Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Lielveikali pseidoinvalīdiem sola grūtas dienas un iespēju pasoļot

2008. gada 7. oktobris 10:00

579
Lielveikali pseidoinvalīdiem sola grūtas dienas un iespēju pasoļot

Tirdzniecības centru un lielveikalu vadība ir nopietni sarosījusies, lai kārtīgi sarūgtinātu dzīvi no veselības un nekaunības plīstošajiem indivīdiem, kuri par savām automašīnām piemērotāko vietu uzskata iepirkšanās paradīžu durvīm tuvāko pleķīti - invalīdu stāvvietu.

 

Pēdējo nedēļu laikā esam saņēmuši kopumā deviņas vēstules no Rīgas lielākajiem tirdzniecības centriem un arī valsts apjomīgākajiem mazumtirdzniecības tīkliem, - faktiski vienīgie pseidoinvalīdu draugi izrādījās „Mego", kam ļaudis, kuru automašīnas aizpilda invalīdu stāvvietas, šķiet, bija pilnīgi vienaldzīgi - ka tikai maksā...

 

Toties pārējo tirdzniecības tīklu un centru - pat „Stockmann", kas sākumā visu atbildību centās novelt tikai un vienīgi uz policiju un „nepareizo" sabiedrību, - vadītāji nu lielā vienprātībā apliecina ne tikai savu sociālo atbildību, bet arī jau pavisam praktisku gatavību rīkoties, lai vietas invalīdu stāvvietās tiktu tiem, kam tās patiešām vajadzīgas.

 

 

„Tas, ko esam izdarījuši šobrīd - esam lūguši mūsu uzņēmumu apkalpojošām apsardzes kompānijām pievērst šai problēmai papildus uzmanību - aktīvāk aizrādīt vai arī nepieciešamības gadījumā saukt policiju," apliecina SIA „Rimi Latvia" valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais.

 

 

Savukārt „Maxima Latvija" sastādījusi veselu pasākumu plānu, ko uzņēmuma pārstāvis Ivars Andiņš apraksta šādi: „Apsardzes departamenta darbinieki turpmāk reģistrēs pašvaldības policijai adresētos izsaukumus, lai šī sadarbība veidotos vēl efektīvāka nekā iepriekš.

Līdz šim šos izsaukumus nereģistrējām, jo šāda saraksta galvenais mērķis būtu panākt pašvaldības policijas izbraukumu uz katru mūsu izsaukumu, taču mūsu pieredze rādīja, ka bieži vien laiks, kas tika patērēts, lai noskaidrotu, kāpēc „municipāļi" neatbrauca vai atbrauca pārāk vēlu, būtu izmantots produktīvāk, mums pašiem cīnoties pret tiem vai citiem likumpārkāpumiem.

 

 

Tagad ceram, ka pašvaldības policija reaģēs uz mūsu izsaukumiem vēl atsaucīgāk, tāpēc izsaukumus dokumentēsim. Vienlaikus Apsardzes departaments darbiniekiem uzdevis pastiprināti kontrolēt to, cik pamatoti automašīnas atrodas invalīdu stāvvietās.

 

 

Par videokamerām: vairākos stāvlaukumos jau tagad invalīdu stāvvietas tiek novērotas; vietās, kur to līdz šim nav, bet kur tas tehniski iespējams, nolemts šādas papildu kameras uzstādīt, bet, protams, šos objektus vārdā nesauksim - lai tas paliek kā pārsteigums pārkāpējiem.

 

 

Savukārt jelkāds grafiks apsardzes darbinieku veiktajām pārbaudēm invalīdu autostāvvietās, protams, netiks veidots, jo tas šo pārbaužu efektivitāti nevis palielinātu, bet samazinātu. Ja tas tā nebūtu, tad jau arī policijas patruļdienests, ceļu policija utt. veiktu pārbaudes iepriekšzināmos laikos un vietās pēc noteiktiem grafikiem, kas straujas informācijas aprites laikmetā varētu nonākt arī iespējamo likumpārkāpēju rokās un likumsargu darba efektivitāti tikai mazinātu. Tā vietā, kā jau minēts, „Maxima" apsardze invalīdu stāvvietas pārbaudīs biežāk."

 

 

„„Domina Shopping" ir gatavs un labprāt piedalīsies kompetentu trešo personu organizētās akcijās, lai vairotu autovadītāju un sabiedrības izpratni un atbalstu cilvēkiem ar invaliditāti," - tā solās tirdzniecības centra „Domina Shopping" direktors Normunds Sīlis. Savukārt tirdzniecības centrs „Sky & More" bez gariem solījumiem sadarbībā ar apvienību „Apeirons" savās invalīdu stāvvietās jau izvietojis speciālus brīdinošus plakātus (par trim atsaldeņiem, kuru automašīnas šajā laikā pamanītas arī pie plakātiem, vēl pastāstīsim atsevišķi).

 

 

V. Turlais un citi lielveikalu un tirdzniecības tīklu vadītāji vēršas arī pie TVNET lasītājiem ar aicinājumu: „Ja jums ir likumīgi un reāli īstenojami ierosinājumi, ko vēl būtu iespējams darīt, lai risinātu šo problēmu, mēs labprāt tos uzklausītu un izvērtētu."