Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Sociālās aprūpes centrā “Trapene” gaida svētkus, bet ciemiņus neuzņem

Ilze Fedotova

2021. gada 30. novembris 08:14

0
Sociālās aprūpes centrā “Trapene”  gaida svētkus, bet ciemiņus neuzņem

Sociālās aprūpes centrā (SAC) “Trapene” šobrīd mitinās 59 iemītnieki, starp tiem ir personas no Smiltenes, Valkas, Alūksnes, Gulbenes un Rīgas pašvaldībām. Visas vietas iestādē šobrīd ir piepildītas, vairāki gaida rindā uz iekļūšanu pansionātā.

Šī gada vasarā SAC atzīmēja 15 gadu pastāvēšanas jubileju. Kā stāsta Dina Jāņekalne, kura ir aprūpes centra vadītāja visus šos gadus, lielas un plašas svinības netika rīkotas. Neliels pasākums aizvadīts vien pašu pansionāta iemītnieku un darbinieku lokā.
 
Aiz strīpas četri interesenti
Klientus priecē gaišās, saulainās telpas. Pārsvarā iemītnieki izmitināti istabiņās pa diviem un trim. Atvieglota pārvietošanās personām ratiņkrēslos, jo uz otro stāvu ved lifts.
Aprūpes iestādē tiek uzņemtas pensijas vecumu sasniegušas personas un I, II grupas invalīdi. No visiem 59 iemītniekiem astoņi ir guloši. Bet pavisam iestādē ir 60 gultas vietas, bet viena telpa šobrīd stāv tukša, jo tā paredzēta jaunajiem klientiem, kas ierodas aprūpes iestādē, un viņam tur jāpavada likumā noteiktās 14 dienas, ko nosaka epidemioloģiskās situācijas prasības.
Painteresējoties, kā tas nākas, ka vairāki pansionāta iemītnieki ir no Rīgas pašvaldības, iestādes vadītājai ir savs skaidrojums. “Mums ir noslēgts līgums ar Rīgas domi. Savulaik bija tāda iespēja – iedzīvotājiem mūža nogalē atgriezties tuvāk savām saknēm, izcelšanās vietai. Proti, arī kapu vietām, kur apglabāti viņu tuvinieki. Tātad tiem, kas ir no Rīgas puses, dzimtas izcelšanās ir Smiltenes vai Alūksnes novadā,” pastāsta D. Jāņekalne un min, ka Rīgas pašvaldība šos seniorus atbalsta arī finansiāli, sniedzot 400 eiro līdzmaksājumu, kas ir vairāk nekā puse no nepieciešamās summas, lai segtu vienas personas mēneša uzturēšanās izmaksas.
Sociālās aprūpes centram gadu gaitā izveidojusies laba sadarbība ar Trapenes pagasta kultūras darbiniekiem, kas sniedza iespēju apmeklēt pagasta rīkotos pasākumus: izstādes, koncertus, teātrus, bibliotēku, muzeju. Aprūpes iestādē pat izveidojies ansamblis ar aktīvāko dziedāt gribētāju iesaistīšanos, notikušas vingrošanas nodarbības. Vien pēdējos divos gados tas viss ir krietni vien ierobežoti, tāpēc iemītnieki pievērsušies tādām nodarbēm kā mandalu krāsošana, dažādu dekoratīvu darbiņu veidošana ar rokām. Viņiem ir iespēja skatīties kino uz lielā ekrāna. Taču tradīcija, ka aprūpes centrā tiek noturēti arī dievkalpojumi, ir saglabājusies joprojām. Iestādē regulāri, tas ir, vismaz reizi mēnesī, viesojas divu konfesiju mācītāji – luterāņu un pareizticīgo. Dieva vārds garīgi stiprina vecļaudis un ienes gaišākas domas, jo īpaši gada tumšākajā laikā. Dievkalpojumus apmeklē kā iemītnieki, tā darbinieki.

