Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenes slimnīcā veic artroskopiskas operācijas

Santa Sinka

2008. gada 20. decembris 09:40

4213
Smiltenes slimnīcā veic artroskopiskas operācijas

SIA „Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīca" ir viena no retajām medicīnas iestādēm Latvijā, kurā iespējams veikt plecu artroskopiskās operācijas. Pateicoties iegādātajai jaunākās paaudzes aparatūrai, iespējams maksimāli un precīzi veikt manipulācijas plecu un ceļgalu locītavās, kur svarīga ir vizualizācija.

 

Tehniski sarežģīto operāciju, kuras gaita norisinās ar videokameras palīdzību, Smiltenes slimnīcā veic salīdzinoši nesen. Līdz šim Latvijā šādas operācijas veica tikai Rīgā un Ādažos. Tagad tas iespējams arī Smiltenē. Bet jaunu speciālistu trūkums valstī būtiski aizkavē šo operāciju praktizēšanu.

 

Smiltenes slimnīcas traumatologs ortopēds Kaspars Ūdris teic, ka artroskopiskas operācijas ir nākotnes perspektīva. Tās Latvijā būtu jāattīsta, jo pacientu esot daudz. „Veicot plecu un ceļu locītavu operāciju ar jaunākās paaudzes aparatūru, pacientiem ir ātrāks atveseļošanās periods, mazāks infekcijas risks, precīza diagnostika un biomehānikas atjaunošana," ieguvumus skaidro speciālists.

 

Lai arī mazpilsētā būtu iespējams veikt vēl lielākas sarežģītības pakāpes artroskopiskas operācijas, K. Ūdris uz Smiltenes slimnīcu bija uzaicinājis savu skolotāju no Lietuvas.

 

Smiltenieši kopā ar Lietuvas speciālistu veica vairākas sarežģītas paraugoperācijas. Smiltenes slimnīcas mediķiem šī bijusi ļoti vērtīga pieredze, jo kaimiņvalsts speciālists mēnesī veicot 40 līdz 50 plecu artroskopiskās operācijas. „Paveicies, ka ir tāda iespēja. Pieredze, ko guvu, man palīdzēs savu darbu paveikt vēl labāk," saka K. Ūdris.

 

SIA "Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīca" valdes priekšsēdētāja Sarmīte Zvirgzdiņa skaidro, ka modernā aparatūra iegādāta, lai rūpētos par iedzīvotāju veselību. "Šie pacienti valstī nav tie situētākie cilvēki. Bieži vien tie ir gados vecāki, kuriem grūti nokļūt Rīgā uz operāciju. Arī rindas tur ir garas," jauno pakalpojumu sniegšanu skaidro S. Zvirgzdiņa.

 

 

 Viņa priecājas, ka slimnīcā strādā divi labi un kvalificēti speciālisti, kuri pacientiem sniedz šo palīdzību. Bez viņiem nekas tāds nebūtu iespējams.