Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Prieks pašam un draugiem

Arturs Goba

2009. gada 22. janvāris 09:08

8803
Prieks pašam un draugiem

Šis būs raksts par manu personisko pieredzi. Kopš laiku gala esmu ieņēmis galvā domu, ka jācenšas izvairīties no ķīmisko medikamentu lietošanas. Protams, ķīmija ir arī aspirīns, bet aptiekās var iegādāties gan zāļu tējas, gan propolisa vai līdzīgus preparātus.

 

Kad gāju ganos, cītīgi studēju visādas ārstniecības augu grāmatas un manu uzmanību piesaistīja fakts, ka bieži senajā tautas medicīnā pielietoti uzlējumi vai ekstrakti, kas gatavoti spirtā vai degvīnā. Biju liecinieks, kā mans tēvs pēc smaga plaušu karsoņa spēkus atguva ar degvīnā turētiem ķiplokiem.

 

Izvilkumus var gatavot no jebkuriem dziedniecības augiem - ar bērza piepi ārstē ļaundabīgos audzējus, ar tauksakni - kaulu lūzumus. Par to visu var izlasīt literatūrā, bet mans nolūks ir dalīties pieredzē dažādu ogu izmantošanā. Brīdinu profesionālos pļēgurus, lai viņi tālāk nelasa, jo runa nebūs par "krutkām", bet tādu mantu, ko dzert drīkst tikai "pa piņģerotam" jeb ēdamkarotei (ap 20 grami) reizē. Ar retiem izņēmumiem.

 

Izvilkumu gatavošanas procesā kā starpstadija rodas osmozes sīrups. Šeit paskaidrošu, ka mājsaimnieces jau pazīst osmozes sīrupu no cidonijām. Osmoze ir process, kad šķidrums caur membrānu pāriet no vienas vides citā vidē un darbojas kā šķīdinātājs. Šajā gadījumā ogu sula caur miziņu izšķīdina cukuru. Iegūtais sīrups ir ļoti vērtīgs, saglabā bioloģiski aktīvās vielas un specifisko aromātu.

 

Uzlējumi ciemkukulimVisērtāk gatavojamie uzlējumi ir no mīkstajām ogām - meža zemenēm, avenēm, kazenēm, spradzenēm. Bet vispirms par vispārējiem gatavošanas principiem. Iesaku ņemt trīs litru burku, tajā iepildīt pusotru litru ogu, sakaisot tās ar 600 gramiem cukura. Pēc pāris dienām cukurs izkusīs, tad jāuzlej virsū pusotra litra kvalitatīva degvīna, jāaizvāko un jānoliek, lai gatavojas 40 diennaktis.

 

 

Uzsveru - jāiztur ne mazāk par 40 dienām, tad gatavajam uzlējumam pilnīgi izzudīs šnabja smaka un no ogām būs "izvilkts" viss labums. Atliek noliet un sapildīt pudelēs - sanāks apmēram divi litri 30 grādīga uzlējuma. Kādām kaitēm šāda manta der, to meklējiet rakstos. Sevišķi interesants uzlējums iznāk no spradzenēm. Gan minēto ogu, gan jāņogu vai ķiršu uzlējumus lieliski izmantot par ciemkukuli vai dāvanu padzīvojušām dāmām. Saiet kopā draudzenes, dzer tēju un iešmakstina aromātiskus un veselīgus uzlējumus.

 

Par jāņogām jāteic, ka šo kultūru kādreiz muižas ieviesa tieši kā tautas dziedniecības līdzekli. Pie sevišķi delikātas mantas jāpieskaita tūbainā ķirsīša ogu uzlējums. Ļoti maigs aromāts, skaista krāsa, man saka, ka lieliski palīdz depresijas gadījumos.

 

Pie reizes gribu paskaidrot, ka izturēšanas laikā notiek arī atgriezeniskā osmoze, daļa cukura pāriet ogās, tāpēc ogas pēc šķidruma noliešanas var izmantot limonādes gatavošanai, bet aličas vai cidonijas derīgas ķirbju marinādes gatavošanai. Dažas ogas, piemēram, dižbrūklenes, dzērvenes vai cidoniju gabaliņus var žāvēt 55 grādu temperatūrā (teiksim, uz radiatoriem), tad iegūsim sukādes.

 

Uzlējumi, kas velk un dziedēSaaukstēšanās gadījumiem lieti noder upeņu uzlējums. Specifiskais aromāts visizteiksmīgāks ir šķirnei "Neapoles melnās", bet es iesaku ogām pa vidu ielikt kādu lapotu zariņu. Eksotiska ir zilā (ēdamā) sausserža uzlējums, kas lietojams profilaktiski pret staru slimību. Neesmu mēģinājis, bet iesaku izmēģināt mežrozīšu paaugļus.

