Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Virtuves noslēpumi: Ar Ziemassvētku smaržu

Aldis Dubļāns

2008. gada 21. decembris 00:58

1085
Virtuves noslēpumi: Ar Ziemassvētku smaržu

Kā gan Ziemassvētkos bez karstvīna. Tieši šim dzērienam kopā ar piparkūkām ir īstā gadu mijas svētku smarža un garša. Karstvīna recepšu ir ļoti daudz. Katrs savējo atklāj pamazām, variējot ar pievienotajām garšvielām un augļiem.

Visvienkāršāko recepti var sarežģīt līdz bezgalībai, izceļot tās vai citas garšas nianses. Vienīgā aksioma ir tā, ka, lai saglabātu vīna doto baudu, to nedrīkst uzvārīt. Var izmantot gan fasētos karstvīnus un tiem pievienot augļus un riekstus, taču iznākums būs labāks, ja par pamatu ņemsiet pussauso vidējas klases sarkanvīnu.

 

Ziemassvētku karstvīnsNepieciešams: pudele sarkanvīna, cukurs pēc garšas, 250 gramu ūdens, trīs kanēļa standziņas, tējkarote krustnagliņu, muskatrieksts, divi nelieli apelsīni un pēc izvēles pusglāze brendija, citrons, kardamons, ingvers, apelsīnu liķieris vai ievārījums, piparmētras un augļi.

 

Pagatavošana: vispirms katliņā pāris minūtes apgrauzdē kanēļa standziņas, krustnagliņas un pāršķeltu muskatriekstu. Pievieno ūdeni, cukuru, apelsīna šķēlītes vai gabaliņus un citas garšvielas, ja vēlas, un to visu uzvāra, lai izkustu cukurs. Jo cukura būs vairāk, jo maigāks karstvīns.

 

Pievieno garšvielām sarkanvīnu un silda uz lēnas uguns, bet neļauj tam uzvārīties. Beigās var pieliet brendiju. Dzērienu izkāš, lej krūzēs un dekorē ar apelsīna šķēlīti. Ja vēlas šo dzērienu padarīt atsvaidzinošu, var pievienot svaigas vai kaltētas piparmētras un dažādus augļus, piemēram, ābolus, bumbierus un persikus.

 

KarstvīnsNepieciešams: pudele "Wintervine", divas kanēļa standziņas, četras krustnagliņas, divi smaržīgie pipari, šķēlīte ingvera, divas šķēlītes citrona, šķēlīte laima, divas apelsīna šķēles un trīs ēdamkarotes medus.Pagatavošana: vīnu ielej katliņā, pieliek visas pārējās sastāvdaļas un silda uz vislēnākās uguns līdz parādās pirmais burbulītis. Pasniedz stikla krūzītēs.

 

Karstvīns ar citronuSastāvdaļas: 200 gramu sarkanvīna, tējkarote citrona sulas, divas krustnagliņas, kanēļa standziņa, trešdaļtējkarotes rīvētas citrona mizas un divas tējkarotes cukura.Visas sastāvdaļas iepilda katliņā, lēni uzkarsē un izkāš. Dzer tūlīt.

 

Upeņu karstdzēriensNepieciešams: litrs ūdens, 300 gramu upeņu sulas, cukurs, divas kanēļa standziņas, sešas krustnagliņas, gabaliņš ingvera, puscitrona sulas, mandales un rozīnes.Visas izejvielas katlā lēnām sakarsē. Dzērienu noliek siltumā.