Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Diabēts: Izdzīvot palīdzēs paškontrole

Aldis Dubļāns

2008. gada 1. novembris 08:09

3777
Diabēts: Izdzīvot palīdzēs paškontrole

Valkas rajonā ir vismaz 970 diabēta pacientu vienas Smiltenes ģimenes ārstes datos. Precīzas uzskaites kopumā nav. Noslēpums

Diabēta pacientu aprūpes speciāliste Dina Meldere Latvijas Diabēta asociācijas Valkas nodaļas 10 gadu jubilejas saieta dalībniekiem pastāstīja par visbiežāk novērojamākajām diabēta komplikācijām - hiperglikēmiju, hipoglikēmiju un citām iespējamām problēmām.

 

Visneaizsargātākie orgāni šās slimības gadījumā sliktas diabēta kompensācijas gadījumā ir acis, nieres, kājas un, protams, sirds veselība. "Ļoti nozīmīga ir kāju pēdu aprūpe. Ar to diabēta pacientiem vismaz apskates līmenī jādarbojas katru dienu, lai neveidotos tā saucamā diabētiskā pēda," akcentē D. Meldere.

 

 

Sliktas diabēta kompensācijas gadījumā pēdu āda kļūst sausa, sāk veidoties nelielas čūlas, kas vēlāk pārtop lielās problēmās, līdz pat nepieciešamībai pēdas amputēt. Ikvienam diabētiķim ir pieejama informācija, kā brūces sadziedēt un nepieļaut to progresiju. Vislabāk par to konsultēties ar pēdu aprūpes māsu Līgu Rancāni Valmierā un Diānu Bušu Smiltenes poliklīnikā.

 

Diāna Buša diabēta pacientu aprūpē strādā jau 10 gadus, bet pēdējos trīs slimniekus konsultē ne tikai par pareizām insulīna injekcijām, bet arī par pēdu aprūpi. "Vispirms vēroju, ar kādiem apaviem pie manis atnāk pacients, cik tie ir ērti un vai tiešām tā kurpīte der," stāsta D. Buša.

 

 

 Diemžēl prakse liecina, ka kāju pirksti un pēdas, pārbaudot ar kamertoni, kļūst aizvien nejūtīgākas, tātad nejūt nepieciešamās vibrācijas. Ja ir sarežģījumi, tie jāapstādina un jāārstē.

 

-----------------------------------------------------

Jau izbaudīti 10 piesātināta darba gadi

 

Latvijas Diabēta asociācijas Valkas nodaļa nupat atzīmēja savas pastāvēšanas 10 gadu jubileju un tradicionālo Vispasaules diabēta dienu.

 

LDA Valkas nodaļa ir dibināta 1998. gadā 12. novembrī. Dibināšanas sapulcē piedalījās LDA prezidents Ingvars Rasa, valdes priekšsēdētāja Gunta Freimane, Stradiņa klīniskās slimnīcas diabēta apmācības kabineta medmāsa Gunta Cirse, firmas "Roshe" pārstāve Anda Vasiļevska, Valkas poliklīnikas endokrinoloģe Spodrīte Keisa un diabēta māsa Līga Rancāne.

 

Iesāka no mazumiņaSākotnēji nodaļā darbu uzsāka 11 dalībnieki. 1998. gada 14. novembrī nodaļa sasauca atkārtotu pilnsapulci un tajā uzņēma vēl 11 biedrus. Šajā kopsapulcē apstiprināja nolikumu par LDA Valkas nodaļas darbību.

 

Pašlaik nodaļā ir 47 biedri un tās priekšsēdētāja vietnieks ir Andris Dzenis, sekretāre - Marija Ķepse, grāmatvede - kasiere ir Vija Pulka. Vēl valdē strādā Guna Knope. Revīzijas komisijā darbojas Aina Gaile-Gailīte, Veronika Šišova un Mirdza Kroona.

 

10 gados ir notikusi 21 pilnsapulce un valdes sēdes, kurās izstrādāti nodaļas darba plāni, apspriesta to izpilde, lemts par iegūto līdzekļu izlietošanu, par gatavošanos pilnsapulcēm un citi organizatoriski jautājumi.

 

 

Pilnsapulcēs nodaļas valde atskaitās par paveikto darbu, revīzijas komisija ziņo par līdzekļu izlietošanu. Ik pēc trijiem gadiem notiek valdes pārvēlēšanu sapulce. Pirmos darba gados nodaļas biedri bija aktīvāki - apmeklēja kopējo Ziemassvētku eglīti un citus sarīkojumus, piemēram salātu degustācijas.

 

Palīdz sponsori un domeLielākā vienreizējā palīdzība 350 latu biroja mēbeļu iegādei saņēmta no Zviedrijas Diabēta asociācijas. Arī Valkas dome katru gadu piešķir līdzekļus stripu, medtehnikas iegādei un citiem izdevumiem, kas saistīti ar nodaļas darbu.

 

Kopsapulces notiek katru gadu aprīlī un oktobrī, kad nodaļa atzīmē Vispasaules Diabēta dienu. Šajās reizēs tiek aicināti dažādi ārsti, medtehnikas izplatītājfirmu pārstāvji, kuri allaž informē par jaunāko šajā nozarē, lasa lekcijas un individuāli konsultē diabēta pacientus.

 

No 21 nodaļas pilnsapulces to darbā visvairāk ir piedalījies LDA prezidents Ingvars Rasa, LDA valdes priekšsēdētāja Gunta Freimane, SIA "Invitros" pārstāve Zane Broka, SIA "Sanofi Aventis" pārstāve Jolanta Djubina un Una Gailiša no SIA "Farmeka".

