Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ja streiku neatcels, Smiltenes slimnīcā streikos aptuveni 14 arodorganizācijas biedri

Santa Sinka

2008. gada 29. oktobris 14:58

2918
Ja streiku neatcels, Smiltenes slimnīcā streikos aptuveni 14 arodorganizācijas biedri

Rīt, 30. oktobrī un parīt, 31. oktobrī, visā Latvijā plānots veselības aprūpes darbinieku un mediķu streiks, kas būs vērsts nevis pret darba devējiem, bet gan pret Veselības ministriju un valdību. Gandrīz divdesmit SIA "Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīca" arodorganizācijas biedri šajās dienās strādās brīvdienu režīmā.

 

Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcas arodorganizācijas priekšsēdētāja Tatjana Prikaša stāsta, ka vēl pēdējā brīdī streiku mediķu arodbiedrība var atcelt pie nosacījuma, ja tiks rasts kompromiss. Nosacījumi esot ļoti vienkārši.

 

 

Ir jābūt reālam, jūtamam darba samaksas paaugstinājumam visiem veselības aprūpes nozarē strādājošajiem nākamajā gadā un turpmāk, valdībai jāparedz, cik ilgā laikā tiks sasniegti tie darba samaksas koeficienti, ko bija plānots īstenot 2009. gadā.

 

"Var jau būt, ka valdība atrod tos līdzekļus un streiks tiek apturēts, bet, visticamāk, tas tomēr netiks atcelts," domā T. Prikaša.

 

"Mūsu slimnīcā streikos tie darbinieki, kuri atrodas tajā dienā darbā, nevis brīvdienā. Brīvdienās var braukt uz piketiem vai piedalīties mītiņos. Streikotāji slimnīcā ir arodbiedrības biedri. Sreikotāji ir pieteikti Streika likumā paredzētajā kārtībā. Pārējos darbiniekus es nepārstāvu," stāsta Smiltenes slimnīcas arodorganizācijas priekšsēdētāja.

 

Pavisam slimnīcā ir 80 arodbiedrības biedru, bet katrā no streika dienām streikos aptuveni 14. "Tas ir daudz, jo uz to brīdi nodaļās strādā tikai apkalpojošais personāls. Ambulatorās nodaļās strādājošie pārsvarā ir speciālisti, kuri nav arodbiedrības biedri," apgalvo T. Prikaša.

 

Ja streiks netiks neatcelts, tad rīt un parīt slimnīcas arodbiedrības biedri strādās brīvdienu režīmā. "Protams, tiks sniegta neatliekamā medicīniskā palīdzība. Arī, ja nodaļās esošajiem pacientiem pēkšņi sāksies sāpes, kas būs dzīvībai bīstamas, mediķi palīdzēs. Bet, ja kādam pēc operācijas būs nepieciešama pārsiešana, tā šajās dienās netiks veikta, jo nav dzīvībai bīstama," skaidro T. Prikaša.

 

"Pati nevarēšu piedalīties streikā, jo tad man būs brīvdienas un mācības, bet es streiku atbalstu. Ja man būtu darba diena, noteikti piedalītos. Atbalstu, lai pievērstu valdības uzmanību, lai viņi beidzot saprastu, ka te tādi mediķi vispār vēl ir.

 

 

Ne jau mēs iestājamies tikai par savām algām, bet arī par kopējo budžetu veselības aprūpē. Un no tā kopējā katliņa, lai mums iedod vairāk, tad var būt sanāks gan mums algām, gan pacientiem. Veselība ir prioritāte katram," uzskata Smiltenes slimnīcas radiologa asistente, arodorganizācijas priekšsēdētājas vietniece Sondra Veģere.

 

Viņai šķiet, ka pozitīvu rezultātu nebūs. "Bet neko nedarīt mēs nevaram. Mums ir jāparāda, ka mēs esam. Ja kaut kas ir jādara, tad es darīšu. Jācīnās, jo bez cīņas neko nevar panākt," saka S. Veģere.

 

Streiku atbalsta arī ķirurģijas nodaļas vecākā māsa Anita Jurka. "Vairāk nekā 30 gadus strādājot medicīnā, es redzu, kā algas palielinās. Dzīves līmenim mēs nekad netiekam līdzi. Mūsu nodaļā streikos divas māsiņas katru dienu, jo citi nav arodbiedrības biedri. Sanitāres slimniekus bez ēšanas nevar atstāt, tāpēc viņas nestreikos," stāsta A. Jurka.

 

"Pacientiem jābūt saprotošiem, jo šis streiks nav vērsts pret darba devēju, bet gan tikai un vienīgi pret Veselības ministriju un valdību. Ar nākamo gadu plānots ļoti mazs budžets, praktiski nekādu pielikumu, tad cietēji būs ne tikai mediķi, bet arī visi pacienti.

 

 

Līdz ar to būs mazāk kompensējamo medikamentu, pakalpojumi pie speciālistiem kļūs dārgāki. Nevajag aizmirst, ka arī mediķi ir vienkārši cilvēki un arī pacienti," skaidro T. Prikaša.