Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Maksas palielinājumu par vizīti pie ārsta vissāpīgāk izjutīs laukos

Aivars Zilbers

2008. gada 27. novembris 08:40

2304
Maksas palielinājumu par vizīti pie ārsta vissāpīgāk izjutīs laukos

Vai lats padarīs veselākus?

Nākamgad vizīte pie ģimenes ārsta varētu kļūt dārgāka divas reizes. Tas nozīmē, ka pašreizējo 50 santīmu vietā pacientiem par ārsta apmeklējumu būs jāmaksā viens lats. Savukārt maksu par speciālistu apmeklējumu Veselības ministrija iesaka paaugstināt no diviem līdz trim latiem.

 

Ministrija gan norāda, ka netiks mainītas onkoloģisko pacientu iemaksas un jāmaksā nebūs tiem, kuri līdz šim no nodevas bijuši atbrīvoti.

 

Kārķu pagasta doktorāta ģimenes ārste Alda Kārkliņa uzskata, ka plānotais maksas palielinājums laukos veselības situāciju pasliktinās.

 

 "Es redzu, ka jau tagad vairākiem cilvēkiem ir grūti atrast tos pašus 50 santīmus. Pilsētā, kur vēl var atrast kādu nodarbošanos, cilvēki varbūt tik sāpīgi neizjutīs nodevas palielinājumu, bet laukos daudziem nav darba un nav arī cerību to tik drīz sameklēt.

 

 

Domāju, ka te pacientu kļūs mazāk, un tas nelabvēlīgi ietekmēs cilvēku veselību, jo pie ārsta nenāks jau tādēļ, ka mazāk sāks slimot, bet tādēļ, ka nebūs naudas. Mūsu pagasta cilvēki pie speciālistiem bieži brauc uz Valmieru. Ceļa izdevumi nav mazi, ja vēl vairāk būs jāmaksā par vizīti, tad daļa nebrauks," saka A. Kārkliņa.

 

Valkā praktizējošais ģimenes ārsts Valdis Ķiris uzskata, ka viena lata dēļ diezin vai pacientu kļūs mazāk, varētu gan sarukt speciālistu apmeklējumi. Līdzīgi domā arī viņa kolēģis, ģimenes ārsts Māris Nātra. "Man pat vairāki pacienti brīnās un pārjautā, vai tiešām jāmaksā tikai 50 santīmu. Domāju, ka lats apmeklējumus pie ārsta neietekmēs," saka M. Nātra.

 

"Ziemeļlatvijas" aptaujātie iedzīvotāji atzina, ka maksas palielinājums tomēr apgrūtinās viņu rūpes par veselību. "Mani tas ietekmēs. Tagad ir krīze, algu neviens nedomā palielināt, man vajadzēs apsvērt katru vizīti pie ārsta," saka Larisa Maslobojeva.

 

 

Pensionāre Aina Paškēvica neslēpj satraukumu. "Mani neapmierina valdības nodoms. Es ar pensiju nevaru iztikt līdz mēneša beigām un, ja vēl jādodas pie ārsta, tad nezinu, ko darīt," atzīst A. Paškēvica.

 

Ģimenes ārsti vēl nav parakstījuši arī līgumu ar Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūru, jo uzskata, ka ar piešķirtajiem līdzekļiem prakses vietas nav iespējams uzturēt. Savukārt veselības ministrs Ivars Eglītis ir pārliecināts, ka līdzekļu pietiks, turklāt papildu 300 latu piedāvājums ārstiem ir izdevīgs.

 

 

Viņiem par to tikai reizi divos trijos mēnešos pacienti jāpieņem arī brīvdienās. A. Kārkliņa skaidro, ka laukos tādam režīmam nav nozīmes, jo cilvēki ārstu izsauc, kad ir slikti, un tas var būt gan brīvdienās, gan darbdienās.

 

 

V. Ķiris uzskata, ka sestdienās un svētdienās ārstiem kabinetos nav lielas jēgas sēdēt, jo nestrādā rentgens, laboratorija, turklāt arī mediķi esot cilvēki, kuriem jābūt laikam atpūsties. "Mums ir pateikts tikai tas, ka ārstu praksēm iedalīti pieci miljoni, bet nav noteikts, kā tos vajadzēs sadalīt," saka V. Ķiris.

 

Arī A. Kārkliņa atzīst, ka visvairāk uztrauc neziņa. "Trūkst izskaidrojuma, kādiem mērķiem cik daudz mēs varēsim atvēlēt. Citu iebilžu man nav," apliecina A. Kārkliņa.