Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenē streiks bez starpgadījumiem. Pacienti saprotoši

Santa Sinka

2008. gada 2. novembris 08:14

3457
Smiltenē streiks bez starpgadījumiem. Pacienti saprotoši

30. un 31. oktobrī Latvijas veselības aprūpes darbinieku un mediķu streikā piedalījās arī SIA "Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīca" arodorganizācijas biedri. Daži no viņiem strādā vairākās maiņās, pat darbos, lai savilktu galus kopā.

 

Streiks bija vērsts pret Veselības ministriju un valdību, lai tā pildītu solījumus. Veselības aprūpes darbinieku un mediķu aprindās runā, ka šī valdība ir nedzirdīga. Kāds no mediķiem ironizē - valdības kurlums tiešām nav ārstējams.

 

Smiltenes slimnīcā streiks norisinājās bez starpgadījumiem. Slimnīcas arodorganizācijas priekšsēdētāja Tatjana Prikaša atzina, ka pacienti esot bijuši ļoti saprotoši. Arī "Ziemeļlatvijas" sastaptie cilvēki streiku uztvēra pozitīvi. Bilskēniete Elga Jaunbērziņa pēc onkologa apmeklējuma uzslavēja Smiltenes mediķus.

 

 

"Jā, šodien poliklīnikā bija mazāk cilvēku kā citas reizes. Es atbalstu streiku, lai viņiem veicas. Smiltenē vienmēr man tiek sniegta palīdzība, te mediķi ir ļoti laipni un kompetenti," stāsta E. Jaunbērziņa.

 

"Jūs atklāti gribat zināt, kā mēs streikojām? Mēs pacientiem sniedzām palīdzību, mūsu sirdsapziņa neļāva nepalīdzēt. Protams, atbalstu streiku, bet veselības aprūpe ir tā vieta, kur nedrīkst salikt rokas klēpī un pateikt, nē es jums šodien nepalīdzēšu," saka Smiltenes slimnīcas ķirurģijas nodaļas pārsiešanas māsa Inese Onžule.

 

Viņa stāsta, ka mediķu darbs nav tikai staigāt baltos halātiņos. "Nonāciet mediķu vietā tad, kad jāatbild par cilvēka dzīvību, veselību un aprūpi. Ja nodaļā atrodas pacienti laikā, kad valstī streiko divas dienas, man pēc tam par sekām tāpat būs jāatbild. Tāpēc ikdienas darbs tiešām tiek izdarīts," stāsta pārsiešanas māsa.

 

Viņa neslēpj, ka strādā vienu slodzi (astoņas stundas dienā - red.) un uz papīra saņem 266 latus. "Iestājos par to, lai mums nebūtu jāstrādā divas trīs slodzes, lai nebūtu jāmeklē darbs ārpus slimnīcas, lai varētu savilkt galus kopā. Medicīna ir mans aicinājums," atklāj I. Onžule.

 

Streikā piedalījās arī radiologa asistente ģimenes ārsta māsiņa Līga Kļaviņa. Viņa medicīnā strādā vairāk nekā 20 gadus, un pa šiem gadiem kļūst arvien sliktāk.

 

 

"Kāpēc skolotājiem var atrast un pielikt pie algas? Uzskatu, ka mums ir vajadzīgi gan veseli, gan skoloti cilvēki, nevis tikai skoloti. Pēc statistikas datiem varu teikt, ka slimo ļoti daudzi. Kļūst žēl to veco cilvēku. Diemžēl mūsu valdībai tas ir vienalga, ja cits vēl atļaujas pateikt - nu tad nestrādā medicīnas jomā, ej citur," skumji nosaka L. Kļaviņa.