Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ziemellatvija.lv dodas uz Launkalni meklēt lāci (video)

Sandra Pētersone

2008. gada 7. oktobris 15:19

4588
Ziemellatvija.lv dodas uz Launkalni meklēt lāci (video)

Rauziņas iedzīvotāji par ķepaiņa varbūtējo tuvumu uzzina no "Ziemeļlatvijas"

Launkalnes pagastā netālu no apdzīvotas vietas Rauziņas svētdien redzēts lācis. Dzīvnieku no medību torņa pamanīja medību kolektīva "Silva" mednieks Bruno Umbraško.

 

Mednieks pievakarē sēdēja lauka vidū uzceltā tornī blakus medību kolēģa lauku mājām, gaidot, vai neparādīsies kāda meža cūka. Ap pulksten 19.00 viņš dzirdēja mežā brīkšķam zarus un ievēroja meža malā parādāmies kaut ko melnu.

 

"No torņa tas bija diezgan patālu - aptuveni 170 metrus," stāsta B. Umbraško. "Tur ir gara zāle, krūmi. Paskatījos binoklī un nodomāju, - liels meža kuilis. Dzīvnieks aizgāja līdz uzartajam laukam un piecēlās pakaļkājās."

 

Tad arī mednieks konstatēja, ka no meža iznācis lācis. Dzīvnieks, iespējams, sajuta cilvēka smaržu, apgriezās un lēnā garā aizčāpoja atpakaļ uz mežu.

 

B. Umbraško pasēdēja tornī vēl kādas 20 minūtes un tad devās projām. Turpināt meža cūku gaides medības vairs negribējās. "Emocijas bija diezgan nepatīkamas," sastapšanos ar lāci, kaut arī no attāluma, vērtē mednieks. Šo dzīvnieku medībās viņš redzēja pirmo reizi, un nekāds mazais tas neesot bijis.

 

"Ja lācis ieklīst Valkas rajonā, tad tas ir retums. Taču, ņemot vērā to, ka Igaunijā viņu ir vairāk un Igaunijas pierobeža ir tuvu, tādi gadījumi ir bijuši," saka Aigars Ennītis, Valsts meža dienesta Ziemeļvidzemes virsmežniecības inženieris medību jautājumos.

 

Zināms, ka lāči manīti Ērģemes, Grundzāles, Blomes un Trikātas pagastā. Tagad kārta pienākusi Launkalnes pusei.

 

 

Pensionāre Ērika Aiviņa Launkalnes pagasta Rauziņā dzīvo visu mūžu, taču nekad neesot dzirdējusi, ka šai pusē manīts lācis. Par svētdien tuvējo māju apkārtnē manīto ķepaini viņa pirmo reizi uzzināja no "Ziemeļlatvijas". "Pabailīgāk tagad ir. Man uz to pusi ganās govs un teļš. Bet lācis mājlopiem nez vai uzbrūk," spriež sieviete.

 

Kamēr saimniece piemājas dārzā novāc bietes, Ē. Aiviņas teļu "Ziemeļlatvija" sastop, braucot uz medību torni. Mājlops iznāk no meža un šķērso ceļu, dodoties uz ganībām.

 

Par lāci nav dzirdējuši arī citi "Ziemeļlatvijas" uzrunātie Rauziņas iedzīvotāji. "Kļuva neomulīgāk," nodrebinās Kristīne Kondratjeva. Jaunā sieviete dzirdējusi, ka šīs puses mežos mīt meža cūkas, lapsas, āpši un citi zvēri, bet lācis gan esot jaunums.

 

A Ennītis atgādina, ka lācis ir aizsargājams dzīvnieks un medīt viņu nedrīkst. Par to paredzēts sods. "Ja cilvēks ierauga lāci, tad vislabākā reakcija būtu neskriet projām. Katrā ziņā nevajag dzīvnieku provocēt ar strauju darbību," dod padomu A. Ennītis.

 

Viņš pieļauj, ka lācis vienā vietā var uzturēties ilgāku laiku, ja tā viņam iepatīkas. Tādi, piemēram, esot biezi, klusi meži. Mednieki savukārt zina stāstīt, ka lācis dienā var nostaigāt pat 50 kilometrus, un spriež, ka dzīvnieks varbūt jau pametis Launkalnes pagastu.

 

A. Ennītis apšauba, vai lācis uzbruks mājlopiem. Kaut gan ķepainis ir visēdājs, Latvijā mītošie lāči vairāk izvēloties baroties ar augu valsti vai sīkiem grauzējiem. Iespējams, ka Rauziņas pusē manītais ķepainis mielojies ar āboliem tuvējā lauku mājā, jo pie ābeles saimnieki uzgājuši dzīvnieka izkārnījumus.