Brīvas divas vakances
SAC “Trapene” pavisam ir 32 darbinieki, kas ikdienā rūpējas par klientiem, kā arī pansionāta telpām un apkārtni. Visi ir vakcinējušies pret “Covid-19”. Tajā brīdī, kad bija jāpieņem lēmums vakcinēties vai ne, divi darbinieki pēc savas iniciatīvas izbeidza darba attiecības. “Protams, daži nogaidīja līdz pēdējam mirklim, bet tagad ir vakcinējušies visi – kā darbinieki, tā iemītnieki. No tiem, kas aizgāja prom, viena sieviete bija pensijas vecumā, bet otra pirmspensijas vecumā. Tas bija viņu pašu lēmums. Visticamāk, cilvēki gribēja atpūsties, jo sociālajā darbā ir liela slodze un, gadiem strādājot šajā jomā, nereti nākas saskarties ar izdegšanas sindromu,” paskaidro D. Jāņekalne un min, ka aprūpes iestādē šobrīd ir brīva vakance sociālajam aprūpētājam un vienai aprūpētājai. Aprūpētāja būs nepieciešama no jaunā gada, jo viena no darbiniecēm dosies dekrēta atvaļinājumā. “Sociālā aprūpētāja vakance mums jau ir ilgāku laiku un tā nav saistīta ar vakcinēšanos vai nevakcinēšanos. Kāpēc neviens nepiesakās un neizraisa interesi? Viens no galvenajiem iemesliem noteikti ir atalgojums, kas joprojām sociālā darba veicējiem ir nesamērīgi mazs. Varbūt nākamajā gadā kaut kas mainīsies šajā ziņā un jaunizveidotā Smiltenes novada dome pievērsīsies šim jautājumam,” cerību pauž D. Jāņekalne.

Uz svētkiem saņem
pārsteiguma paciņas
Jau vairākus gadus iedzīvotājiem ir iespēja iesaistīties akcijā “Eņģeļu pasts”, kas atbalsta aprūpes namu iemītniekus visā Latvijā. Arī SAC “Trapene” klienti, pateicoties šai akcijai, uz Ziemassvētkiem saņem dažādus pārsteigumus no labajiem gariņiem – ziedotājiem. “Varbūt ne visiem klientiem tiek sarūpētas paciņas no “Eņģeļu pasta”, bet lielākajai daļai noteikti. Katru gadu šajās paciņās ir kāds cits saturs, tie ir dažādi saldumi, kalendāri, bieži vien arī vitamīni. Protams, veciem ļaudīm ir patīkams jebkurš atbalsts, uzmanības apliecinājums no apkārtējiem, jo īpaši šajā grūtajā laikā. Vēl ir arī citi atbalstītāji. Piemēram, pērn saņēmām kasti ar adītām zeķēm no ārzemēm. Kādai pansionāta iemītniecei meita dzīvo Īrijā. Viņa bija noadījusi 60 pārus krāsainu zeķu visiem iemītniekiem. Tas ir ļoti patīkami,” uzsver D. Jāņekalne.
Jāatgādina, ka arī šajā aprūpes iestādē ciemošanās klātienē šobrīd nav iespējama. Kad bijuši labāki laikapstākļi, tikties ar radiniekiem varēja āra nojumītē visi tie, kuri varēja pārvietoties ratiņkrēslā. Ja kāds vēlas saviem tuviniekiem uz svētiem nodot paciņu, tad to var darīt, iestādes darbinieki ar lielāko prieku visu nogādās adresātam. Ja pansionāta iemītnieki vēlas kaut ko īpašu no veikala, tad dod naudiņu un pēc viņu lūguma visu, kas nepieciešams, nopērk sociālās darbinieces, lai pašiem nekur nav jādodas.
SAC “Trapene” stāsta, ka situācija ir mainīga, viss atkarīgs no valdībā pieņemtajiem lēmumiem. Par darbinieku regulāru testēšanu vēl ir virkne jautājumu, bet kas būs jādara, to arī darīs. Kolektīvs ir saprotošs, katrs apzinās to, ja ir slikta pašsajūta vai ir kādas elpceļu slimības pazīmes, tad uz darbu nedrīkst nākt. Līdz šim iestādē katru dienu tiek veikts monitorings – katru rītu tiek mērīta temperatūra kā darbiniekiem, tā iemītniekiem.
“Pielāgojamies situācijai. Pašreiz ciemiņu apmeklējumi ir liegti. Parasti uz svētkiem mums bija sirsnīgi bērnu koncerti, bet tādi vairs netiek rīkoti. Tomēr izņēmuma kārtā, ja tuvinieks tiešām sen nav redzējies ar savu radinieku, kas atrodas pansionātā, tad mums ir iespēja noorganizēt šādu tikšanos atsevišķā telpā, kur, protams, abām pusēm jāievēro epidemioloģiskās drošības pasākumi, jābūt maskās, jāievēro distance un tamlīdzīgi. Iestādē jau vairākkārt esam saskārušies ar vīrusa uzliesmojumu, tāpēc tas, ko varam darīt, lai nekas tāds vairs neatkārtos, ir ievērot maksimālu drošību rūpēs vienam pret otru,” tā D. Jāņekalne.