Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Lūšu pēdu netrūkst, bet vilki vēl nav manīti

Sarmīte Ozola

2008. gada 29. decembris 15:23

2146
Lūšu pēdu netrūkst, bet vilki vēl nav manīti

Pagājušās brīvdienas savam vaļaspriekam - medībām veltījuši vairāku mūsu rajona medību kolektīvu biedri. Sniegs lieliski noder, lai varētu izsekot meža dzīvnieku gaitas.

 

"Ziemeļlatvija" sazinājās ar "Plāņu", "Blomes" un "Vidzemes" medniekiem. Visos kolektīvos medības bijušas veiksmīgas, visvairāk meža cūkas kritušas blomēniešiem. Viņi lēš, ka jau šogad nošaus visas atvēlētās cūkas, jo atlicis vēl tikai izsekot divus medījumus.

 

 

Pagājušās brīvdienās "Blomes" kolektīvā pavisam nomedītas septiņas cūkas. Veiksmīgākie mednieki šoreiz bija - Andis Skrastiņš, Uģis Eberhards, Arnis Rācenis, Jānis Leitis un Gatis Vējiņš, kuri katrs nomedīja pa meža cūkai, bet Mārim Skrastiņam divi veiksmīgi šāvieni.

 

Arī "Plāņu" kolektīva mednieki dzinuši cūkas, bet viņiem šoreiz tikai divi medījumi - Jurim Bērziņam un Uldim Kalniņam. Plāņos, tāpat kā Blomē nošauta arī lapsa.

 

Savukārt "Vidzemes" medniekiem, kuriem platības atrodas Brantu pagastā, šoreiz četri medījumi. Pēterim Lūkinam kritusi meža cūka, bet Andrejam Kļaviņam, Jānim Pusplatam un Renāram Apinim - pa sivēnam.

 

Visu kolektīvu mednieki stāsta, ka savas platībās manījuši lūšu klātbūtni. Meža kaķi ir ļoti uzmanīgi, tāpēc mednieki redzējuši tikai pēdu nospiedumus. Taču redzētais liek izdarīt secinājumus, ka šajā pusē šo dzīvnieku netrūkst.

 

Vilku pēdas manītas vien Plāņu pusē, tomēr mednieki lēš, ka pelēči aktīvāki paliks februārī, kad viņiem sāksies kāzu laiks. Ja plēsēji par savu klātbūtni atgādina ar ķepu nospiedumiem, tad lāči, kuri šad un tad par sevi atgādina arī Valkas rajona mežos, pēdējā laikā nav manīti. Acīmredzot pekaiņi bauda ziemas miegu.