Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Saslimst, ēdot meža cūkas gaļu

2009. gada 22. janvāris 11:04

3391
Saslimst, ēdot meža cūkas gaļu

Alūksnes slimnīcā pēc meža cūkas gaļas cepešu baudīšanas nonākuši trīs pieauguši cilvēki - divi vīrieši un viena sieviete. Sabiedrības veselības aģentūras Vidzemes reģionālās filiāles speciāliste Ilzīte Zaļuma laikrakstu informē, ka aizdomas par saslimšanu ar trihinelozi laboratoriskās analīzes apstiprinājušas diviem pacientiem, trešajam analīžu rezultātus vēl gaida. Visi pacienti vispirms ir vērsušies pie sava ģimenes ārsta, kas nosūtīja ārstēties slimnīcā.

Visticamāk, šie cilvēki ir inficējušies, uzturā lietojot nepietiekami termiski apstrādātu meža cūkas gaļu.  

"Pret meža dzīvnieku gaļu vienmēr ir jāizturas kā pret potenciāli inficētu, tāpēc pirms lietošanas uzturā šāda gaļa ir īpaši rūpīgi termiski jāapstrādā," saka I.Zaļuma.

 

Viņa saka, ka Gulbenes rajonā pērn nav bijis neviena saslimšanas gadījuma ar šo slimību, taču citus gadus ir slimojuši atsevišķi cilvēki.

Trihineloze ir parazitāra infekcijas slimība, ar ko iespējams inficēties, lietojot uzturā svaigu cūkas vai medījuma gaļu, kas inficēta ar Trichinella dzimtas parazītiska tārpa kāpuriem.

 

Trihinelozes klīniskā gaita ir ļoti atšķirīga - no bezsimptomu formas līdz pat ļoti smagai gaitai ar letālu iznākumu. Slikta dūša, vemšana, caureja, nogurums, sāpes vēderā parasti ir pirmie trihinelozes simptomi, kuriem vēlāk pievienojas slimībai raksturīgākie simptomi - drudzis, sāpes muskuļos, plakstiņu un sejas pietūkums, acu gļotādas iekaisums, niezoši alerģiski izsitumi uz ādas, sāpes elpojot - ja trihinelu kāpuri lokalizējas diafragmā vai starpribu muskuļos, kā arī stipra svīšana, vispārējs vājums, sāpes locītavās.

 

Smagos slimības gadījumos iespējami kustību koordinācijas un sirdsdarbības traucējumi.