Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Iela, ar ko lepojos

Sandra Pētersone

2021. gada 30. novembris 08:14

1
Iela, ar ko lepojos

Šī redakcijas sleja “Ziemeļlatvijas” žurnālistiem ir iespēja paust viedokli par dažādām aktualitātēm un tēmām un arī pateikt paldies par izdarītiem labiem darbiem, ko šoreiz izmantošu, sakot savu paldies Smiltenes novada pašvaldībai un darbu veicējiem uzņēmumam “8.CBR”, apakšuzņēmējam “Woltec” un citiem iesaistītajiem par Smiltenē pārbūvēto Dakteru ielas posmu (no Dārza ielas līdz Tepera ezera stāvlaukumam).
    Savā ziņā izmantoju šo sleju, sakot paldies arī kā Dakteru ielas iedzīvotāja, jo, tāpat kā pārējie tur dzīvojošie, gadu desmitiem ilgi izjutu “uz savas ādas” visas neērtības, kādas šis ielas posms radīja iepriekš: ar bedru bedrēs izrobotu asfaltu un mūžīgajiem ielāpiem un bez ietves, kad, sākot no vidusskolas līdz Tepera stāvlaukumam bija jāiet pa ielas braucamo daļu un diennakts tumšajā laikā – tumsā, jo laternas izgaismoja vien mazus laukumiņus. Bija tik tumšs, ka reiz pat piedzīvoju kuriozu – ar savu bērnu kādā rudens vakarā ar kājām dauzot pirmo ledu uz peļķes pie skolas  stadiona, pārsteigta piefiksēju blakus apstājamies policijas ekipāžu, policistes atvēra logu un aizdomīgi vaicāja, ko mēs darām, – visticamāk, tumsā izskatījās, ka divi tumši stāvi spārda iespējamu zemē gulošu cilvēku.
    Bet faktiski šis stāsts ir par to, ka beidzot piepildījies daudzu šajā Smiltenes mikrorajonā dzīvojošo cilvēku sapnis – gan uz viņu mājām, gan uz Tepera ezeru un tā promenādi tagad ir skaista iela ar jaunu, gludu asfaltu, ar bruģētu un vietām ar asfaltētu ietvi apvienojumā ar veloceliņu (esmu novērojusi, ka sajūsmā ir mazie DIP  DAP braucēji, jo uz priekšu ripo izcili ātri), ar labu apgaismojumu, pārbūvētām apakšzemes komunikācijām (ūdensvadu un kanalizācijas tīkliem), atjaunotiem stāvlaukumiem un vēl citiem jaukumiem, piemēram, atpūtas vietām ar soliņiem un labiekārtotām piebrauktuvēm uz dzīvojamajām mājām.
    Un ieguvēji jau ir ne tikai Dakteru ielas iedzīvotāji, – drošāka un ērtāka kļuvusi satiksme pie Smiltenes vidusskolas, pārbūves “augļi” kalpo arī tiem daudzajiem smilteniešiem un pilsētas viesiem, kuri  brauc vai kājām dodas uz Tepera ezeru, tā promenādi un sporta laukumiem. Pārbūvēts ir arī lielais stāvlaukums pie Tepera ezera, tagad tam ir nodalītas, bruģētas stāvvietas automašīnām. Ir arī uzstādīta jauna stacionārā tualete (tāds pats mazs namiņš kā Vecajā parkā pie Vidusezera), vienīgi manā skatījumā vietas izvēle varēja būt cita, diskrētāka – ne tik tuvu gājēju celiņam, kas no stāvlaukuma ved uz Teperi.
    Taču kopumā – bija vērts teju vienu gadu pieciest izrakņāto ielu, satiksmi pa apkārtceļiem, mājās  līdz ar apaviem sanestās smiltis un dubļus, arī pa kādai ķibelei būvdarbu laikā, kas atsaucās uz mājas iekšējiem tīkliem (neviens nav ideāls!). Ik dienu, ejot vai braucot pa pārbūvēto Dakteru ielu, samīļoju to ar acīm, ar lepnumu izrādu ciemiņiem kā skaistu Smiltenes vizītkarti.