolas ēdnīcas darbiniekiem viņš valsts svētku tematikā bija noformējis ēdamzāli, sagādājis jaunus, baltus galdautus un bērniem pasniedza svētku pusdienas.

Otrklasnieki kopā ar audzinātāju Sarmīti  Vilciņu, ieraugot svinīgo un estētisko galda klājumu un īpaši noformēto kūciņu un svētku pusdienas, atzina, ka viņi jūtas kā restorānā. Uz jautājumu, vai ēdiens ir garšīgs, visi kā viens skaļi sauca: “Ļoti!” Bērni baudīja īsti latviskas pusdienas – krāsnī ceptus kartupeļus ar viltotā zaķa šķēli un veselīgiem svaigiem salātiem.

Jāpiebilst, ka šajā laikā skolēnu ēdināšanas process ir īpaši organizēts – katra klase pusdieno savā noteiktā laikā, ievērojot tā saucamo burbuļa principu. Tas nozīmē, ka lielāka darba slodze ir ēdnīcas darbiniekiem, jo bērni pusdieno ne tikai ēdamzālē, bet arī blakus esošā telpā.  

Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas direktores vietniece Sintija Stūre stāsta, ka ierosinājumu par īpašām svētku pusdienām, bērniem pasniedzot kaut konfekti, izteikušas sākumklašu audzinātājas, jo diemžēl pandēmija joprojām liedza klātienē rīkot plašu publisku svētku pasākumu. Uzrunājot SIA “Rozi”, kas ģimnāzijā sniedz ēdināšanas pakalpojumus, jauno vadītāju U. Glavecki, viņš bez liekām atrunām uzreiz piekritis šai idejai un galarezultātā ir sagādājis visiem tik jauku un negaidītu pārsteigumu. Sarunu ar jauno uzņēmēju, kurš pēc ilglaicīgas prombūtnes ārpus Latvijas robežām jūnijā atgriezās Latvijā un nolēma turpināt savas aizsaulē aizgājušās vecmāmiņas Rutas Hommikas darbu, varēsiet lasīt kādā no nākamajiem “Ziemeļlatvijas” numuriem. 

Aizvadītajā trešdienā, 17. novembrī, “Ziemeļlatvija” skolas ēkā Ausekļa ielā 5 pārliecinājās par īpašo valsts svētku gaisotni. Par to šajā mācību gadā kopā ar skolēniem bija parūpējusies skolotāja Zane Mīļā. Ienākot skolā, muzikālu videosveicienu Latvijai filmēja pirmsskolas izglītības grupas “Mazie ģimnāzisti” audzēkņi kopā ar savām skolotājām.

Šajā svētku dienā bērni, sēžot pie datoriem, noskatījās vairākus koncertus, kurus piedāvāja programma “Latvijas skolas soma”. S. Stūre atzīst, ka šī kultūrizglītības programma šajā laikā ir īsts palīgs un atbalsts, lai skolēniem sniegtu zināšanas par Latvijas valsts vēsturi, kultūru, teātri un muzikāliem sasniegumiem. Īpašu svētku pārsteigumu saņēma arī ģimnāzijas skolotāji. 

Vairāk foto – www.ziemellatvija.lv sadaļā “Foto”.