Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Rajona iedzīvotāji termiņā netiek galā ar patēriņa kredītiem

Sandra Pētersone

2008. gada 23. septembris 08:10

2528
Rajona iedzīvotāji termiņā netiek galā ar patēriņa kredītiem

Kredītu krīze vēl priekšā

Masveidā nespēj atmaksāt patēriņa kredītus. Hipotekāro kredītu parādu pagaidām ir salīdzinoši maz.

Izmisums. Tā tiesu izpildītāji raksturo noskaņojumu, kāds šobrīd pārņēmis daļu sabiedrības Valkas rajonā.

 

Daudzi iedzīvotāji vairs nespēj līgumā noteiktajā termiņā atmaksāt savus patēriņa kredītus. "Šobrīd rajonā tā ir jau masveida parādība," secina zvērināta tiesu izpildītāja Rita Grante. Valstī padziļinoties ekonomiskajai krīzei, samazinās cilvēku ienākumi, bet palielinās izdevumi. Savulaik šķietami vieglās kredītsaistības izrādās, kā akmens kaklā.

 

Balstoties uz tiesas nolēmumiem, tiesu izpildītāji vērš parādu piedziņu patēriņa kredītu gadījumos uz parādnieku algām, pensijām, kustamo mantu (automašīnām, TV un audio tehniku un tamlīdzīgi), bet lielāku summu gadījumā, - arī uz nekustamo īpašumu.

 

Daudz prasību par parādu piedziņu rajona tiesu izpildītāji saņem no līzinga kompānijām un citām kredīta aizdevumu firmām.

 

Prasība piedzīt parādu ir pat par maziem patēriņa kredītiem, - līdz 100 latiem. Cilvēki šādā situācijā nokļūst arī tāpēc, ka parakstījuši līgumu, to neizlasot, un tādējādi nezina par soda sankcijām. "Visi līzingi un patēriņa kredīti ir jāmaksā tā, kā noteikts līgumā, - konkrētos datumos un tādā apmērā, kādā tas paredzēts," brīdina R. Grante.

 

Ir gadījumi, kad cilvēks naudas trūkuma dēļ atliek kredīta maksājumus vienu vai divus mēnešus, nesazinoties ar aizdevējiestādi, cerot maksāt vēlāk, tiklīdz finansiāli tas būs iespējams. Brīdinājumu viņš nesaņem, taču par līguma nosacījumu pārkāpšanu jau ir sākušas darboties soda sankcijas. Ir līgumi, kuros tikai soda procenti vien veido ļoti lielas summas.

 

Parāda piedziņas gadījumu par labu bankām uz ieķīlāto nekustamo īpašumu Valkas rajonā pašlaik ir salīdzinoši maz. Taču, pēc tiesu izpildītāju sniegtās informācijas, bez mājas vai dzīvokļa jau ir palikuši parādnieki gan rajona pilsētās, gan pagastos, kuri nespēj samaksāt hipotekāro kredītu. Piemēram, nesen māja par labu kādai bankai ir atņemta Smiltenē.

 

"Taču bankai tas ir pats pēdējais, pie kā gribas ķerties klāt, - atņemt ieķīlāto dzīvokli vai māju, it īpaši mazpilsētā," SEB bankas nostāju skaidro tās Smiltenes filiāles pārvaldnieks Kaspars Markss.

 

SEB banka Valkas rajona tiesā ar tādu prasību ne pret vienu šobrīd nav vērsusies. Tāpat rajonā pašlaik to nav darījusi arī Hipotēku banka, "Latvijas Krājbanka" un "Swedbank" ("Hansabanka"). Taču klientu maksātspējas samazināšanās ir jūtama.

 

 

"Tad katru gadījumu skatām konkrēti un attiecīgi piedāvājam risinājumu, dodot cilvēkiem iespēju, piemēram, pagarinām kredīta atmaksas termiņu, samazinot ikmēneša kopējā maksājuma apjomu. Esam arī ar mieru, lai klients maksā kaut tikai procentus, kamēr uzlabosies finansiālā situācija," piemēru min K. Markss. Apvaicātie speciālisti prognozē, ka lielākās problēmas ar kredītu atmaksu cilvēkiem vēl ir tikai priekšā, - pēc gaidāmās ziemas, kad būs vairāk jāmaksā par apkuri.

 

Tāpēc viņi brīdina rūpīgi katru cilvēku izvērtēt savas vajadzības un iespējas ņemt kredītus un nepakļauties reklāmām, kuras sola ātri un viegli pieejamus aizdevumus.