Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ugunsdzēsēju palīdzība brīvdienās bijusi nepieciešama Smiltenē un Valkā

Ugunsdzēsēju palīdzība brīvdienās bijusi nepieciešama Smiltenē un Valkā

Aizvadītajās brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Vidzemes reģiona brigāde saņēma 11 izsaukumus – divus uz ugunsgrēku dzēšanu, sešus uz glābšanas darbiem, bet vēl trīs bija maldinājumi.

Piektdien plkst. 19.03 tika saņemts izsaukums uz Abulas ielu Smiltenē, kur četrstāvu dzīvojamās mājas kāpņu telpā dega atkritumu konteiners 0,5m2 platībā. Notikuma vietā tika uzstādīts dūmu ventilators kāpņu telpas izvēdināšanai. Plkst. 19.35 darbi notikuma vietā tika pabeigti.

Sestdienas rītā plkst. 5.07 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Tirgus ielu Valkā, kur kaimiņš pretējās mājas logā redz degšanu. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka trīsstāvu dzīvojamās mājas pirmā stāva dzīvoklī dega loga rāmis un palodze 0,1m2 platībā. Iespējams, ka ugunsgrēks izcēlās uz palodzes bez uzraudzības atstātas degošas svecītes dēļ. Plkst. 5.42 darbi notikuma vietā tika pabeigti.

Pēdējo gadu statistika liecina, ka bez uzraudzības atstātas iedegtas svecītes izraisīti ugunsgrēki notiek visa gada garumā. VUGD ik gadu atgādina par drošiem adventes vainagiem, iespējams tāpēc cilvēki tieši šajā laikā īpaši pieskata un uzrauga sveces liesmiņu. Tomēr jāatceras, ka jebkurā laikā, kad iededzinām svecīti, tā ir jāpieskata, jānopūš, izejot no telpas, ejot gulēt vai atstājot mājokli. Līdzās tam jāparūpējas, lai svece tiek novietota stabilā svečturī, bērniem un mājdzīvniekiem nepieejamā vietā un tālāk no aizkariem un citiem degtspējīgiem priekšmetiem. Ja tomēr notiek nelaime, par ugunsgrēka izcelšanos savlaicīgi brīdinās mājoklī uzstādīts dūmu detektors, bet aizdegšanās sākumposmā liesmas viegli varēs nodzēst ar ugunsdzēsības pārklāju. Tikai jāatceras, ka vispirms ir jāparūpējas, lai visi mājinieki atstāj telpas, jāpiezvana uz 112 un tad, izvērtējot situāciju, var uzsākt dzēšanu, piemēram,  ar ugunsdzēsības pārklāja palīdzību.

Visā Latvijā aizvadītajās diennaktīs VUGD saņēma 126 izsaukumus – 38 uz ugunsgrēku dzēšanu, 56 uz glābšanas darbiem, bet 32 izsaukumi bija maldinājumi.