Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Valgas slimnīcā latviešus negaida

Aivars Zilbers

2008. gada 1. oktobris 08:06

3393
Valgas slimnīcā latviešus negaida

Par Latvijas pacientu apkalpošanu Valgā slimokase nemaksā

Septembrī Valgas slimnīcas padome par jauno slimnīcas vadītāju ievēlēja Mareku Sēri. Pēc stāšanās jaunajā amatā M. Sēre intervijā igauņu žurnālistiem pavēstīja, ka viņš centīsies uzlabot sadarbību ar Vidzemes slimnīcu Valkā.

 

Pēc viņa teiktā, jāmeklē iespējas, kā Valgas slimnīcu padarīt pievilcīgāku Valkas iedzīvotājiem. Tā atrodas daudz tuvāk nekā Vidzemes slimnīca Valmierā. M. Sēre uzsver, ka sadarbībai pamats jau esot radīts - pirms pāris gadiem tika izstrādāts Valgas un Valkas veselības aprūpes plāns, kurā noteikts, ka abās slimnīcās sniegs dažādus pakalpojumus.

 

 

Piemēram, Valkas slimnīcā nav dzemdību nodaļas, toties tāda ir Valgā. "Latvijas pilsoņi, iespējams, nezina, ka Igaunijā par dzemdībām nav jāmaksā," intervijā saka M. Sēre.

 

Viņa teikto publicēja arī Latvijas medijos. Portāla komentāros lasītāji redakciju lūdz noskaidrot, vai medicīniskie pakalpojumi Valgas slimnīcā ir pieejami valcēniešiem. Diemžēl situācija nav tik vienkārša, kā šķiet no jaunā Valgas slimnīcas vadītāja teiktā. Pagaidām šī sadarbība ir tikai labas gribas un sarunu līmenī.

 

Valgas slimnīcas dzemdību nodaļas ārste ginekoloģe Ērika Kaša informē, ka nodaļa Latvijā dzīvojošajām sievietēm palīdzību sniedz tikai neatliekamos gadījumos. "Protams, dzemdības ir bez maksas, jo par šo pakalpojumu mediķiem maksā Igaunijas slimokase. Ja uz konsultācijām un dzemdībām pieteiktos Latvijas pilsones, Valgas slimnīcas ārsti par to neko nesaņemtu, jo Latvijas slimokase mums nemaksātu.

 

 

Savukārt, ja pacienti maksātu paši par konsultācijām, tad tas būtu ievērojami dārgāk nekā Latvijā, jo Igaunijā ārstiem ir lielākas algas un augstāki arī maksas tarifi," saka Ē. Kaša. Viņa uzskata, ka vispirms par sadarbību vajadzētu vienoties abu valstu slimokasēm un tikai tad varētu runāt par pacientu pieņemšanu no Valkas.

 

Vidzemes slimnīcas izpilddirektors ārstnieciskajos jautājumos Jānis Batalauskis apliecina, ka pagaidām šādas sadarbības nav un tādu nevar izveidot tikai abas slimnīcas. "Lai Valkas iedzīvotāji varētu apmeklēt Valgas ārstus, vispirms par to jāvienojas abu valstu līmenī, noslēdzot starpvalstu nolīgumu.

 

 

Tad šo sadarbības mehānismu juridiski varētu novadīt uz leju slimokasu līmenī. Šobrīd Latvijas slimokases nav tiesīgas maksāt par mūsu valsts pilsoņiem sniegtajiem veselības pakalpojumiem Igaunijā. Izņēmums ir vien tad, ja jāsniedz neatliekama palīdzība. Ir arī citi sarežģījumi, piemēram, valodas barjera. Kā igauņu mediķis ar Latvijas pacientu varēs saprasties? Es šaubos arī par to, vai mūsu ārstniecības iestādēs atzīs Igaunijā veiktas analīzes," saka J. Batalauskis.

 

Arī pats sadarbības ierosinātājs Valgas slimnīcas vadītājs Mareks Sēre atzīst, ka iecerētā sadarbība vēl ir tikai nodomu līmenī. "Jāmeklē kāds kompromisa variants. Arī es domāju, ka šī jautājuma risināšana jāsāk ar vienošanos abu valstu valstu valdībās," saka M. Sēre. Daudz kas būšot atkarīgs arī no tā, vai Valkas iedzīvotāji būšot ar mieru maksāt par pakalpojumiem maksāt vairāk nekā Latvijā.