 

 

Līdzīgi augļi ir dekoratīvai puķei pēdlapei (podofilam), minēts, ka derot pret ļaundabīgiem audzējiem. Melleņu uzlējumu lietoju es pats - "acu gaišumam". Krūmcidonija ir unikāla vitamīnu krātuve, un aromāts burtiski pasakains - šo mantu var iedzert arī nedaudz vairāk.

 

Kaukāza plūmju uzlējums var nepatikt pelēcīgās krāsas dēļ, tāpēc burkā iesaku iebērt sauju krāsvielas - aronijas, kazenes, korintes vai kizila ogas, kas nu kuram pie rokas. Melno aroniju var gatavot kā līdzekli pret augstu asinsspiedienu. Katrā ziņā unikālas īpašības piemīt smiltsērkšķim, tikai man, par nelaimi, krūmiem saknes apgrauž ondatras. Varētu gatavot arī no kultūrmellenēm (augstajām zilenēm), bet šīs ogas ir tik gardas, ka noēdas svaigas. Ja kaut kur vēl saimnieces žāvē ābolus, tad miziņas, sevišķi sarkanās, var izmantot līdzīgi ogām. Varam izmantot arī irbeņu vai bārbeļu ogas.

 

Unikālas iedarbības uzlējums būs no citronliānas ogām, tikai šajā gadījumā cukurs jālieto nedaudz vairāk. Veicina asinsriti, palielina enerģiju, un šī manta jāsargā no pļēguriem - ja iedzers par daudz, tad var nākties saukt ātro palīdzību. Šīs ogas ir tik stipras, ka pēc pirmā uzlējuma var uzliet atkārtoti pudeli degvīna - pēc 40 dienām būs ne sliktāka manta par pirmo brūvējumu.

 

Tautas dziedniecībā kopš senlaikiem izmanto mūsu purva dzērveni. Tagad zinātniski noskaidrots, ka daudzkārt vērtīgāka ir dižbrūklene, ko Hruščova laikā no Amerikas mēģināja iesugot PSRS ar nosaukumu lielogu dzērvenes. Sekmes guva tikai Baltkrievijā, bet Latvijā pētījumus veica Salaspilī. Nu jau arī Latvijā vairākas saimniecības apguvušas tehnoloģiju, bet ir tikai viens audzētājs, kurš meklē šo ogu pielietojumu dziedniecībā.

 

 

Jau rakstīju, ka tiek iegūts osmozes sīrups, ar kuru iespējams ārstēt sirds un asinsvadu slimības, novērst saslimšanu ar baktēriju izraisītām kaitēm. Atgriezeniskās osmozes procesā iekonservētās ogas žāvē sukādēm - veselīgs bērnu našķis. Es no savas puses iesaku gatavot arī dižbrūkleņu uzlējumus - savai mājas aptiekai. Šeit piebildīšu, ka jāizmanto pilnīgi gatavas ogas un nav vajadzīgs ogas ne šķaidīt, ne durstīt ar adatām. Vēlu sekmes!

 

Paskaidrojumi tiem, kas nolēmuši sevi dziedinātPraktiski jebkuru ogu uzlējumu var izmantot imūnsistēmas stiprināšanai profilaktiskos nolūkos. Šajā gadījumā jālieto reizi dienā pa 20 gramiem, un tad puslitra pudeles satura pietiks 25 dienām. Ja ir nolūks atvairīt vai mazināt saslimšanas iespējas ar kādu "iemīļotu" kaiti, tad kurss var ilgt arī ilgāk.

 

 

Ārstēšanās būs efektīvāka, ja jūs to sāksit "vecā mēnesī". Ja radušās problēmas ar acīm, teiksim, no strādāšanas ar datoru, tad melleņu uzlējuma lietošana būtu apvienojama ar acu skalošanu Zāģezera avotiņa dziednieciskajā ūdenī (vislabāk - ik rītu saullēkta laikā).

 

Ja parādās pirmās saaukstēšanās pazīmes, tad ieteicams izdzert 50 gramus upeņu uzlējuma kopā ar karstu liepziedu tēju. Vēl labāks rezultāts būs, ja šādā veidā lietosit dzērveņu vai dižbrūkleņu uzlējumu.Ja ir iespējams ilgāku laiku uzglabāt osmozes sīrupu, tad tos pašus rezultātus var iegūt ar dižbrūkleņu sīrupu. Izvilkumam degvīnā tas labums, ka produkts labāk iedarbojas un ir ilgi uzglabājams.