Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenē dziedošie pusaudži noslogoti daudzos kolektīvos

Sandra Pētersone

2008. gada 1. oktobris 13:16

3589
Smiltenē dziedošie pusaudži noslogoti daudzos kolektīvos

Smiltenes mūzikas skolas vokālie pedagogi secina, - bērni koros, ansambļos un solo kopumā dzied pārāk daudz, un tas negatīvi ietekmē viņu balss skanējumu. Tiek pārpūlētas balss saites, it īpaši balss lūzuma laikā.

'

Tāpēc mūzikas skolā pirmdien lekciju par balss aparāta slimībām un aprūpi balss lūzuma periodā lasīja Dins Sumerags - P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārsts foniatrs. Viņš konsultē arī Latvijas Nacionālās operas solistus un citus profesionālus dziedātājus.

 

Mūzikas skolas vokālā pedagoģe Anita Kārkliņa uzskata, ka tāda lekcija bija ļoti vajadzīga dziedošajiem bērniem un viņu vecākiem, tāpēc uzaicināja ārstu uz Smilteni. Pedagoģe jau aizsūtījusi pie D. Sumeraga 15 savus audzēkņus ar dažādām balss problēmām.

 

"Kad 11 līdz 14 gadu vecumā sākas balss lūzums, bērniem ir grūti, - viņi šņāc, nevar padziedāt, taču slodze ir ļoti liela," ievērojusi A. Kārkliņa.

 

Kolēģei piekrīt Smiltenes mūzikas skolas vokālā pedagoģe Dzidra Jēkabsone. "Bērniem ir mūzikas skolas koris, ansamblis un solfedžo. Liela daļa vēlas dziedāt korī "Lido" un "Lido" studijā. To var saprast, taču rezultātā bērns dienā dzied pat sešas stundas. Nenobriedušajām balss saitēm tā ir pārslodze, un rodas gan mezgliņi, gan sabiezinājumi," secina Dz. Jēkabsone.

 

Pedagoģe uzsver, - neviens negrib apkarot bērnu vēlmi dziedāt, taču, ja bērns mācās profesionālajā mūzikas skolā, tad balss lūzuma laikā nevajadzētu papildus dziedāt pašdarbības korī.

 

D. Sumerags "Ziemeļlatvijai" atzīst, ka pārāk liela balss saišu pārpūle ir visbiežāk pieļautā kļūda, un rosina, - ja balss ir vērtīga un skaista, to vajadzētu vairāk orientēt uz solo dziedāšanu.

 

Ārsta lekciju klausījās arī mūzikas skolas audzēkņu vecāki. "Esmu par to, ka bērns drīkst dziedāt tikai vienā korī, citādi slodze ir liela," saka smilteniete Aija Vizule.

 

"Neesmu no skolotājiem dzirdējis, ka mūsu audzēkņiem būtu pārāk liela slodze dziedāšanā," saka J. Cimzes Valkas mūzikas skolas direktors Guntis Freibergs. Viņš pieļauj, ka atšķirība varētu būt tāpēc, ka Smiltenē ir daudz koru.