Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Uzlabojumus medicīnā nesola

Aldis Dubļāns

2008. gada 21. oktobris 11:02

3070
Uzlabojumus medicīnā nesola

Vairākus mēnešus cenšas pierakstīties uz izmeklējumiem. Neizdodas

Valkas rajona pacientiem par lielu problēmu ir kļuvusi doplerogrāfiskā izmeklēšana Valmieras slimnīcā. Administrācijas solījumi, ka Valkas slimnīcas pievienošana Vidzemes slimnīcai Valmierā visiem būs izdevīgāka, atklāj pašreizējās sistēmas trūkumus.

 

Redakcijā ar lūgumu palīdzēt vērsās kāda paciente, kura nesekmīgi jau vairākus mēnešus cenšas pierakstīties uz šo izmeklējumu, un viņai joprojām tas nav izdevies. Iedziļinoties problēmā, līdzīga aina atklājas arī pierakstā pie citiem speciālistiem.

 

"Problēmas būtība ir speciālistu trūkums, ko šovasar turklāt vēl saasināja jau abu esošo speciālistu ilgstoša slimošana. Un attiecīgi - rindas nobīde un "pagarināšanās" līdz pat gada beigām," skaidro Vidzemes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Benita Brila.

 

Kad pēc operācijas un atveseļošanās perioda izmeklējumus atsāka veikt viena speciāliste, rindas kārtībā pēc pieraksta tika pieņemti tie pacienti, kuriem izmeklējums bija atteikts dakteru slimības laikā vasarā. Šobrīd šis pieraksts ir pilns līdz gada beigām.

 

Ģimenes ārsts Māris Nātra atzīst, ka doplerogrāfiskie izmeklējumi ir ļoti pieprasīti. Viņš ir nesaprašanā, kāpēc nevar izveidot pierakstu vairāku mēnešu garumā. M. Nātra arī pats vairākkārt centies sazvanīt reģistratūru un pieteikt pacientu izmeklējumiem. Tas nav izdevies.

 

 

"Man šķiet, ka pastāvošā kārtība jāmaina par labu pacientiem. Budžeta gadā taču ir skaidrs, cik ir valsts apmaksāto izmeklējumu. Nevajadzētu pensionāru situāciju pasliktināt vēl vairāk ne tikai emocionālā ziņā, bet arī materiālā - tālruņa sarunas ir par maksu," analizē dakteris. Līdzīga situācija pašlaik ir arī ar kardioloģiskiem un citiem izmeklējumiem.

 

Vakar Vidzemes slimnīcā notika sapulce par situāciju slimnīcā. Valsts piešķirto līdzekļu nākamgad būs vēl mazāk, bet cilvēki kļūs slimāki. Šā apstākļa dēļ arī reģistratūru sazvanīt kļūst aizvien grūtāk. Tas nozīmē, ka samazināsies plānveida operāciju skaits un rindas pie speciālistiem kļūs aizvien garākas.

 

 

"Nekas iepriecinošs nav paredzams. Arī speciālistu nepietiek. Tāda nu ir rūgtā patiesība. Veselību nepieciešams saudzēt," iesaka B. Brila. Viņasprāt, sliktāk kļūs ne tikai Vidzemē, bet visā valstī. Pie speciālistiem ātri varēs nokļūt tikai tie, kas nozīmēti uz stacionāro ārstēšanu.

 

Doplerogrāfiskais izmeklējums ilgst aptuveni stundu, un šo laiku nav iespējams saīsināt. Tāpat nav iespējams speciālista pieņemšanas dienās un stundās, kas atvēlēts tieši šim izmeklējumam, pieņemt vairāk pacientu. Citās dienās un citos laikos šis pats speciālists veic citus izmeklējumus, uz kuriem tāpat notiek pieraksts un veidojas rinda.

 

Diagnostiskās radioloģijas reģistratūras darbinieces cilvēkiem, kuri vēlas pierakstīties uz doplerogrāfiju, piedāvā iespēju doties veikt izmeklējumu uz tuvākajām slimnīcām Cēsīs, Limbažos vai Rīgā.

 

"Cilvēka neapmierinātību var saprast, bet tāda ir situācija. Nu nav tā, ka reģistratores speciāli atteiktu vai nepierakstītu, ja vien būtu iespējams," uzskata slimnīcas sabiedrisko attiecību vadītāja. Mēnesī Vidzemes slimnīcā valsts apmaksā tikai 16 pacientu doplerogrāfisko izmeklēšanu.

 

Doplerogrāfiju veic ar speciālas iekārtas - doplera - palīdzību. Tā ir unikāla metode, kad aparatūra reģistrē asiņu plūsmas virzienu un ātrumu asinsvados, tādējādi ļaujot spriest par slimību izraisītām pārmaiņām un funkcionālo stāvokli asinsvados. Svarīgi šo izmeklējumu izdarīt pie dažāda rakstura galvassāpēm, galvas reiboņiem, kā arī paaugstināta asinsspiediena.