Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Mūsu portālam - jau gadiņš

Sandra Pētersone

2008. gada 11. novembris 08:24

798
Mūsu portālam - jau gadiņš

"Ziemeļlatvijas" interneta portāls sapulcinājis daudz pastāvīgu lasītāju

Šodien gada jubileju svin interneta portāls ziemellatvija.lv. 12 mēnešos tas strauji audzis, savu veidotāju aprūpēts, ieguvis daudz draugu - portāla apmeklētāju, un droši sper soļus virtuālajā pasaulē.

 

Par portāla pastāvīgu apmeklētāju kļuvis tā pirmais sveicējs virtuālajā vidē smiltenietis Guntis Gāle. Par jauna plašsaziņas līdzekļa dzimšanu pērn novembrī viņš uzzināja nejauši - žurnālistu uzrunāts veikalā, kuri vēlējās dzirdēt viņa viedokli par šo notikumu.

 

Par portāla ziemellatvija.lv vērtībām G. Gāle uzskata patīkamu dizainu, bagātu faktu materiālu, aktuālu informāciju, fotogrāfijas un vēl citas lietas, kas tāpēc "nopietni var ieinteresēt jebkuru latvieti visā pasaulē".

 

Viņš pats portālā vispirms meklē informāciju par jaunumiem Smiltenē, kurā dzīvo, kā arī par citām Valkas rajona citām pilsētām un pagastiem un Ziemeļvidzemi kopumā. Ar interesi tiek lasīti arī žurnālistu blogi jeb viedokļi par dažādām sabiedrībā aktuālām tēmām.

 

Bijušajam ilggadējam akciju sabiedrības "8CBR" darbiniekam dators un ar to saistītas lietas kļuvušas par sirdslietu un apgūtas galvenokārt pašmācības ceļā. G. Gāles specialitāte ir rūpniecības procesu elektrifikācija un automatizācija. Kopā ar dzīvesbiedri Māru viņš veidojis mājas lapu "8CBR", taču vairāku iemeslu dēļ virtuālajā vidē tā neparādījās.

 

Savukārt G. Gāles sieva Māra Gāle priekšroku dod avīzei, un par jaunumiem rajonā uzzina, lasot laikrakstu "Ziemeļlatvija". Nesen Gāles pasūtināja "Ziemeļlatviju" visam 2009. gadam un izdarīja to ar portāla ziemellatvija.lv palīdzību, izprintējot abonēšanas anketu.

 

Par to, kurš ziņu iegūšanas veids ir ērtāks, - avīze vai interneta portāls, Māra un Guntis vairs nestrīdas, un katrs turas pie savas izvēles.

 

 

Laikraksta "Ziemeļlatvija" galvenā redaktore Ingūna Johansone atzīst, ka "Ziemeļlatvijas" radošais kolektīvs portāla izveidošanu pirms gada nevērtēja viennozīmīgi.

 

"Bija cilvēki, kuri bažījās, vai tikai paši sev neradīsim konkurentu," saka I. Johansone, "taču visas bažas izrādījās liekas. Portāls papildina avīzi un pat palīdz to veidot. Virtuālajā vidē momentā uzzinām, kā cilvēki vērtē mūsu aprakstīto problēmu vai notikumu. Turklāt portālā apmeklētāju loks ir plašs, un līdz ar to viedokļi ir daudzveidīgi."

 

"Ziemeļlatvijas" galvenā redaktore ir gandarīta par portāla ziemellatvija.lv redaktores Sarmītes Ozolas ieguldīto darbu portāla attīstībā, jo portāls ir labi apmeklēts un tajā ievietotās ziņas ir labi komentētas.

 

Portāla veidotājiem visbiežāk izteiktās pretenzijas pret virtuālo vidi ir anonīmu komentāru dēļ. I. Johansone piekrīt, ka anonimitāte ļauj cilvēkiem sarakstīt visādas preteklības, taču uzteic portāla ziemellatvija.lv apmeklētājus, kuru vairākumam tādas izdarības nav raksturīgas.

 

 

"Taču ir portāli, kuros tika likvidēta iespēja komentēt rakstus, jo komentāri kļuva tik agresīvi, ka jau robežojās ar likumpārkāpumiem," piebilst galvenā redaktore.

 

 

Portāla apmeklētāji ir viena no lielākajām tā vērtībām, tāpēc portāla redaktore Sarmīte Ozola par lielāko veikumu pirmā gada laikā uzskata lasītāju piesaisti virtuālajam plašsaziņas līdzeklim.

 

Visvairāk viņai prieks par uzticīgajiem lasītājiem, kuri portālā ievietoto informāciju lasa un komentē regulāri.

 

"Ļoti patīkami ir tas, ka mūs lasa ne tikai jaunieši un bērni, kuri pārsvarā ir interneta vides lietotāji, bet arī vidējā un vecākā gadagājuma cilvēki. Nākamajā gadā ceram izveidot vēl plašāku mūsu lasītāju loku un piedāvāt viņiem vēl bagātīgāku saturu," saka S. Ozola.

 

 

Nedaudz mainīsies portāla izskats un būs citi uzlabojumi, domājot par lasītāju ērtībām."Ziemeļlatvijas" galvenā redaktore un portāla redaktore cer, ka ziemellatvija.lv kļūst par iecienītu sarunu vietu, kurā ikviens portāla apmeklētājs var izteikties par tēmām, kuras viņu satrauc un ir aktuālas sabiedrībai.