Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Grautiņos Vecrīgā cietis valsts, pašvaldības un privātais īpašums

Aģentūra LETA

2009. gada 14. janvāris 09:55

734
Grautiņos Vecrīgā cietis valsts, pašvaldības un privātais īpašums

Vakar grautiņos Vecrīgā cietis valsts, pašvaldības un privātais īpašums, - šorīt apskatot nemiera vietas, konstatēja Rīgas pašvaldības vadība.

Fotoreportāža šeit!

 

Iespējams, vislielākie zaudējumi nodarīti Rīgas Pašvaldības policijai (PP), kurai sabojātas astoņas automašīnas. Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas PP priekšnieks Jānis Geduševs, divas mašīnas sabojātas tik stipri, ka vairs nebūs labojamas, citām automašīnām izsisti stikli, sadurtas riepas un nolauzti spoguļi.

 

 

Visvairāk cietis PP policijas mikroautobuss, ko apgāza Vecrīgā, un viena automašīna, kas tika pilnībā izdemolēta.

 

 

Kopā vakar kārtību mēģināja nodrošināt 105 pašvaldības policisti, no kuriem daudzi ieradās darbā bez speciāla uzaicinājuma, padzirdējuši par nemieru apjomu.

 

 

Kā novēroja aģentūra LETA, Vecrīgā patlaban turpinās sakopšanas darbi, tiek savāktas stikla lauskas, atkritumi, salauztās ceļazīmes un izmētātie bruģakmeņi.

 

 

Saeimas ēkas izdauzītie logi jau gandrīz pilnībā ir iestikloti no jauna.

Zaudējumi nodarīti gan Saeimas ēkai, gan Valsts kasei, AS "Latvijas Balzams" veikalam, "Parex bankas" centrālās filiāles ēkai, Nacionālās bibliotēkas ēkai Jēkaba ielā, konditorejai Aldara ielā, nekustamo īpašumu kompānijas "Oberhaus" birojam, muzikālajam restorānam "Fīlings" un vairākiem citiem objektiem.

 

 

Geduševs pastāstīja, ka šorīt ap plkst.6 mēģināts izsist kāda veikala vitrīnu Kaļķu ielā.

Pilsētas izpilddirektors Andris Grīnbergs atzina, ka pašvaldībai vajadzēs atjaunot ceļazīmes, salikt vietā bruģi, izvietot jaunas atkritumu urnas. Viņš sacīja, ka iestādēm nodarītos zaudējumus varētu segt apdrošinātāji.

 

 

Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) uzsvēra, ka pašvaldība šodien turpinās apzināt zaudējumus, bet rēķins pēc tam tikšot iesniegts pasākuma organizētājiem.

 

 

Birks nosodīja grautiņu rīkošanu Vecrīgā: "Tie, kas ālējās un uzvedās kā marodieri, nav Latvijas patrioti. Senie bruģakmeņi nav pelnījuši, lai tie būtu ierocis "negodīgu politiķu" rokās."

 

 

Birks un Grīnbergs uzsvēra, ka stingri skatīsies, lai turpmāk šādas nekārtības nenotiktu.

"Balle ir beigusies. Tie, kas pasūtīja mūziku, saņems rēķinu," norādīja Birks.

 

 

Viņš atzina, ka zaudējumi Vecrīgai nodarīti pietiekami lieli, bet šodien turpināsies to aprēķināšana.

LETA jau ziņoja, ka vakar Doma laukumā notika protesta akcija, kuras laikā tika pieprasīta Saeimas atlaišana. Protesta akcijā piedalījās ap 10 000 cilvēku.

 

 

Pēc protesta akcijas Vecrīgā sākās grautiņi, kuru laikā tika izsisti logi vairākām ēkām, stipri cieta Saeimas ēka, tika aplaupīts veikals, kurā tiek tirgota AS "Latvijas Balzams" produkcija.

 

 

Grautiņu laikā Vecrīgā aizturēti 126 cilvēki, aģentūru LETA informēja Rīgas reģiona pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību sektora vadītāja Sigita Pildava.

 

 

Pēc pēdējās informācijas sadursmēs pie Saeimas ēkas mediķi palīdzību snieguši 32 cilvēkiem, aģentūru LETA informēja Rīgas ātrās medicīniskās palīdzības Operatīvās daļas vadītāja Vija Grigale.

 

 

Slimnīcās ar dažādām traumām ievietoti 28 cietušie cilvēki, bet četri atteikušies no hospitalizācijas. Mediķi snieguši medicīnisko palīdzību arī policijas iecirkņos arestētajiem sadursmes dalībniekiem.

 

 

Cietuši arī policisti.