Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Hobijs cept kūkas aizved līdz kulinārijas raidījumam televīzijā

Ilze Fedotova

2021. gada 26. novembris 08:19

484
Hobijs cept kūkas aizved līdz  kulinārijas raidījumam televīzijā

Nesen TV kulinārijas raidījumā “La Dolce Vita. Ar Roberto” varējām redzēt Baibu Bērziņu no Virešu pagasta. Kā izrādījās, raidījumā viņa piedalījusies jau divas reizes.

Baiba ar pavārmākslu hobija līmenī aizraujas vairāk nekā desmit gadus. Līdz šim par viņas talantu zinājuši galvenokārt paziņas, draugi Gaujienas un Virešu pusē. Pēc viesošanās raidījumā par viņu uzzinājusi plašāka sabiedrība. “Līdz šim domāju, jā, man patīk cept kūkas, dažādus konditorejas izstrādājumus, eksperimentēt virtuvē, taču to visu, ja tā var teikt, darīju klusiņām. Pieteikties šovā mani paskubināja Gaujienas tautas nama vadītāja Laima Poševa, kura zināja, ka aizraujos ar kūku cepšanu,” stāsta Baiba un uzsver, ka dalība raidījumā viņai devusi papildu motivāciju un iedvesmu attīstīties un pilnveidoties tieši kulinārijas jomā. “Tā ir neatsverama, jauna pieredze, kas palīdz augt savā jomā. Tagad zinu, ko varu paveikt. Esmu iedvesmota jauniem eksperimentiem kulinārijas jomā, tāpēc neapstāšos pie šī un došos uz priekšu ar lielāku sparu,” viņa saka un piebilst, ka patlaban tiek darīts viss, lai jaunajā gadā oficiāli varētu kļūt par mājražotāju, jo tāds ir viņas sapnis.

Sacenšas par iekļūšanu nākamajā kārtā

Pirmais raidījums ar Baibas piedalīšos TV ekrānos bija redzams septembra izskaņā. Tad viņa dalījās ar šokolādes kūkas recepti. Baibai bija svarīgi, lai viņas piedāvātā recepte ir ne tikai baudāma, bet arīdzan vienkārši pagatavojama un katrs to varētu atkārtot arī mājās savā virtuvē. “Man tā bija šokolādes kūka bez piena produktiem un miltiem. Pamēģināju un izrādījās, ka sanāk ļoti gardi. Recepti aizguvu no ārzemju interneta vietnēm, pielāgojot izejvielām, kas nopērkamas pie mums. Man bija svarīgi parādīt šovā tādu recepti, kuru mājās var pagatavot katrs un nepieciešamie produkti ir pieejami kā cilvēkiem laukos, tā pilsētā,” par kūkas izvēli raidījumam stāsta Baiba.

Tobrīd Baiba raidījumā palika trešajā vietā, bet tika aicināta uz raidījumu atkārtoti, lai piedalītos “La Dolce Vita” Zelta recepšu čempionāta atgriešanās kārtā. Tajā viņa dalījās ar savu zelta recepti – Ziemassvētku tiramisu ar piena šokolādi un piparkūku garšvielām. “Šo recepti izdomāju pati, tā nekur nav aizgūta. Tas ir deserts, kas īpaši būs piemērots pasniegt galdā tieši Ziemassvētku gaidīšanas laikā,” atzīst Baiba.

Par viņas tiramisu recepti varēja atdot balsi trešās nedēļas balsojumā aizvadītās nedēļas nogalē. Iegūtās balsis skaitīs kopā ar žūrijas vērtējumu, rezultāti būs zināmi decembrī. Labākās receptes iekļūs čempionāta otrajā kārtā. Lielā cīņa starp raidījuma dalībniekiem notiek par ledusskapi, kas ir galvenā balva.

Izceps gan bagetes, gan kāzu tortes

Baiba pabeigusi vidusskolu Gaujienā, tad kādu laiku dzīvojusi Rīgā, bet strādājusi Jūrmalā (restorānā par konditori). Vien pirms diviem gadiem atgriezusies Virešu pagastā, kas ir viņas dzimtā puse. Tagad viņa pārcēlusies pie dzīvesbiedra un tieši laukos tā nopietnāk pievērsusies kūku cepšanai. 

Baiba atzīst, ka viņai visvairāk patīk cept medus tortes un kāzu tortes. Šovasar cepusi četras kāzu tortes, kas ir ļoti labs rādītājs, ņemot vērā pandēmijas laiku. “Kāzu tortes ir īpašs stāsts. Ja pie manis vēršas ar lūgumu uzcept torti kāzu godiem, vienmēr nopriecājos, ka varēšu izpausties. Iztaujāju jauno pāri, kādu torti viņi gribētu, kas labāk garšo līgavai un līgavainim. Kādu garnējumu iztēlojušies. Gadās, ka šajā ziņā gaumes arī var atšķirties. Tad mēģinu atrast vidusceļu, kur tortes viena puse būs pa prātam vienam no pāra, bet otra puse atbildīs otra jaunlaulātā prasībām. Nākas pielāgoties,” nosmej Baiba, kura prot cept tradicionālās lauku tortes, ciparu un glazūru kūkas, gatavo dažādus desertus. Iemēģinājusi roku arī franču tradicionālo cepumu makarūnu lauciņā, kas ir gana specifisks, tāpēc šajā jomā vēl nedaudz jāpamācās.

Vēl Baiba cep garšīgu maizīti – bagetes un tradicionālos kukulīšus ar dažādiem garšu akcentiem. Maizes cepšanu iemācījusies no mammas, kura savā laikā strādājusi maizes ceptuvē, tāpēc svaigas maizes smarža mājās bijusi vienmēr. “Mamma arī mājās cepa maizi. Maza būdama, pa virtuvi vien mammai blakus dzīvojos. Man ļāva līdzdarboties, piedalīties visos maizes cepšanas procesos. Un tad jau pienāca laiks, kad pati sāku cept,” piebilst Baiba.

Taisa manikīru un studē

Baibas ikdiena aizrit raitā solī. Viņa ir arī sertificēta manikīra meistare. Iepriekš nagus likusi Gaujienas pagasta dāmām, bet tagad viņa strādā salonā Smiltenē, kur paiet arī viņas darba diena. Paralēli kūku cepšanai un nagu pucēšanai viņa studē Latvijas Lauksaimniecības universitātē par pārtikas un dzērienu tehnologu. “Nav vienkārši darbu apvienot ar studijām, bet labā lieta ir tā, ka tā ir neklātiene. Kas pašai vairāk sagādā prieku – manikīrs vai kūku cepšana? Nav vienkārši atbildēt. Priecājos, ka man ir darbs un pasūtījumi no cilvēkiem. Abas lietas daru ar prieku un atdevi. Kūku cepšana vairāk ir radošs process, meditācija, domu lidojums, kas nu šoreiz galā sanāks. Bet manikīrs – komunikācija ar cilvēkiem, domu apmaiņa. Lai gan arī šeit ir jābūt radošai personībai, daudz priekšā pasaka pašas klientes, kuras iztēlojušās rezultātu – kādam skaitumam ir jāatspoguļojas uz nagiem,” tā kūku un nagu meistare Baiba.