Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Valkas ātro feldšere sašutusi par publikāciju: Sākumā jāpalīdz vissmagāk cietušajam

Santa Sinka

2008. gada 26. septembris 12:25

3890
Valkas ātro feldšere sašutusi par publikāciju: Sākumā jāpalīdz vissmagāk cietušajam

Pēc „Ziemeļlatvijas" publikācijas „Pagasts atbalsta cietušo ģimeni", kurā rakstījām, kā daudzbērnu ģimene Zvārtavas pagastā atguvusies pēc ugunsgrēka un kā viņi atminas liktenīgās nakts notikumus, mums piezvanīja Valkas neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi. Viņi asi kritizēja publikāciju un aculiecinieku teikto.

Pēc ugunsgrēka, kur liesmas pilnībā nopostīja Zvaigžņu ģimenes dzīvojamo māju, uzklausījām cietušo ģimeni, viņu emocijas, sajūtas nelaimes brīdī un pēc tā. Uzzinājām, ka mūsdienās ir daudz atsaucīgu cilvēku, kuri gatavi palīdzēt astoņu bērnu ģimenei.

Valkas neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) pirmās brigādes vadītāja Sandra Strazdiņa vēlējās sniegt arī savu skaidrojumu par tās nakts notikumiem. Viņu aizskāra Zvaigžņu meitas krustmātes Daigas Ozolas teiktais par ātro kavēšanos un palīdzības nesniegšanu Livetai Zvaigznei.

„Izlasot rakstu "Pagasts atbalsta cietušo ģimeni", brigāde, kas apkalpoja minēto izsaukumu, ir dziļi sašutuši par klajiem meliem, kas atspoguļoti rakstā. Pēc D. Ozolas sacītā var secināt, ka brigāde uz izsaukumu brauca pusotru stundu. Mēs dokumentāri varam pierādīt, ka brigāde notikuma vietā ieradās pēc 39 minūtēm.

Vidējais ātrums bija aptuveni simts kilometru stundā, kur ceļš ļāva - arī vairāk. Mašīnas ir aprīkotas ar navigāciju, kā arī darbības tiek ierakstītas īpašā diskā. Tā bija nakts, uz Zvārtavu lielākajā daļā ir zemes ceļš, kas iet cauri mežam. Kad ieradāmies notikuma vietā, neviens cilvēks neatradās bezsamaņā un netika elpināts, jo nebija nepieciešams.

 Lai kvalitatīvi varētu veikt apskati un sniegt palīdzību, cietušais tika novietots uz nestuvēm un nogādāts NMP mašīnā. Lai pacientu sasildītu, tika aiztaisītas mašīnas durvis un ieslēgta apsildīšana, tika veikta apskate un sniegta visa nepieciešamā medicīniskā palīdzība. NMP brigāde devās uz Vidzemes slimnīcu Valmierā. Pacients bija cietis nopietni.

 Viņš izjuta visas tās pašas emocijas, ko minētā D. Ozolas kundze un klāt stipras fiziskas sāpes, tamdēļ brigāde palīdzību vispirms sniedza cietušajam un centās pēc iespējas ātrāk nogādāt speciālistu aprūpē. Varu apgalvot, ka no pārējiem klātesošajiem nevienam nebija stāvoklis, kas būtu dzīvībai bīstams," skaidrojumu sniedz Valkas NMP 1. brigādes vadītāja.

"Mediķi vienmēr negadījuma vietā izvērtē situāciju. Vispirms NMP tiek sniegta vissmagāk cietušajam, kā tas bija šajā gadījumā. Ja otram cietušajam vajag tikai nomierinošus līdzekļus un viņam briesmas nedraud, tad var pagaidīt desmit piecpadsmit minūtes. Kā bija ar šo sievieti, nemāku komentēt, jo nebiju klāt.

Situācijās, kad ir vairāki smagi cietušie un nepieciešama papildu palīdzība, mēs ziņojam Valmieras neatliekamās medicīniskās palīdzības dispečeriem, ka vajadzīga vēl viena brigāde," skaidro Valkas NMP vecākā feldšere Ira Fiļipova.

Viņa saviem kolēģiem uzticas un neapšauba viņu profesionalitāti. "Es saviem kolēģiem ticu. Neviens jau pie mums nestrādā gadu vai divus. Daudzi darbinieki strādā vairāk kā divdesmit gadu. Viņi taču prot novērtēt stāvokli, kādā ir cietušie. Saprotu, ka tā sieviete, kurai nodega māja, droši vien bija uztraukusies, bet viņa taču varēja pagaidīt. Viņai nebija jāceļ tāds tracis," uzskata Valkas NMP vecākā feldšere.

Cilvēki pagastā, ar kuriem sarunājās ''Ziemeļlatvija", gan ir citās domās un uzskata, ka nav jābūt mediķim, lai saprastu, ka sieviete, kuras acu priekšā nodeg māja un kurai pirms tam sniegta informācija, ka sadedzis dēls, arī ir cietusī.

Kāpēc feldšere nepiedāvāja sievietei kādu nomierinošu līdzekli, kas palīdzētu pārvarēt emocionālo šoku, mums mediķi nepaskaidroja. Tāpat ir saprotams, ka nelaimē minūtes pārvēršas par stundām, un apvainoties, ka cietušajiem 40 minūšu gaidīšana bija kā mūžība, ir nevietā. Rakstā bija minēta oficiālā informācija, ka no izsaukuma brīža līdz brigādes atbraukšanai bija 39 minūtes.

Interesējāmies arī, kāpēc notikuma vietā ieradās tieši Valkas brigāde un vai attālums no Smiltenes nav mazāks. „No pagasta līdz Smiltenei un arī Valkai ir aptuveni 35 kilometri, plus mīnus divi," apgalvo Zvārtavas pagasta priekšsēdētājs Raitis Priede.

I. Fiļipova pastāstīja, ka Valkas rajonā NMP brigādēm ir sadalītas vietas, uz kurām dodas Valkas un Smiltenes brigādes. Šāda sistēma ir iestrādājusies gadu gadiem. "Protams, ja ir daudz cietušo, tad iesaistās abu pilsētu NMP brigādes," piebilst I. Fiļipova.

Izsaukumus no Valkas rajona pieņem Valmieras NMP dienests, kurš arī vada Smiltenes un Valkas NMP brigādes.