Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Mazāk valsts naudas būs ambulatorajai aprūpei un bērnu zobārstniecībai

Sandra Pētersone

2009. gada 10. janvāris 00:37

2440
Mazāk valsts naudas būs ambulatorajai aprūpei un bērnu zobārstniecībai

Šogad pacientiem nāksies rēķināties ar garākām rindām, lai saņemtu mediķu pakalpojumus poliklīnikās. Tāpat garākas rindas būs pie zobārstiem, ja pacienti ir bērni un pusaudži.

 

No 1. janvāra par 15 procentiem ir samazināts valsts finansējums ambulatorajai veselības aprūpei un bērnu zobārstniecībai. Tas attiecas uz visām veselības aprūpes iestādēm, speciālistiem un zobārstniecības prakses vietām Latvijā, kuras noslēgušas līgumu ar Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūru.

 

Pie speciālistiem veidosies rindas"Mediķiem tas nozīmē par 15 procentiem mazāk naudas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, un rezultātā viņi varēs pieņemt mazāk pacientu. Pacientiem tas nozīmē galvenokārt rindas pie ārstiem. Uz akūto neatliekamo palīdzību tas neattiecas," skaidro Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) Vidzemes nodaļas vadītāja Evita Zušmane.

 

Ambulatorā aprūpe nozīmē visus poliklīnikās pieejamos medicīniskos pakalpojumus: vizītes pie speciālistiem, izmeklējumus un analīzes.

 

Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Sarmīte Zvirgzdiņa secina, ka pēc finansējuma samazināšanas visus pacientus par budžeta naudu poliklīnikā pieņemt un izmeklēt vairs nevarēs. Šādā situācijā viņa redz tikai divus risinājumus.

 

 

 "Būs jāveido vai nu garas rindas, vai arī pacientiem jāmaksā pilna maksa atbilstoši cenrādim. Taču cik būs maksātspējīgu cilvēku?" šaubās S. Zvirgzdiņa. Viņa prognozē, ka vairāk kļūs ļoti smagu pacientu ar ielaistām slimībām.

 

Ja, piemēram, šobrīd Smiltenes poliklīnikā pacienta iemaksa par vizīti pie ķirurga vai ginekologa ir divi lati, tad pilna maksa ir 11 lati.

 

Ģimenes ārsts vēl nav kļuvis dārgāksSamazinot valsts finansējumu, rindas veidosies arī pie zobārstiem, ja pacienti ir bērni. Zobārstniecisko palīdzību bērniem un pusaudžiem līdz 18 gadu vecumam pilnībā finansē no valsts budžeta. Smiltenē praktizējošā zobārste Ruta Ceriņa jau aprēķinājusi, ka viņai samazinājums mēnesī pat ir lielāks par 15 procentiem, proti, par 336 latiem.

 

"Man būs ļoti grūti iekļauties pašreizējās kvotās. Tas nozīmē, ka vienu bērnu varēšu gadā pieņemt divas līdz trīs reizes, un rindas būs garākas," prognozē R. Ceriņa. Līdzīga situācija būs arī citiem zobārstiem. Turklāt, kaut arī valsts finansējums ir samazināts, izmaksas zobārstiem palielinās, jo, piemēram, kāpis pievienotās vērtības nodoklis medikamentiem.

 

Attiecībā uz vizītēm pie Valkas rajonā praktizējošiem ģimenes ārstiem šobrīd pacientiem nav izmaiņu, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

 

E. Zušmane informē, ka līgumus ar VOAVA no šā gada 1. janvāra uz gadu noslēguši visi Valkas rajona ģimenes ārsti. Tas nozīmē, ka pacienta iemaksa pie ģimenes ārsta pagaidām joprojām ir 50 santīmu. VOAVA pašlaik nav informācijas, cik liels varētu būt gaidāmais pacienta iemaksas palielinājums.

 

 

 Ģimenes ārstiem līgumos par primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu un apmaksu noteiktie tarifi un apmaksas nosacījumi šobrīd ir tādi paši, kā 2008. gadā.

 

Tāpat VOAVA šogad pagarinājusi līgumu ar feldšeru un vecmāšu punktiem Blomē, Bilskā, Launkalnē, Vijciemā, Ērģemē un Jērcēnos, un arī tie turpina strādāt, tāpat kā līdz šim.Pacientus māc bažasApvaicātie pacienti par gaidāmo sadārdzinājumu medicīnā ir uztraukti. "Jau tagad eju pie ārsta tikai tad, kad galīgi vairs nevar citādāk," saka smilteniete jaunā māmiņa Ilze Dance. I. Dancei visvairāk rūp tas, lai viņas bērniņš būtu vesels. Viņa veselībai māmiņa naudu nežēlotu.

 

Smiltenes poliklīnikā sastaptā rīdziniece Santa pie ģimenes ārsta atvedusi savu bērnu. Arī viņa raizējas par to, kas notiks, ja veselības aprūpe pacientiem kļūs vēl dārgāka.

 

"Pati esmu mediķis un saskaros ar problēmām, kad cilvēki slimnīcā iestājas jau ļoti smagā stāvoklī un tad gaida brīnumus. Taču brīnumi nenotiek. Nestādos priekšā, kas būs pēc pusgada," saka Santa.