Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Uz riska robežas

Santa Sinka

2009. gada 15. janvāris 08:59

3140
Uz riska robežas

Bļitkotājiem jāpadomā, kādu piemēru viņi ar savu rīcību rāda bērniem, kuri, redzot uz ledus cilvēkus, arī grib to izmēģināt

Kaut arī lielākā bīstamība uz ledus ir ziemas sākumā, kad ūdenskrātuves tikko aizsalušas un pavasarī, kad ledus kļūst īpaši trausls, arī tagad ir daudz bīstamu vietu. Šogad ielūšana ledū ir prasījusi vairāk kā desmit cilvēku dzīvības.

 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Valkas brigādes ugunsdrošības uzraudzības un civilās aizsardzības sektora vecākais inspektors Aleksandrs Primaks apstiprina, ka šajā gadā valstī ir letāli iznākumi, ielūstot ledū.

 

 

Glābēju palīdzība Valkas rajonā šogad nepieciešama bijusi gulbim. A. Primaks cilvēkus aicina izvērtēt situāciju, dodoties uz ledus. Īpaši šobrīd, kad ārā ir nepastāvīgi laika apstākļi un ledus kārta kļūst plānāka. Aplūkojot ūdenskrātuves Smiltenē un tās apkārtnē, šajās dienās uz tām netrūkst nedz bļitkotāju, nedz bērnu.

 

Ledus biezums nav atkarīgs no gaisa temperatūras ārā un nosakāms, veltot tam acu skatienu. Valkas brigādes ugunsdrošības uzraudzības un civilās aizsardzības sektora vecākais inspektors stāsta, ka ar zemledus makšķerniekiem ir vieglāk, jo tie ledus biezumu nosaka ar vergām. Kad īsti ir riska robeža?

 

 

"Sākot no desmit centimetru biezuma ledus paliek drošs. Tomēr ne jau visur tas ir vienādi biezs. Ūdenskrātuves, kurās atrodas akmeņi, zari, straumes, avoti, ir bīstamākas. No apakšas viss ir kā veļas dēlis - viļņains," skaidro A. Primaks.

 

Šobrīd pa ledu staigāt esot samērā droši, bet katram pašam jāizlemj, vai riskēt ar dzīvību. Sastaptie bļitkotāji Tepera ezerā teic, ka ledus ir izturīgs, aptuveni 15 centimetrus biezs. Kāds vīrietis pat apgalvo, ka 20 centimetrus.

 

 

"Ziemeļlatvija" gan neriskēja kāpt uz ledus un noteikt tā biezumu, jo daudzviet virsējo kārtu klāja ūdens. Vairāku dienu garumā sastaptie bļitkotāji atzina, ka pašiem nekad nav nācies ielūzt, arī jāglābj neviens nav bijis. Viņi uz ledus kāpjot tikai tad, kad zina, ka tas ir droši.

 

A. Primaks atgādina, ka gadījumos, ja kāds ir ielūzis ledū, nekavējoties jāizsauc glābšanas dienests pa tālruni 112, pēc iespējas precīzāk jānorāda negadījuma vieta, kā arī tuvākie iespējamie piebraukšanas ceļi.

 

 

"Pirms doties palīdzēt, vispirms jāpadomā arī par savu dzīvību. Bet, ja izlemj palīdzēt, tad ielūzušajam jātuvojas rāpus, guļus, neaizvirzoties līdz pašai ielūzuma vietai. Vairāku metru attālumā no cietušā, ja ir iespējams, jāpamet aukla, garš zars, sasieti apģērba gabali. Savukārt ledū ielūzušajam pēc iespējas mazāk ir jākustas, jārunā," vērtīgus padomus dod A. Primaks.