 

 

Lekcijas pilnsapulcēs ir lasījuši ārsti Rudīte Putna, Māris Nātra, Spodra Keisa un daudzi pārstāvi no medikamentu izplatītājfirmām. Katrai firmai ir savi uzdevumi, taču visas vieno rūpes par diabēta pacientu veselību.

 

 

Lielu ieguldījumu pacientu apmācībā ir devusi Jolanta Djubina no "Sanofi Aventis", kura divas reizes, ierodoties no Preiļiem, individuāli konsultēja pacientus par pareizu insulīna lietošanu un metodēm, kā labāk uzturēt optimālo cukura līmeni asinīs un par diētu iespējām un lietderību.

 

 

Pēdējos gadus nodaļai daudz palīdzējušas Zane Broka, Meldra Tiltiņa un Sanda Riža. Nodaļai īpaši laba sadarbība ir izveidojusies ar SIA "Invitros", kas pastāvīgi piegādāja glikometrus, turklāt kopš 2007. gada tos dāvāja bez atlīdzības.

 

----------------------------------------------------

Kas ir cukura diabēts?

Cukura diabēts ir hroniska slimība, kuras pamatpazīme ir paaugstināts cukura (glikozes) daudzums asinīs. Glikoze ir organisma enerģijas avots - šūnas to izmanto enerģijas iegūšanai.

 

Lai šūnas iegūtu enerģiju, glikozei no asinīm jānokļūst šūnā. Šim procesam - glikozes nokļūšanai no asinīm šūnas - nepieciešams insulīns. Insulīns ir hormons, kuru ražo aizkuņģa dziedzera ß (beta) šūnas. Insulīns palīdz ar uzturu uzņemtajai enerģijai - glikozei - nokļūt šūnās. Bez insulīna glikoze paliek asinīs.

 

Ik dienas nepieciešams aptuveni 0,3 - 0,5 vienības insulīna uz svara kilogramu. Apmēram puse no nepieciešamā daudzuma izdalās nepārtraukti visu diennakti, lai nodrošinātu šūnas ar enerģiju starp ēdienreizēm un naktī. Pēc ēšanas īslaicīgi izdalās pārējais, lai papildinātu organisma enerģijas rezerves aknās un muskuļos.

 

Senie grieķi izveidoja vārdu "diabēts", apvienojot vārdus, kas grieķu valodā nozīmē "sifons" un "salds". "Mellitus" latīņu valodā nozīmē medus. Šo terminu lietojuma pamatā ir novērojums, ka diabētiķi ražo pārmērīgi daudz urīna ar augstu glikozes daudzumu, kas piesaista bites un mušas.

 

---------------------------------------------

14. novembris - Pasaules diabēta diena

• Pasaules diabēta diena pirmoreiz ir rīkota 1991. gadā pēc Starptautiskās diabēta federācijas un Pasaules veselības organizācijas iniciatīvas. Tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību diabēta problēmām un aizstāvēt diabēta pacientu tiesības visā pasaulē.

• 14. novembris par Pasaules diabēta dienu izvēlēts tāpēc, ka 1891. gadā šajā datumā dzimis Frederiks Bantings, kanādiešu ārsts un medicīnas zinātnieks, kurš kopā ar savu asistentu Čārlzu Bestu devis lielu ieguldījumu insulīna atklāšanā.

• Katru gadu Pasaules diabēta dienai ir noteikta tematiska ievirze. Diabēta dienas pasākumu devīze ir: Diabēta aprūpi ikvienam!

• Ik pēc 10 sekundēm diabēts nogalina kādu mūsu planētas iedzīvotāju. Šī kaite paņem vairāk upuru nekā HIV/AIDS.

• Ar diabētu šobrīd slimo aptuveni 230 miljoni cilvēku. Tiek prognozēts, ka 2026. gadā pasaulē būs jau 350 miljoni diabēta pacientu.

• Katru gadu pasaulē reģistrē ap septiņiem miljoniem jaunu diabēta gadījumu.

• Galvenie faktori, kas veicina cukura diabēta attīstību, ir iedzimta nosliece uz to, liekais svars, mazkustīgs dzīvesveids, neveselīgs uzturs, sava loma ir arī stresam. Laikus mainot dzīvesveidu, bieži vien var izvairīties no saslimšanas.

• Diabēta dēļ ik gadu aptuveni miljonam cilvēku veic locekļu amputāciju.

• Diabēts ir pasaulē galvenais akluma cēlonis.

• Diabēta pacientiem ir 2 - 4 reizes augstāks sirds un asinsvadu slimību risks.

• Cukura diabēta savlaicīga atklāšana ļauj uzsākt ārstēšanu, lai nodrošinātu cilvēkam labu dzīves kvalitāti un novērstu varbūtējo komplikāciju rašanos.

 

--------------------------------------------

Cukurslimība tautas medicīnāCukurslimību ārstē ar šādu pavasara tējas zāļu maisījumu: puse ēdamkarotes svaigu alkšņu lapu, ēdamkaroti svaigu nātru ziedu, divām ēdamkarotēm balandu lapu un glāzi ūdens. Visu sajauc un tur gaismā četras vai piecas dienas. Tad mazliet sāls un dzer pa tējkarotei divas reizes dienā - tukšā dūšā no rīta un vakarā pirms gulēt iešanas.